MEDYA 13.01.2011 16:37:00 22213 0

Okan Bayülgen'e ırkçı mı ?

Futbolcu Emenike'yi ekrana getirip 'Bunlar tekneyle gelenler mi' diyen Okan Bayülgen'e internetten tepki yağdı.

Okan Bayülgen
 Bu sözleriyle Emenike'yi aşağıladığı iddia edilen ünlü şovmene internetten tepki yağdı. Spor sitelerinde Bayülgen, ırkçı olmakla suçlandı. Karabükspor'un Emenike'ye sahip çıkması çağrısında bulunuldu. Bayülgen, Emenike'den ve mültecilerden özür dilemeye davet edildi. İşte o tepkiler...

* Sadece Karabükspor taraftarının değil, tüm türkiye'nin kovalaması gereken bir terbiyesizliktir.Emenike yada Yattara veya Zalayeta fark etmez. Tekneyle gelenler ne demek ya!

* Okan konuklarını komedi adı altında aşağılıyor sonra foyası ortaya çıkınca' Latife yapıyorum canım' şeklinde kaçamak cevaplar veriyor. Bu son söz inanılmaz. Ama buna vereceği cevap belli: 'Özellikle bu şekilde espri yapıp aslında ırkçılığa karşı insanları bilinçlendirmek istedim'

*Mehmet ALi Erbil ve Güner Ümit'ten nesi eksikki bu adamın? Ya da Emenike bizim vatandaşlardan daha mı değersiz?

*Komik olduğunu mu sanıyorsun ırkçı Okan?

*Haftaya çıkıp 'ben şaka yaptım' der.

*Güzel ülkemin güzel insanları bu adamı ne diye izler anlamış değilim.

BİR TEPKİ DE NEGAHAN ALÇI'DAN GELDİ

İşte Alçı'nın Okan Bayülgen yorumu;

Keşke bu ilk olsaydı. Ama değil. Bırakın ilk olmayı, ikinci hatta üçüncü bile değil. Okan Bayülgen bu ülkenin en çok izlenen kanallarında yıllardır alenen ve sistematik bir şekilde ırkçılık yapıyor. Ama artık ona kimse gülmüyor!


***
Bu şovmenin ırkçı ve faşist kişiliğine dair daha evvel de yazmıştım. Hatırlarsınız, Bayülgen, Kürt şarkıcı Rojin'i programına davet etmiş, fakat tam programın olacağı gün terör saldırısı olunca Rojin'in gelişini iptal etmişti. Çünkü Bayülgen'in ırkçı kafasına göre Rojin 'Kürt kimliği' sebebiyle terör saldırılarının olağan şüphelisiydi ve bu yüzden doğal suçluydu. Bu nedenle programdan adeta kovulmalıydı. Rojin'in haklı sert tepkisi üzerine Bayülgen'in 'geri adım' atmak mahiyetinde önerdiği şey ise önceki ırkçı tavrından daha da korkunç oldu: 'Tamam Rojin gelsin ama Kürtçe söyleyemez. Türkçe şarkı söyleyecekse gelsin.'

***
Rojin en sıcak hadise. Ondan epey önce de bir dergiye verdiği röportajda Araplara karşı aynı suçu işlemişti Bayülgen. Aynen şöyle bir diyalog vardı o röportajda:
Soru: Fransızlarda Arap rap olayı çok patladı. Ne diyorsun bu işlere?
Bayülgen: Yok Fransa artık, orada Fransızlar mı yaşıyor? Herifler Marsilya'dan kuzeye doğru işgal ediyorlar ülkeyi. Yakında Araplardan başka bir şey kalmayacak. Fransızlar medeni insanlar, habire doğurup durmuyorlar. Bu heriflerse acayip çoğalıyorlar. Çoğaldıkça da sosyal eşitlik dolayısıyla devletten acayip imkanlar alıyorlar...

***
Size bir örnek daha: Bayülgen yıllar evvel bir başka programda da Rachid Taha ve Fhadel gibi Kuzey Afrikalı Arap sanatçılardan 'yamyamlar' diye bahsetmişti. O zaman Cezayir ve Mısır Büyükelçilikleri bu ırkçılığı kınamıştı. Fakat Türk medyası konuyu hiç önemsememişti.

***
Şimdi yine yeni bir inci ile karşımızda Bayülgen. Kanal D'deki programında Nijeryalı futbolcu Emmanule Emenike'den 'Bu, tekneyle gelen arkadaşlardan mı?' diye bahsedip havadan sudan bir şey söylemiş gibi programa devam etti. Emenike'yi sırf renginden, ırkından dolayı aşağılamakta, ondan bir karikatür malzemesi yaratmakta bir beis görmedi.

***
Ancak şükür ki artık medyamız da ilerlemiş. Bu ırkçı şovmenin bilmem kaçıncı kez işlediği ırkçılık suçu bu kez kıyameti kopardı. Radikal gazetesi spor yazarı Bener Onar, Bayülgen'in sadece derisinin rengi nedeniyle zenci bir futbolcuyu aşağılamasının korkunçluğuna ilk dikkat çeken kişi oldu. Gerisi geldi. Dört bir yandan tepkiler yağıyor Bayülgen'e...

***
Ama yetmez! Bu ırkçı-faşist sözleri Avrupa'da ya da ABD'de bir sanatçı söylese ne olur dersiniz? Anında sanat hayatından dışlanır ve vicdanlarda mahkum edilir. Onunla da kalmaz. Hakkında derhal dava açılır, yargılanır bu tür sözlerin sahibi.

***
Bizde uzun süre gülünüp geçildi böyle kendini bilmez, haddini fersah fersah aşan açıklamalara. Şimdi ise bu şuursuzluk aşılıyor. Vicdanlı insanlar artık yutkunamıyor böyle az gelişmiş 'rahat adam poz'ları karşısında. Ama bu kadarla kalmamalı. Olur olmaz her şeye dava açılabiliyorsa esas bu kez alenen işlenen bu nefret suçu için hukuk süreci başlatılmalı. Okan Bayülgen yalnızca vicdanlarda değil mahkemelerde de yargılanmalı!


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.