SİYASET 7.01.2011 12:53:00 1892 0

AKP'den Yargıtay'a çağrı !

AKP Yargıtay'a ''Acil dosyaları görüşmeye engel yok'' çağrısı yaptı.

AKP
 Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, AK Partililerin tutukluluk süreleri ile ilgili Yargıtay'ın ihmali olduğu şeklindeki iddialarına cevap verdi.

Tutukluluk sürelerini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanun'un 102. Maddesi'nin yürürlüğe girmesinin ardından cezaevlerinden çok sayıda tahliye yaşandı.

Çoğu domuz bağı yöntemiyle işlenen 188 cinayetten suçlu bulunarak hüküm giyen Hizbullah üyeleri ile cinayet zanlısı 50 kişinin uzun tutukluluk süreleri nedeniyle tahliye edilmesi kamuoyunda büyük tepki toplarken Adalet Bakanı Sadullah Ergin 'Tahliye edilen tutuklu dosyalarının 4'te 3'ü Yargıtay'da” diyerek Yargıtay’ı eleştirmişti.

Tahliyelerin toplum vicdanını yaraladığını ancak yasalar neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını ifade eden Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise dün Adalet Bakanı’nı “Çok talihsiz bir açıklama. Adalet Bakanı herhalde Yargıtay'ın ne şekilde, nasıl özveriyle çalıştığını, gece gündüz, bayram, tatil demeden nasıl çalıştığını bilmiyor?” sözleriyle cevaplamıştı.

'GELSİNLER İKİ GÜNDE BİTİRSİNLER'

Bugün de Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Yargıtay isterse bir saat sonra Hizbullah sanıkları ya da başka sanıklarla ilgili dosyaları gündemine alabilir, karara bağlayabilir. Hükmü kesinleştirebilir. Bozabilir. Bu kararı nihayete erdirebilir. Buna engel hiçbir şey yoktur, Anayasal bir engel yoktur” dedi.

Gazetecilerin bu konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Gerçeker, ''Arkadaşlarımın özverili çalışmalarında bir şey yok. Söylemek kolay. Gelsinler buraya iki günde bitirsinler. Biz de rahatlarız. Oldu mu?'' şeklinde cevap verdi.

AKP'Lİ BOZDAĞ'IN KONUŞMASI:

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Yargıtay’ın, ivedilik içeren dosyaları karara bağlamasına engel bir durumun olmadığını belirterek, 'Yargıtay’ın istediği zaman ne kadar hızlı işlediğini gösteren pek çok örnek var' dedi.

TBMM’de gazetecilerin, CMK uyarınca gerçekleşen tahliyeler konusundaki sorularını yanıtlayan Bozdağ, yasanın uygulamasının 5 yıldan fazla ertelendiğini hatırlatarak, tutukluluk süreleriyle ilgili dosyaların ivedilikle görüşülmesi ve karara bağlanması konusunda hem ilk derece mahkemelerine hem de Yargıtay’a TBMM tarafından süre tanındığını kaydetti. Bozdağ, 'Hükümet tedbir almadı, hemen birden yürürlüğe koydu' eleştirilerinin doğru olmadığını belirterek, 102. maddenin yürürlüğe girmesiyle gerçekleşen bazı tahliyelerle ilgili eleştiriler geldiğini hatırlattı.

Yargıtay’ın dosyaları ivedilikle görüşmesini engelleyen bir yasa ya da Anayasa hükmü bulunmadığını, tutukluluk ve zaman aşımı içeren dosyaların öncelikli ve ivedilikle görüşülmesi gereken işler olduğunu anlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

'Bir dosya var yarın veya 1 ay içinde zaman aşımına uğrayacak, Yargıtay’ın bunu öncelikle görüşmesi, gündemine alıp karara bağlaması lazım. Ya da tutuklulukla ilgili çok önemli ve kamuoyunu rahatsız eden suçların failleri tahliye olacak, 10 yıldır dosyası Yargıtay’da bekliyor, bunu gündemine alıp karara bağlaması lazım. Yargıtay’ın örneğin Hizbullah veya başka sanıklarla ilgili dosyayı bugün dahi öne alıp karara bağlamasına hiçbir mani hal yok. Ben buradan çağrı yapıyorum Yargıtay Başkanı ve ilgili daire başkanlıklarına; tahliye edilen Hizbullah sanıkları, diğer sanıklarla ilgili veya bundan sonra diğer sanıklarla ilgili Yargıtay’da bekleyen dosyaları öne almalarına engel Anayasanın hangi hükmü var, CMK ya da başka yasal mevzuatta hiçbir engel yok. Yargıtay 1 saat sora toplanıp Hizbullah sanıklarıyla ilgili dosyayı karara bağlayabilir, hükmü kesinleştirip ya da bozabilir. Yargıtay’ı bu konuda engelleyen hiçbir şey yok.

Hatırlarsanız İlhan Cihaner dosyası vardı. Yargıtay, Cihaner dosyasını hemen gündeme aldı ve bir karar verdi. Yine devam eden Silivri’deki davaların hakim ve savcılarıyla ilgili tazminat söz konusu olduğunda Yargıtay hemen alelacele dosyayı alıp karar verebildi. Yine hatırlarsanız Başbakanımız ile ilgili 2002 yılında Diyarbakır DGM’nın verdiği adli sicil kaydına, memnu hakların iadesine ilişkin karar kesin olduğu halde, hemen devreye girdi kuryeyle dosya Ankara’ya geldi ve bir günde karar çıktı, Başbakan’ın ismi milletvekili listesinden silindi. Yargıtay istediği zaman ne kadar hızlı işlediğini gösteren pek çok örnek var. Şu anda Hizbullah ve başka sanıklarla ilgili tahliyelere baktığınızda, kamuoyunu rahatsız eden dosyaların tamamı Yargıtay’da bekleyenlerdir. İlk derece mahkemelerinde bekleyenler de var.'

Bozdağ, konuyla ilgili 29 bin ya da 40 bin dosya olduğu konusunda çarpıtma olduğunu ifade ederek, Yargıtay’da 953 ve ilk derece mahkemelerinde ise 283 dosya bulunduğunu söyledi. 'Yargıtay pek ala elindeki dosyaları süratle sonuçlandırabilir, bundan sonraki süreçte mesaisini daha çok bu alana ayırabilir' diyen Bozdağ, 5 yıl sürede bunu yapması gerektiğini, Hükümet ve yasama organının üzerine düşeni yaparak Yargıtay ve ilk derece mahkemelerine gereken süreyi verdiğini kaydetti. Bozdağ, 'Hizbullah veya başka sanıklarla ilgili Yargıtay lütfen toplansın ve nihai kararı neyse versin. Bu davaları da lütfen hızlandırsın. Yargıtay öncelik tayini ve ivedilik konusunda gerekli hassasiyeti, verilen 5 yıllık süreye rağmen göstermemiştir' dedi.

'CHP’NİN ÖNERİSİ KABUL EDİLİRSE...'

Bir soru üzerine, CHP’li milletvekillerinin verdiği yasa teklifleriyle ilgili olarak da Bozdağ şu değerlendirmeyi yaptı:

'Verilen tekliflerin anlamı; şu anda örgütlü suçlar, terör örgütü, çıkar amaçlı suç örgütü, Hizbullah dahil başkaca terör örgütleriyle ilgili suçlar ve devlet aleyhine işlenen suçlarla ilgili 10 yıllık tutuklama süresini 4 yıla indiriyor. Şimdi tahliyesi mümkün olabilecek olan 953 dosyadan bahsediliyor, CHP’nin önerisi kabul edildiğinde, bu sayının kaç bine ulaşacağını, kimleri kapsayacağını öngörme imkanı yok. Kamuoyunu rahatsız eden başkaca tahliyelerin önüne açacak bir tekliftir. Tutukluluk süresini kısaltan bir süredir, tahliyeleri önleyecek değildir.'

Bozdağ, '2004 yılında yasa çıkmasına rağmen istinaf mahkemelerinin hala  kurulamadığı konusunda Hükümete bir eleştiri var' denilmesi üzerine, şunları
söyledi:

'Geçmişte Yargıtay istinaf mahkemelerine karşı çıktı. O zaman yargıtay temsilcileri ’Bizim istinafa ihtiyacımız yok, daire sayasını artırırsanız biz bu işi çözeriz’ diye yaklaşımları oldu. Ama bugün başka bir tavır görüyoruz, ’istinaflar hayata geçsin ama Yargıtay’da daire artırımı yoluna gidilmesin.’

Hükümet bölge adliye mahkemelerinin devreye girmesi noktasında adımını atmıştır, 2007 yılında HSYK İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Adana, Mersin, Erzurum,
Diyarbakır, Samsun illerinde bölge adliye mahkemelerinin kurulmasına karar vermiş, ancak personel ve fiziki mekan eksikliği nedeniyle bunun faaliyeti ertelenmiştir. Şu anda bunlar tamamlanma aşamasına gelmiştir, önümüzdeki günlerde bölge adliye mahkemeleri hayata geçirilecek.'

'BİRİLERİ ERGENEKON SÜRECİYLE İRTİBATLANDIRMAK İSTİYOR'

Bozdağ, 'CHP’nin önerisinin kabul edilmesi halinde ne tür tahliyelerin olacağını söylediğiniz. Mesela Ergenekon tutukluları mı?' sorusuna karşılık, '4 yıla indiği zaman bunun içine kimler girecek bilemiyoruz. İçine falan, filan sanıklar girecek diye bir şey yok. Kimlerin gireceğini bilme imkanımız yok. Ama birileri bunu özellikle Ergenekon süreciyle irtibatlandırmak istiyor. Bunlar hukuki değil, siyasi ve ideolojik  değerlendirmelerdir. Biz buna katılmıyoruz' diye konuştu.

Yargının işleyişinin hızlandırılmasıyla ilgili gereken adımların atılmasından yana olduklarını, bu amaçla da 'uzlaşma, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, hafif hapis cezalarının kaldırılması, Kabahatler Kanunu, bölge adliye mahkemeleri ve UYAP’ın kurulduğunu, fiziki mekanlarının iyileştirildiğini' söyledi. Bozdağ, bundan sonra da makul sürede ve adil yargılanma sınırları içinde yargılanmanın yapılmasını temin için her türlü adımın atılacağını kaydetti.

Bozdağ, 'Hizbullah sanıkları için de tıpkı Ergenekon’da yapıldığı gibi özel mahkeme kurulmadığı' yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, Ergenekon için özel mahkeme kurulmadığını, geçmişte DGM’lerin bulunduğunu, ancak yasadaki değişiklikle 2005 yılında özel yetkili ağır ceza mahkemelerin kurulduğunu söyledi. Bozdağ, '2005’te kurulan mahkeme, 2007’de başlayan bir soruşturma için nasıl kurulabilir?' diye sordu.

10 yıllık tutukluluk süresinin uzun olup olmadığı sorusuna, 'Uzun ve yanlış bir süre' diyen Bozdağ, hangi suçu işlerse işlesin bir kişiyle ilgili olarak yargılamanın 10 yıl sürmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını, bu amaçla tutukluluk sürelerini kısalttıklarını anlattı.

Yeni bir yasal düzenleme ihtiyacı olup olmadığı sorusuna, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığının bir çalışması olduğunu ifade eden Bozdağ, 'CHP’nin önerisine destek verip vermeyecekleri' sorusuna 'Hayır' karşılığını verdi. Bozdağ, sürenin kısaltılmasından değil, yargı süreçlerinin makul ve adil yargılamayı temin edecek süre içinde sonuçlandıracak mekanizmaların hayata geçirilmesinden yana olduklarını bildirdi.

Bozdağ, 'Muhalefetin, Yargıtay ve Danıştay’da yeni dairelere yönelik çalışmanın iktidarın HSYK’dan sonra buralarda da kadrolaşma çabası içine girdiği eleştirisine ne diyorsunuz?' sorusuna, bunun siyasi, ideolojik değerlendirme olduğunu kaydederek, 'Şu anda Yargıtay’da dosyalar yığıldı kaldı. Yargıtay Başkanı, dosyaları koyacak yer kalmadığını, PTT’nin ambarlarında durduğunu söylüyor. Bir sistem düşünün işlemiyor, dosyalar 15 yıl bekliyor karar verilemiyor. O zaman nasıl çözeceğiz bu işi? Yargıdaki sistemi hızlandıracak adımı atmak, yargıyı ele geçirmek değildir. Orada görev yapacaklar, bu ülkenin yetiştirdiği hakim ve savcılardır. Bu siyasi yaklaşımlarla yargı görevini yapanları yıpratmak ve yargıyı siyasetin içine çekmek doğru bir yaklaşım değil' diye konuştu.

Sürenin bir kez daha uzatılmasına yönelik bir çalışma olmadığını belirten Bozdağ, konuyla ilgili uluslararası sözleşmeler ve AİHM kararlarının makul süreyi ifade ettiğini, bunu her ülkenin kendisinin takdir etme hakkına sahip olduğunu söyledi. Bozdağ, '10 yıllık sürenin değiştirilmesine yönelik bir adım gelmeyecek mi?' sorusuna, 'Yok, şu anda yok öyle bir çalışma' karşılığını verdi.


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.