Tarih: 17.05.2011 13:02

'Bilgisayar bilmeyen kalmasın' projesi

Facebook Twitter Linked-in

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'deki bilgisayar okur yazarlığı konusunun 2023 hedefleri içinde en başta geldiğini bildirdi.

Türkiye Vodafone Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat İçin Gençlik Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği ''Bilgisayar Bilmeyen Kalmasın'' Projesi'nin ikinci etabının başlaması dolayısıyla İzmir Swissotel Grand Efes'te tören düzenlendi.

Binali Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, 1865 yılında, aralarında Osmanlı Devleti'nin de bulunduğu 10 ülkenin Uluslararası Telgraf Birliği'ni kurduğunu, bu yapının daha sonra Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'ne dönüştüğünü, birliğin 17 Mayıs'ı Dünya Telekomünikasyon Günü olarak ilan ettiğini söyledi.

Dünya Telekomünikasyon Günü'nün bu yılki temasının, gençleri bilgisayar okur yazarı yapma olarak belirlendiğini anlatan Yıldırım, ''Bilgisayar Bilmeyen Kalmasın'' Projesinin tema ile bütünleştiğini ifade etti.

Yıldırım, kampanyanın ilk bölümünde 1 milyon 681 bin kişinin bilgisayar okur yazarı yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Ülkemizde bilgisayar okur yazarlığı konusu 2023 hedeflerimiz içinde en başta gelen hedefimizdir. Bilgi toplumu iddiamız var, bilgi toplumu olmanın tek şartı bilgisayar okur yazarı olmaktır. Bilgisayar okur yazarı olmazsak, 80 yıl boyunca öğrendiğimiz alfabe okur yazarlığı da hiçbir şeye yaramayacak. 70 veya 7 yaşında, herkesin bilgisayar okur yazarı olma mecburiyeti var.''

Bilginin üretime dönüştürülmesi gerektiğini belirten Binali Yıldırım, ''İnancımızda bir harf öğretenin kölesi oluruz deriz ya, bana bilgisayar öğretenin kölesi oluruz dersek yanlış olmaz, bu kadar önemli. Bu konuda çok mesafe alındı. İletişim otoyolları lazım. Biz yolları açtık. Kablo giden yere interneti kablo ile götürdük, gitmeyen yere uydu ile götürdük. Gençler, siz bilgisayarı bizim gibi yaşı kemale ermiş, yolun sonuna gelmiş olanlara öğreteceksiniz. Belirli bir nesil, bizim neslimizin yukarısı bilgisayara soğuk davranıyor, ulaşmak, yanaşmak istemiyor, bunun kırılması lazım'' dedi.

Binali Yıldırım, 2003 yılında 3 milyon olan kişisel bilgisayar sayısının 2010 yılında 12,5 milyona ulaştığını, bilgisayar sahipliği oranının da yüzde 4'lerden, yüzde 317'lik artışla yüzde 17'lere çıktığını söyledi.

Türkiye'de 2013 yılında 20 milyon kişisel bilgisayar olacağını vurgulayan Binali Yıldırım, 2002'de 4,3 milyon olan internet kullanıcısı sayısının 2010 yılı sonunda yüzde 807'lik artışla 39 milyona çıktığını, 2013 yılında da 55 milyon olacağını belirtti.

-FATİH PROJESİ-

Yıldırım, Türkiye'nin bilgi toplumuna doğru süratle gittiğini, bilgi teknoloji sınıfları kurduklarını, köylere uydu üzerinden telefon hizmeti götürdüklerini, okulların internet altyapı kurulumunu tamamladıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''İzmir ile Hakkari'nin bir köyü arasında fark olmasın istedik. Bunu yaparsak ülkedeki sosyal barışa, birliğe, beraberliğe, kardeşliğe en büyük hizmeti yapmış oluruz. Ne gelirse yoksulluktan geliyor. Öğrencilerin araştırma, geliştirme kabiliyetini artırmaya yönelik bir program hazırlandı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verildi. Şimdi devrim olarak nitelendirilecek projeyi başlatıyoruz, Fatih projesi... Bu proje tamamen öğrenim alışkanlıklarını değiştiriyor. Kara tahta kalmıyor, bilgisayarlı renkli bir ekran, dijital tahta olacak, içinde bilgisayar olacak. Aynı zamanda öğrencilerin elinde de bir bilgisayar olacak. Oradan hoca anlatacak, öğrenci bilgisayarından takip edecek. Herkes orada derse kilitlenecek. Ders elektronik kitaplarla, elektronik tahtalar, akıllı sınıflarla yapılacak.''

Projenin 4 yılda tamamlanacağını dile getiren Binali Yıldırım, ''6 milyar dolarlık proje. İstiyoruz ki gençler, öğrenciler dünyanın en gelişmiş ülkesinden daha iyi donanıma ulaşsın. Bilişim, bilgisayar okur yazarlığı bütün alışkanlıklarımızı değiştiriyor, hayat tarzımızı değiştiriyor. Yeni bir dünya, yeni bir yaşama bizi adeta zorluyor. 'Beni affedin, bu işe girmeyeyim' deme şansınız yok'' diye konuştu.

-DİĞER KONUŞMACILAR-

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, son yıllarda hem istihdama hem de sosyal projelere yönelik olumlu adımlar atıldığını söyledi.

Bütün operatörlerin benzer sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdiğini vurgulayan Acarer, ''Vodafone'un son dönemlerdeki bu tür sosyal faaliyetleri çok önemli. Bu tür projeler ülkemize önemli katkılar sağlıyor. Bilgisayar okur yazarlığının artırılması çok önemli'' dedi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşmesi sürecine teknolojik ve sosyal yatırımlarla katkı koyduklarını anlattı.

Mobil internetin kullanımının kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Timuray, ''Ülkemizin bilgiye erişimine ne kadar katkıda bulunursak sosyal sorumluluğumuzu o kadar yerine getirmiş oluruz. Vakıf olarak eğitim alanına odaklanarak bilgi toplumuna ulaşmaya katkı sağlıyoruz. Birleşmiş Milletler'in Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine paralel çalışmalarımızı kurguluyoruz'' diye konuştu.

Proje ortaklarından UNDP İstanbul Direktörü Hansın Doğan da, proje ile Türkiye'de bilgisayar okur yazarlığı konusunda önemli bir boşluğu doldurduklarını, herkesin ücretsiz bilgisayar eğitimine ulaşmasını sağladıklarını kaydetti.

Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır da, üç yıl önce başlayan projenin büyük başarıya ulaştığını, projenin ikinci etabının da büyük ses getireceğine inandığını söyledi.

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —