Türkiye'nin toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sını karşılayan Osmaniye'de üreticinin keyfi de fıstık gibi... Rekolte rekor denecek artış var.
Türkiye'nin toplam yer fıstığı üretiminin yüzde 46'sını karşılayan Osmaniye'de, fıstığın geçen yıl üreticisini memnun etmesi nedeniyle ekim alanlarının bu sezon geçen yıla göre rekor sayılacak düzeyde artış gösterdiği bildirildi.
Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, yaptığı açıklamada, yörede fıstık ekiminin tamamlandığını, yaptıkları ilk tespitlere göre geçen yıl 106 bin dekar olan ekim alanının bu yıl 150 bin dekara ulaştığının tahmin edildiğini belirtti.
Hasadına üç ay sonra başlanacak yer fıstığından üreticinin umutlu olduğunu ifade eden Çenet, bu yıl rekor sayılabilecek düzeydeki ekim alanı artışında, geçen yıl üreticinin elde ettiği karın önemli etken olduğunu belirterek, ''Geçen yıl yer fıstığının kilosu 1,90 liradan satıldı. Bu yıl ise 2,50 lira ile 3 lira arasında alıcı bulması bekleniyor'' dedi.
Çenet, Türkiye'nin en kaliteli yer fıstığının Osmaniye'de yetiştiğini, dekar başına 250-300 kilogram arasında verim alındığını ifade ederek, ''Türkiye genelinde ise 300 bin dönüm yer fıstığı ekim alanı var. Üretimin yüzde 46'sını biz tek başımıza karşılamakla birlikte Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 85'i de Osmaniye'de işlenip, pazara sunuluyor'' diye konuştu.
Yörede yer fıstığının birinci ve ikinci ürün olarak ekildiğini, birinci ürün ekiminin mayıs başında tamamlandığını, hasadına eylül ayında başlanacağını belirten Çenet, ikinci ürünün ise bugünlerde başlayacak buğday hasadından sonra ekileceğini kaydetti.
Hastalıkların önlenmesi bakımından aynı tarlaya iki yıldan daha fazla üst üste yer fıstığı ekimi yapmadıklarını, Osmaniye üreticisinin bu konuda bilinçli olduğunu, bu sayede kaliteli ürün elde edildiğini dile getiren Çenet, kentte makineli hasadın yaygınlaşmasının yanı sıra teknolojik cihazlarla donatılan yer fıstığı işleme tesislerinin de yaygınlaştığını ifade etti.
''SADECE KURU YEMİŞ DEĞİL''
Çenet, yer fıstığının eskiden sadece kuru yemiş olarak tüketildiğini, günümüzde ise son derce yaygın kullanım alanının bulunduğunu vurgulayarak, ''Pastacılıktan cezerye sektörüne kadar her alanda kullanılan yer fıstığından yağ da elde ediliyor. Kullanım alanıyla birlikte talebin artması ürünümüze değer kazandırıyor'' dedi.
Yer fıstığının yağ oranı en yüksek bitkiler arasında yer aldığına dikkati çeken Çenet, şöyle devam etti:
''Fıstık yüzde 46-56 arasında yağlık bir ürün. Yağ oranı en yüksek bitkilerden biri olması nedeniyle dünyada kullanılan bitkisel ham yağın yüzde 20'sini yer fıstığı yağı oluşturuyor. Protein oranının yüksek olmasından dolayı son dönemlerde çikolata, şekerleme üretimi yapan büyük markaların da tercihi oldu.
Fıstığın kabuğu, dolgu maddesinde, sunta ve katı yakıt yapımında kullanılıyor. Yaprağı, kurutularak yumurtacı tavuklara yem olarak veriliyor. Bu bitkiyle beslenen tavuğun yumurtasının sarısı da daha koyu renkte oluyor.''
FISTIK BEYMAİL İLE MARKA OLDU
Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet, unu ve yağının çıkartılmasının yanı sıra soslusu ve şekerlemesi de yapılan yer fıstığının ''Beymail'' adıyla marka da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
''Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın İl Özel İdaresi bünyesinde kurduğu şirket tarafından draje şeker, bisküvi tozu, dondurma, krema, kek, ezme, baklava, lokum, cezerye ve Medine Hurması üretiminin yapılması yer fıstığını kıymetlendirdi. Kilo fiyatı 8-10 lira arasında değişen yer fıstığı şekerlemeleri Türkiye'nin dört bir tarafında şekerci dükkanlarının vitrinlerini süslüyor.''
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.