GÜNCEL 27.12.2010 12:08:00 3577 0

Kadir Topbaş'ın yeni İstanbul projeleri

Metrobüs'te değişiklik.. Rezidanslar.. Bağdat Caddesi.. Silivri Havalimanı.. 7 Tepe 7 Tünel.. İşte İstanbul'un yeni projeleri.

Kadir Topbaş
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ile fazla kat izni veren yeni imar planından trafiğe, 3. Köprü’den yeni dönemdeki adaylığına kadar her şeyi konuştuk...

Star gazetesinden Özey Şendir'in Kadir Topbaş'la yaptığı röportaj:

Dedikodulara inanmayın üçüncü dönemde de başkanlık isterim

Bu sene yayalaştırma projelerinin hızlandığı bir yıl oldu. Yıllardır Levent’ten söz ediliyor, durum tam olarak ne?

Şu anda düşündüğümüz Zincirlikuyu Mezarlığı’ndan köprü girişine kadar olan kısmın trafiğini yeraltına alıp Şanzelize gibi yürüme alanları, kafeler vs. düşünüyoruz. Fakat bu bir yap-işlet-devret modeli olmalı yani bizim kaynaklarımızla değil. Altında geçit, otoparklar, üstünde kafeler olan bir sistem düşünüyoruz. Maketi de yapıldı. İkinci köprüye doğru bir sistem.

• Çok söylenen bir diğer yer Bağdat Caddesi... Burada da bir yayalaştırma projesi var mı?

Bağdat Caddesi’nin Şaşkınbakkal tarafı biraz tepeli olduğu için alttan bir geçit oluşturulup üst taraf meydan olabilir. Bağdat Caddesi’nde benden önceki belediye de ‘insanlar daha rahat etsin’ diye trafik alanları genişletildi. Ancak önemli bir nokta var. Herkesin kurallara uyması gerekir, sistemi doğru kullanmak gerekir. Biri istediği yere park ederse başkası istediği yere park ederse, biri evinin önüne park ederse. ben seni tanımıyorum, sen beni tanıyormusun, sen kimsin ki? gibi sonuçlar meydana çıkıyor.

SİLİVRİ HAVAALANI’NDA KAYGILAR VAR

• Gelelim Silivri Havaalanı meselesine. Planlarda yer aldı ve bölge hareketlendi. Havaalanını Büyükşehir yapmayacak ama sonuçta başta ulaşım çeşitli hizmetler gerekecek. Durum tam olarak ne?

Ulaştırma Bakanlığı’nın metrolardan, şehirlerden yapabileceğini söylediği 80 km civarında önerdik. Bunlardan biri 30 km civarında olan bir yerdi bunu almadılar. Aldıkları Bahçelievler-Beylikdüzü hattı. Diğeri de Bağcılar-Kirazlı’dan Bakırköy-İDO İskelesi’ne kadar olan 9 kilometrelik bir kısım. Diğeri de 21 km. Bu iki hattı yapacaklar. Üçüncü havaalanı ile ilgili çalışmalar yapıldı. Silivri uygun görüldü. Bu konunun uzmanlarının ulaşım planlamada kaygıları var. Neden derseniz, bu uçakların havada tur atmaları sırasında Yeşilköy Havalaalanı ve Silivri Havaalanı’na gelen uçaklar risk oluşturabilir. Böyle bir endişe var. Bunun için çalışıyorlar. Tabi ki, bunlara karar verme işi bakanlığın, hükümetin işidir.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ ŞART MI?

• Yine ulaşımdan devam edelim. Bir yanda 3. Köprü olmazsa olmaz diyenler var diğer yanda ağaçlar kesilecek diyenler. Şart mı 3. Köprü?

İkinci köprüden günde 30 bin ağır vasıta geçiyor. Bir kaza olduğunda hemen toparlanılamıyor. Ve trafik karışıklığı meydana geliyor. Demek ki bir transit köprüye ihtiyaç var. Diyorlar ki Ro-Ro ile bunu götürürüz. TIR’ları raylı sistem üzerine bindirerek veya denizden Ro-Ro ile götürürüz. Fakat bunu bugün için düşünebilirsiniz, yarın için yeterli olmaz. 20 sene sonraki İstanbulu bilemeyiz. Şu anda bin kişide 220 kişinin arabası var. Avrupa’da bin kişinin 450’sinin arabası var. Yani rakam ikiye katlanıyor. Bunları hesaplamanız gerekiyor. Yoksa baskın yersiniz. Üçüncü köprü bu kent için gerekli. Ve olan yerde ormanların olduğu yerden geçmeyecek. Genellikle viyadük ve tünelleri Sayın Bakan açıkladı. 52 kilometrelik yerde Paşaköy ve Odayeri tarafında Beykoz’da bölge kaybolmaması için iniş yok. Kararı bakanlık verecek.

• ‘7 Tepe 7 Tünel’ projesini açıkladığınızda itiraz eden çok olmuştu. Ancak şimdi herkes tünellerden memnun. Sarıyer Tüneli’nde sona gelindiğini biliyoruz ama diğer tünellerin durumu ne?

Dolmabahçe’den çıkıp Fulya’ya gidecek olan bir tünelimiz vardı. Yargıya intikal etti o duruyor. Tabii ki biz de bütçemize göre hareket ediyoruz. İstanbul’da 33-34 tünel olabilecek yer var. İstanbul hakkında düşüncemiz, bunlar yapıldığı zaman çok ciddi rahatlık olacaktı. Ulaştırmacıların belli bir çalışmayla belirlediği yerlerdi. Maalesef bu konuda uzman olanlar, bilgisi olanlar ve akademisyenler de tenkit ettiler, ‘olmaz’ dediler. Olan yerler çok memnun. Çünkü yeni yollar açamazsınız. Olan yolları genişletemezsiniz, yeni istimlaklar yapamazsınız. Alttan geçmek daha kolay, üstten ise yargı süreçleri var.

Geldiğimiz noktada kenti iyi keşfettik

• Az da olsa ‘Kadir Topbaş, bir sonraki dönem görev almayacak’ tarzı dedikodular duyuyorum. Bırakmak gibi bir niyetiniz var mı? Dedikodulara inanmayın. Herkes istediği sürece, fırsat olursa üçüncü dönemde de başkanlık yapmak isterim. Çünkü geldiğimiz noktada kenti iyi keşfettik. Yaptığımız, yapacaklarımız, nerede, nasıl hareket edeceğimizi kent adına biliyoruz. Her şey hakkında konuşmak için çok erken fakat bırakmayı düşünmüyorum.

İstanbul’da neler olacak?
Rezidans sistemi

Topbaş, Fikirtepe’de başlayacak imar planı için de şunları söylüyor: Vatandaş diyecek ki tek başıma yaparsam şu kadar imar alıyorum, yanımdaki binayla yaparsam daha fazla imar alıyorum. Beş apartman birleşsek daha fazla imar alıyorum, beş apartman birleşmek daha karlı. Sonra biri gelecek bu adayı komple birleştirelim, sokakları birleştirelim. ‘Buraya rezidans yapalım’ şeklinde bir sistem getiriyoruz...

Web tv geliyor

• İstanbul’da yapılan işlerin bir kısmı maalesef duyulmuyor. Mesela Çayırbaşı’ndan Haliç’e temiz deniz suyunun geleceğini bilen yok gibi. Sadece Star Gazetesi ve Habertürk İstanbul eki veriyor... Web TV ihtiyacı buradan mı doğdu?

Bir kere şunu söyleyeyim, Web TV siyasi propaganda için kurulmadı. İstanbullular’a ilçe hava durumlarından, alabilecekleri hizmetlere kadar duyurulması gerekenler var. Hem yayın kalitesi hem de seyredilebilirliğini sağlamak adına önemli çalışmalar yaptım. Metrobüs hattında fiber optik kabloları döşedik. Bu televizyon halkın bilgi alması için kuruldu ve öyle de yayın yapacak.

Oltacı sorunsalı

• Çok sık şahit olduğum ve yazdığım deniz kıyısındaki oltacı istilası var. Sadece oltacılar değil onlara çay, yemiş satanlar, banklara konulan çantalar vs. Bu işe el atılacak mı?

İstanbul’da olta olayı ayrı bir keyiftir. Ama tabii ki kentte yaşayanları rahatsız etmeyecek nitelikte olmalı. Bunu geçim kaynağı olarak yapanlar da var. Kente zarar vermeyecek nitelikte olmalı. Bu konuda çalışmalarımız ve düzenlemelerimiz de mevcut. Şikayetler artarsa zabıta denetimlerini arttırırız...

Takside panik düğmesi

• Şehirde trafik yükünün ana sebeplerinden birisi de boş gezen taksiler. Bu hem taksicilerin hayatını zorlaştırıyor hem de diğer insanların bu işin bir çözümü yok mu?

İstanbul taksileri adına yakışır hale gelecek. Taksiler ayda 2 bin 500 kilometre yolcu bulmak için yol yapıyor. Şimdi hem taksilerin bir merkezden yönlendirilmesini sağlayacak hem de yolcunun konfor ve güvenliğini arttıracak hazırlıklarımız tamam. Yolcu seyahat ederken önündeki ekrandan faydalanacak, tehlike durumunda panik düğmesine basacak. Kurduğumuz sistem sayesinde hem trafik rahatlayacak hem gürültü kirliliği azalacak, hem taksici daha az yol yaparak müşteri bulacak hem de yolcu rahat edecek. Sisteme dahil olacak araçların standartlarını da belirledik.

Başkan’a şikayetler

Metrobüse yeni düzenleme

• İstanbullu Metrobüs’ten çok memnun. Ama işe gidiş-gelişte çok dolu olmasından şikayet ediyorlar. Niye ek sefer yok?

Şu anda 320 büyük araç trafikte. Çok az daha ilave edilebilir. Eğer 100 araç daha devreye sokarsak, sistem çalışmaz, kilitlenebilir. Biz kapasiteye göre üst geçit, merdiven ve durakları düzenledik. Şu anda onlarca araç sokamayız. Yerli araçlar sisteme sokulmadı çünkü yüksek kapasiteli gerekliydi. Bir defada yolcuları alıp gitsin ve sistem çalışabilsin. E-5 üzerinde 6,8 şeritli olan yeri 12 şeride çıkarttık. Daralttık, ortada yer açtık, yeni istimlaklar yapmadık. Varolan sistem içerisine bunu monte ettik. Tren peronu gibi 3 metreye varan darlıkta durak genişlikleri oluşmaya başladı. Turnike koyamıyorsun, merdiven koyamıyorsun, merdiveni genişletemiyosun. Merdiveni genişletme imkanınız yok, genişlik belli. Şu anda kapasiteyi arttırmak için ekrandan yönetim sistemi için çalışıyoruz. Yani bir komuta kontrol merkezi şeklinde oluşturulacak, GPRS kullanılacak. Otobüsteki yolcuları, sayılarını, durakları bilecek bunlarla ilgili düzenleme yapılacak. Bir şey daha var ki 6-7 tane araba peş peşe olan yerler var. Öndeki arabaya binmeye çalışırken arkadaki araçlar bekliyor. Bu durum sistemi aksatıyor. Bu konuda vatandaşlardan yardım bekliyoruz.

Kamyon-TIR denetimi bize verilmeli

• Trafik ve özellikle de trafiğe çıkan kamyon sayısı derdi bitmiyor. Bir kısmının Büyükşehir’den aldıkları izin var ama çoğunun yok. Bu iş ne zaman düzene girecek?

İkinci köprüden günde 30 bin civarında kamyon ve TIR geçiyor. Bu, çok ciddi bir rakam. Bunların denetim ve kontrolü bizde değil trafiktedir. Bu kontrol ve denetimin bize verilmesini istiyoruz. Dünyada Londra’da, Berlin’de ve Newyork’ta bunları yapmışlardır. Gidip inceledik. Kuralların çok iyi kullanılması ve uygulanması gerekiyor. Ve bunun çok iyi bir takibi gerekiyor. Nüfusa göre trafik memur sayısı yeterli değil, kadrosu da yok. Bu şekilde çok zor. Yetkiler bize verilirse çok daha başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz.

Bazı kavşaklarda hala EDS sistemleri var, fakat yetersiz. Okulların açıldığı dönemde zabıtaları devreye sokuyoruz fakat buna müdahale ediliyor.

Butik ilçelerden başlayacağız

• Deprem riski taşıyan yerlerde apartman veya mahalle sakinlerinin birleşmesi halinde fazla kat vereceğinizi açıkladınız. Bu nereden başlayacak?

İstanbul’da 1 milyon 600 bin civarında bina var. Her yapıda böyle bir beklentiyi anında çözme imkanımız yok. Proje alanı olduğu için Fikirtepe’den başlayacağız. Güngören’den Esenler’den Küçükçekmece’den Bahçelievler, Kasımpaşa’dan. İstanbul’un butik yerlerinden başlayacağız. Düşünün ki bir ada, üç ada oldu. Üç adayı birleştirip bir ada yapıyoruz, bonuslu gidiyoruz. Her ilçede olabilir. Kısıtlama yok. İtirazlar oluşmasın. Tepeden inme bir karar da vermek istemiyoruz. Bir ikna yöntemi yok. ‘Ben yapacağım, biz yapacağız’ diyecekler biz sadece karar vereceğiz. Diyecek ki tek başıma yaparsam şu kadar imar alıyorum, yanımdaki binayla yaparsam daha fazla imar alıyorum. Beş apartman birleşsek daha fazla imar alıyorum, beş apartman birleşmek daha karlı. Sonra biri gelecek bu adayı komple birleştirelim, sokakları birleştirelim. ‘Buraya rezidans yapalım’ şeklinde bir sistem getiriyoruz.

Oy vermedim ama memnunum

Topbaş, röportaj öncesi Florya’da yürürken damadı için iş isteyenden, başka partiye oy vermesine rağmen kendisinden çok memnun olduğunu söyleyenlere kadar çeşit çeşit insanla konuştu. 

Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.