Tarih: 01.01.0001 00:00 5471

Bu işte bir gariplik var

Enflasyon oranları beklenenden düşük çıkınca herkes, 'İktidar enflasyonu bilerek mi eksi çıkardı?' der oldu

Bu işte bir gariplik var
Milyonların gözü dün açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. Aralık ayı enflasyonu TÜFE eksi çıktı. Enflasyonu yüksek bekleyen memurların zam hayali de böylelikle suya düştü.. Hükümet tahmini olarak 6.5 enflasyon bekliyordu. Ancak çıkan rakam, 6.4 oldu. Peki nasıl oldu da enflasyon hükümetin bile beklediği oranın altında çıktı.
İşte bu noktada yapılan hesaplamalar kafaları karıştırdı. Yapılan incelemelere bakıldığında enflasyonun yükseliş ve düşüşünde hesaba katılan ürünler, sokaktaki halkın pek de kullanmadığı şeyler.. Halkın günlük hayatlarında pek kullanmadığı ürünler enflasyon sepetine eklenince ortaya böyle rakamlar çıkıyor. Sözcü Gazetesi, hesaplanan bu ürünlerin listesini yaptı..
Bakın o ürünler neler: Flüt, lens, epilasyon cihazı, pinpon topu, MP3 çalar, pijama, telefon onarımı, boş CD, mendil, kolonya, cips, Hac ücreti, şans oyunları, veteriner ücreti, VCD-DVD, at yarışı, yazıcı, bıçak, bulaşık bezi, telefon kartı, elektrikli küçük ev aletleri, sağlık sigortası, tayyör, bebek bezi, şoförlük kursu, şemsiye.. Sepete bunlar girince olan da memura oldu.
Hatırı sayılır bir zam bekleyen memura topu topu aylık 3 lira gibi komik bir zam çıktı.
GERÇEK ENFLASYON DAHA MI YÜKSEK?
Bir süredir çeşitli zamlara maruz kalan çeşitli gıda fiyatlarının sepete eklenmediği gözönüne alındığında, rakamların çok daha yüksek çıkması kesin. Örneğin, örneğin sağlık giderleri bu sepetin içinde yok.. Yani hastalık lüks paket içinde yer alıyor.
Zam almasına rağmen, halkın en çok tükettiği sepete girmeyen ürünler ise şunlardan oluşuyor: Sarımsak, lahana, domates, salça, sakatat, kuru kayısı, koyun eti, pırasa, karnıbahar, dana eti, patates, salam, sucuk, havuç, balık, kahvaltılık tereyağı, kuru barbunya, zeytin, çay, margarin, konserveler, beyaz peynir, kaşar peyniri, tüp, doğalgaz abonman, su faturası, kömür fiyatı, odun fiyatı, köprü geçiş ücreti, uçak bileti, metro ücreti, otoban geçiş ücreti, tüksi ücreti, hastane yatak ücreti..
Uzmanlara göre, yukarıda adı sıralanan ürünler listeye dahil edildiğinde, enflasyon oranları ortalama yüzde 40 civarını buluyor. 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.