Tarih: 28.04.2011 10:30

Tarife farkını Toplu Konut Fonu kapatacak

Facebook Twitter Linked-in

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının; anlaşma hükümleri, ülkeler ve eşya açısından farklılık arz etmesi sonucunda Türkiye aleyhine ortaya çıkan tarife farklılığının giderilmesi amacıyla, Meksika’dan A.TR belgesi eşliğinde ithal edilecek binek otomobillerden, ek mali yükümlülük olarak CIF bedelinin yüzde 10’u kadar Toplu Konut Fonu alınacak. Karar 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

Ek Mali Yükümlülük Olarak İlave Toplu Konut Fonu Tahsili Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Avrupa Birliği ve Türkiye'nin diğer ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarının; anlaşma hükümleri, ülkeler ve eşya açısından farklılık arz etmesi sonucunda Türkiye aleyhine ortaya çıkan tarife farklılığının giderilmesini sağlamak amacıyla uygulamaya sokulan Karar çerçevesinde Meksika A.TR belgesi eşliğinde ithal edilecek binek otomobillerde, 8703.23.10,11,00 G.T.İ.P numaralı silindir hacmi 1500 cm3.ü geçen fakat 1600 cm3.ü geçmeyenlerde, 8703.32.19.11.00 G.T.İ.P. numaralı silindir hacmi 1500 cm3.ü geçen fakat 1600 cm3.ü geçmeyenler ile silindir hacmi 1600 cm3.ü geçen fakat 2000 cm3.ü geçmeyen otomobillerde ek mali yükümlülük olarak CIF bedelinin yüzde 10’i Toplu Konut Fonu olarak alınacak.

 4458 sayılı Gümrük Kanunu, İthalat Rejimi Kararı ve ilgili diğer mevzuatın, Toplu Konut Fonu'nun tarhına, tahakkukuna, tahsiline, geri verilmesine, takibine ve teminata bağlanmasına ilişkin hükümleri, bu Karar kapsamında uygulanacak ek mali yükümlülüğün tarhı, tahakkuku, tahsili, geri verilmesi, takibi ve teminata bağlanması işlemlerinde de uygulanacak. Bu Kararın tatbikinde; ithalatçı veya temsilcisi tarafından, ekli tabloda belirtilen ürünlerin ithalatı sırasında, ithal edilen ürünün menşesine ilişkin olarak bu Kararda yer almayan ülkelerin beyan edilmesi halinde, gümrük idarelerince A.TR belgesi dışında ayrıca bir menşe ispat belgesi talep edilmeyecek. Bu kapsamdaki beyandan ithalatçı sorumlu olup, gümrük idareleri ile Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Gümrük Müsteşarlığınca, sonradan kontrol kapsamında ithalatçıdan ilave bilgi ve belge talep edilebilecek. Karar yayımı tarihinden 3 ay sonra yürürlüğe girecek.

ANKA

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —