Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bazı firmaların, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başladıklarını belirterek, ''Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor'' dedi.
Akgiray, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi ve Fuarını aynı çatı altında birleştiren ''ISTANBUL REstate''in açılışında yaptığı konuşmada, artık rakamların büyüdüğünü, ''satarım, yaparım, satarım yaparım'' mantığının geçerliliğini kaybettiğini söyledi. Vedat Akgiray, şunları kaydetti:
''Bir de maalesef bazen izliyoruz, bize de intikal ediyor şu veya bu şekilde, bazı firmalarımız, küçük azınlık tabii, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları için veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başlıyorlar. Hafiften, bankacılık, aracı kurumluk yapmaya başlar gibi... Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor. Fakat belki de o firmalar veya kişiler konuyu iyi bilmedikleri için mecburen kendi kendilerine bulabildiği çözüm o. Biz SPK olarak sizlerden gelen her türlü yenilikçi, piyasayı büyütücü isteğe cevap vermeye hazırız.''
Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Akgiray, ''Kötü bir vaka yok şu anda. Olmasın diye şu anda ikaz ihtiyacı duydum. Birisi izinsiz para toplama, halka arz gibi bir şey yaparsa tabii bu suçtur. Böyle bir şey var demiyorum, ama olmasın. Yasal yoldan, doğru yoldan finans piyasalarına ulaşmayı bilmiyorsa o firma, finansman lazım, hayaller, kafada bir şeyler kurulabilir, yanlış olmasın. Çünkü artık rakamlar büyüdü. En ufak bir siteye bakıyorsunuz birkaç yüz tane daire... 'batsın, çıksın, olsun' diyemeyiz'' şeklinde konuştu.
Akgiray, ''Yakın takip ediyorsunuz herhalde?'' sorusunu ise ''Ediyoruz tabii'' şeklinde yanıtladı.Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, ''Sayın Başbakanımızın geçen gün açıkladığı İstanbul Projesi, Kanal İstanbul vesairenin tüm gayrimenkulcülere heyecan vermesi lazım. Yeni bir imkan, değerlendirmek lazım, hayali paylaşmak lazım'' dedi.
Akgiray, Gayrimenkul Zirvesi ve Fuarını aynı çatı altında birleştiren ''ISTANBUL REstate''in açılışında yaptığı konuşmada, 20-30 yıl önce yurt dışına, özellikle Batıya gidip geldiklerinde hep Türkiye'deki gayrimenkul resminin çirkinliğine üzülürken, şimdi gidip geldiklerinde Türkiye'nin göze hoş geldiğini, son 20 yılda bütün eksikliklere rağmen bir güzelleşme, iyileşme olduğunu söyledi.
Türkiye'de gayrimenkulde artan bir talep olduğunu ifade eden Akgiray, ''Gayrimenkul sektörünün büyümemesi, para kazanmaması diye bir şey söz konusu değil. Fakat belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra 'ben işi yaparım, satarak finanse ederim, kar ederim...' Artık bu formül geçerli değil. Biz tüm gayrimenkule ilişkin ticari faaliyetleri, sermaye piyasalarında finans sektörü ile daha yakınlaştırmaya, evlendirmeye ihtiyacımız var. Şu anda böyle bir eksikliği hissediyoruz'' dedi.
Şu anda halka açık, İMKB'de kote edilmiş 20'den fazla GYO şirketi olduğunu anımsatan Akgiray, ancak Türkiye'deki gayrimenkul sektörü büyüklüğüne baktıklarında, orada pek kayda değer kitle olmadığını söyledi. Sermaye piyasalarını büyütmeden, ekonomideki büyüme hızına ayak uydurmadan yatırımcıyı korumanın mümkün olmadığını ifade eden Akgiray, gayrimenkulde son 1-2 yılda SPK olarak birtakım düzenlemeler yapmaya çalıştıklarını, yeni dönemde yeni kanunda daha da hızlı yürüyebileceklerini anlattı.
-FİNANSAL CEHALET...-
Vedat Akgiray, GYO'ların halka açılma koşullarını oldukça basitleştirdiklerini, dünyada daha basiti bulunmadığını, şu anda kimsenin SPK'dan şikayet etme hakkı olmadığını belirtti.
Özel sektör tahvil pazarının geçen yıl ciddi ivme yakaladığını, çok sayıda milyar dolarlık halka arz yaşandığını, bu sene bunun birkaç misli olacağının anlaşıldığını söyleyen Akgiray, son zamanda kira sertifikası enstrümanlarının hem düzenlemesini yaptıklarını hem de vergi asimetrisini ortadan kaldırdıklarını anlattı. Akgiray, şunları kaydetti:
''Yeni bir enstrüman. Gayrimenkul şirketlerimize finansman bulabilmek, finans piyasalarına ulaşabilmek için gerekli enstrüman ve pazarları sunmaya çalışıyoruz, buna devam edeceğiz. Fakat genelde olan bir finansal cehalet diyorum, bizim sektörümüzde de söz konusu. Hala proje geliştiren, inşaat yapan firmalar, gayrimenkul yatırımı ortaklığı (GYO) olmanın anlamını ve değerini tam anlamış değiller. Bir kere ortaklık paylarınız borsalarda işlem görüyor, yani likit, kurumlar vergisinden muaf. Kısmen veya tamamen GYO formatında finansman aramamak bence biraz eksiklik gibi oluyor.
Konut veya gayrimenkul talebi varsa ve bu doğru formatta finanse edilirse arzı sağlarken, bu ekonomide gayrimenkul işi yüzünden kriz çıkmaz, köpük de oluşmaz, balon da oluşmaz, fiyat da şişmez.''
-''GAYRİMENKUL FİNANSMAN İMKANLARI TÜRKİYE'DE RİSK KAYNAĞI OLMAZ''
ABD'de son yaşanan krizde hükümetin, sosyal konut olsun, oy gelsin diye bunun finanse edilmesi için emrettiğini, orada bir birim teminatla 15-30 birim kredi üretildiğinin zannedildiğini anlatan Akgiray, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye'de öyle bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla gayrimenkule sağlanacak her türlü finansman imkanı bu konut kredisidir, işyeri kredisidir, hisse senedidir, tahvildir, GYO'dur her neyse Türkiye için bugünkü yapısı ile bugünkü kuramsal mantığı koruyabilirsek sisteme risk kaynağı olmaz. Çünkü artan talep var. Kötü konutları yeni konutlarla değiştirme ihtiyacı var. Böyle bir talep varken fazla açgözlü olmadan yeni finansman modelleriyle bu talebi karşılamaya yönelik çabalar hiçbir zaman risk kaynağı olmaz. Orta ve uzun vadede bu herkesin kazanacağı bir sonuçtur.''
-''BU İŞE GÖNÜL KOYMUŞ BİR DEVLET VAR''-
Şu anda bu işe gönül koymuş bir devlet olduğunu belirten Akgiray, ''Sayın Başbakanımızın geçen gün açıkladığı, İstanbul Projesi, Kanal İstanbul vesairenin tüm gayrimenkulcülere heyecan vermesi lazım. Devleti yöneten bir kişinin böyle büyük bir hayali, projeyi sunması inşaatçılara, gayrimenkulcülere heyecan vermesi lazım. Yeni bir imkan, değerlendirmek lazım, hayali paylaşmak lazım'' dedi.
Sermaye piyasalarının önümüzdeki yıllarda çok hızlı büyüyeceğini söyleyen Akgiray, uluslararası platformda daha enteresan, daha çok uğranan, daha çok kullanılan bir pazar haline geleceğini anlattı.
İstanbul finans merkezi projesinin de çok ciddi proje olduğuna işaret eden Akgiray, ''Epey mesafe aldık. Biz SPK olarak İstanbul'a taşınıyoruz. Arsamızı aldık. Hatta geçen hafta mimari yarışma başladı. Güzel çevre dostu, yeşil, modern bina yapacağız'' diye konuştu.
Kaynak : haber7.com