Tarih: 06.01.2024 15:45

9 İLDE 12 KEZ PERDELERİNİ AÇAN "CUMHURİYETE DOĞRU", İZLEYİCİDEN AYAKTA ALKIŞ ALIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Millî Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki kahramanlık hikâyesini anlatan eser, 110 kişilik dev sanatçı kadrosuyla 12 kez perdelerini açtı.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Türk milletini arkalarına alıp Millî Mücadele'yi başlatarak sonucunda Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl kurduklarını gözler önüne seren bu tiyatro eseri, Bora Severcan tarafından yazıldı ve yönetildi. Koreografide Özgür Adam İnanç ve Serhat Güdül'ün imzaları bulunan tiyatro oyununun orijinal müzikleri ise Selim Atakan tarafından bestelendi. Oyunun orijinal müzikleri olarak Mehmet Akif Ersoy'un "Birlik" şiiri ve sözleri İbrahim Sarıtaş'a ait olan Cumhuriyet Marşı, özgün bestelerle yine Selim Atakan tarafından bu proje için özel olarak hazırlandı. Proje yapımcılığını Volkan Severcan üstlenirken proje danışmanlığını ise Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş yaptı. Oyunun yazımı aşamasında tarihsel gerçekliklerin doğru yansıtılması için Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan on beş kişilik bir arşiv araştırması ekibi çalıştı.

 

İzleyicilerin "Cumhuriyet'in 100 yılı içinde yapılmış en güzel sanat eserlerinden biri." diye nitelediği oyunun gittiği her yerde ses getirdiğini belirten Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, tiyatro eserinin Türkiye'de toplumsal birliğin pekişmesine katkı sağlamak üzere sahneye konulduğunu belirtti.

 

Oyun, 25 Kasım Cumartesi günü Ankara MEB Şûra Sahnesi'nde Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in katılımıyla perdelerini açtı ve Türkiye turnesine başladı. Samsun, Ordu, Trabzon, Erzurum, Sivas, Tokat, İzmir, İstanbul ve yeniden Ankara'da oynanan oyun, büyük ilgi ve beğeni topladı. İzleyicileri o günlere götürerek duygulandıran eser, özellikle İstiklâl Marşı'nın kabul edildiği sahnede ayakta alkışlarla karşılanıyor.

 

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yerel ve ulusal basında da geniş yer bulan "Cumhuriyete Doğru" oyununun  üç yıldır üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu belirtirken oyunculardan Volkan Severcan "Bu oyun çok heyecan verici hepimiz için. Çok özel bir oyun oynuyoruz." diyerek duygularını paylaştı.

 

Proje danışmanı Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş, oyuna ilişkin "O millî birlik ruhu... Tam da Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı dediği süreçte yeniden o ruhun ne olduğunu ve nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.

 

Oyunu izleyen Gazeteci Uğur Dündar, oyunu tek kelimeyle muhteşem bulduğunu belirterek "Çok güzel  etkiler bıraktı. Hala tüylerim ürperiyor." dedi.  Yönetmen İsmail Güneş, oyunda çok güçlü sahneler olduğuna dikkati çekerken Oyuncu Cem Özer, çocukluğundan beri duyageldiği gerçekleri sahnede izlemekten keyif aldığını anlattı.

 

Oyunda zaman zaman duygulandıklarını, zaman zaman çoşkulandıklarını anlatan sanatçılar, projeye tam not verdi. Türk sinemasının deneyimli isimlerinden Serdar Gökhan, oyuna ilişkin duygularını şu sözlerle anlattı: "Hasret duyduğumuz öyle bir proje izlettiniz ki bize ağlamaktan perişan oldum. Demek bizim ihtiyacımız var birlik beraberliğe. Geçmişimizi hatırlamaya cumhuriyetimizin kuruluşunu hatırlamaya. Bunların hepsini hatırlattığınız için çok teşekkür ediyorum."

 

Oyuncu Bekir Aksoy "Millî Eğitim Bakanlığına yakışan başarılı bir iş." değerlendirmesi yaparken Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş oyun sonrası düşüncelerini "Cumhuriyeti anlatan o yüz yılda neler olduğunu, buraya nasıl geldiğimizi anlatan bir tiyatro oyunu gerçekten çok önemli. Kutluyorum emeği geçenleri." diyerek ifade etti. Yönetmen Nazif Tunç ise "Millî Eğitim Bakanlığı bütün öğrencilerin, bütün yurttaşlarımızın gönlüne gerçek bir millî mücadele ruhunu böylece bu oyunla koymuş olacak." dedi.

 

OYUNUN KONUSU

Oyun bir öğretmenin şehitliği ziyaret ederek 10 yaşındaki öğrencisi Ali'ye, cumhuriyetimizin ilan ediliş sürecini anlatmasıyla başlıyor. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının Ankara'da Büyük Millet Meclisini kurması ile devam eden süreçte, Millî Mücadele kahramanlarının ve Türk halkının tek yumruk oluşu ve kanlarının son damlasına kadar savaşarak Millî Mücadele'yi nasıl kazandığı konu ediliyor. Tiyatro oyunu, Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'ni ilan edişi ile tamamlanıyor. Oyunda başrolleri Serdar Yeğin, Gülen Karaman, Erhan Yazıcıoğlu, Ahmet Yenilmez, Zuhal Yalçın, Levent Özdilek, Şebnem Özinal, Ziya Kürküt, Sefa Zengin, Yiğit Yapıcı ve Volkan Severcan paylaşıyor.

 

OYUNUN KÜNYESİ

Yazan & Yöneten             : Bora Severcan

Danışman           : Doç. Dr. İbrahim Sarıtaş

Müzik   : Selim Atakan

Koreografi          : Özgür Adam İnanç & Serhat Güdül

Dekor & Kostüm Tasarımı            : Özlem Topuz

Işık Tasarımı       : Yakup Çartık

 

OYUNCU KADROSU

MUSTAFA KEMAL PAŞA: SERDAR YEĞİN

ÖĞRETMEN: GÜLEN KARAMAN

FEVZİ PAŞA: ERHAN YAZICIOĞLU

RAUF BEY: VOLKAN SEVERCAN

HAMDULLAH SUPHİ BEY: AHMET YENİLMEZ

LORD CURSON: LEVENT ÖZDİLEK

ALİ         : ÖMER FARUK ÇALIŞKAN 

ZÜBEYDE HANIM: ZUHAL YALÇIN

BÖREKÇİZADE RIFAT EFENDİ: SEFA ZENGİN

İSMET PAŞA       : YİĞİT YAPICI

REFET BELE: ZİYA KÜRKÜT

ŞERİF BEY: İBRAHİM RACİ ÖKSÜZ

DAMAT FERİT PAŞA: ÖZDEMİR ÇİFTÇİOĞLU

FRANSIZ DİPLOMAT: EMİN AND

KAZIM PAŞA      : UMUT TEMİZAŞ

HALİDE EDİP      : ÖZGE İNCE

MAKBULE: GÜLÇİN GÜLREK

MEHMET AKİF: FERDİ ALVER

KADIN  : ÖZGE İNCE

YAĞVER: ÜMİT İLBAN

KARA FATMA: ŞEBNEM ÖZİNAL

ALİ ÇAVUŞ          : ÜMİT İLBAN

GAZETECİ-1        : ONUR TAMER

GAZETECİ-2        : DENİZ BİCE

GAZETECİ-3        : NEJAT YILDIZ

 

 

 


Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —