19.12.2010 15:37:00 1572 0

Balık tüketirken sağlığınızdan olmayın!

Sağlık Bakanlığı beyin gelişimini arttıran, kalp-damar ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan kemik yapısının güçlenmesine olumlu etkisi bulunan balığın tüketiminde dikkatli olunması gerektiiği uyarısında bulundu.

Balık tüketirken sağlığınızdan olmayın!
Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı- pembe, pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık ve diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Protein bakımından oldukça zengin olan balığın, yumurta, et ve süt gibi iyi ve kaliteli protein kaynaklarından olduğunu vurgulayan yetkililer, vücudun bu protein kaynaklarından yararlanma oranının yüksek olduğunu ifade etti.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre balık eti, A vitamini, D vitamini, K vitamini, ve B grubu vitaminleri ( B1, B2, B6, B12 ) açısından oldukça zengin. Ayrıca iyot, selenyum, fosfor, magnezyum, ve çinko minarelleri bakımından da iyi bir kaynak. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitleri, EPA ve DHA'nın en önemli kaynakları arasında bulunuyor. EPA ve DHA, Türkiye'nin oldukça sık görülen kalp - damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli yer tutuyor.

Sağlık Bakanlığı, beyin gelişimini artıran, kalp-damar ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan kemik yapısının güçlenmesine olumlu etkisi bulunan balık tüketiminde dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık ve diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Protein içeriği bakımından oldukça zengin olan balığın, yumurta, et ve süt gibi iyi, kaliteli protein kaynaklarından olduğunu vurgulayan yetkililer, vücudun bu proteinlerden faydalanma oranının yüksek olduğunu ifade etti.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, balık eti, A vitamini, D vitamini, K vitamini ve B grubu vitaminler (B1, B2, B6, B12) açısından oldukça zengin. Aynca, iyot. selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ asitlen, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit)'nın en önemli kaynaklan arasında bulunuyor. EPA ve DHA, Türkiye'de oldukça sık görülen kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli yer tutuyor.

Balık tüketiminin vücuda olumlu etkilerinin olabilmesi için, haftada en az 2 kez (300 gr) tüketilmesi öneriliyor. Ancak Türkiye'de balık önerilen miktarların oldukça altında bulunan Türkiye'de kişi başına balık tüketimi yılda 8 iken, dünyada ortalama 16, Avrupa Birliği ülkelerinde 22 kilogramdır. Bu nedenle tüketimin arttırılması gerekiyor.

Özellikle beyin gelişiminin çok hızlı olduğu anne karnındayken başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balık balık tüketimi ayrı bir öneme sahiptir. Biyolojik değeri yüksek protein ve esasiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri ile beyin gelişimine olumlu katkı sağlıyor. Bu nedenle anne adaylarının bebeklerinin beyin gelişimi için balık tüketmeleri tavsiye ediliyor.

Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısıyla bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek oluyor. Kışın güneşten fazla yararlanılmadığı için, kemik, ve diş sağlığında önemli olan D vitamininin karşılanmasında büyük bir öneme sahip.

Balık satın alırken ve pişirirken nelere dikkat edilmeli?

Balık satın alırken, gözlerinin parlak lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert etli kısmına basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Her balığın bol bulunduğu mevsimde alınması isteniyor. 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.