Tarih: 01.01.0001 00:00 3715

Turizmcilerin erken rezervasyon sevinci

İç turizmi canlandırmak, vatandaşlara Türkiye'ye gelen yabancı turistlerinden daha uygun ödeme koşulları sunan Erken Rezevasyon kampanyası turizmcilerin yüzünü güldürdü

Turizmcilerin erken rezervasyon sevinci

İç turizmi canlandırmak, vatandaşlara avantajlı ödeme koşulları sağlamak ve Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin daha uygun ödeme koşullarıyla seyahat ettiklerine dair yaygın algıyı değiştirmek amacıyla 20 Ocak'ta başlayan ''Erken Rezervasyon'' kampanyası turizmcilerin yüzünü güldürdü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB ve TÜROFED'in önderliğinde başlatılan kampanyanın hedeflenen düzeyde gerçekleşirken, Antalya'da yoğunlaşan rezervasyonlar bu yıl tüm bölgelere yayıldı. Turizmciler Türk tüketicisi tarafından benimsenen kampanyanın daha erken dönemlerde başlaması gerektiği yönünde görüş bildiriyor.

Etstur Yurt İçi Turlar Müdürü Suat Özbek, soruları yanıtlarken, 2011 yaz sezonu için yüzde 15-20 arası artış öngördüklerini belirterek, Türkiye'de süregelen istikrar ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda, Türk misafirin yıldan yıla gelişen tatil kültürüyle bu artışa ulaşabileceklerini söyledi.

Avrupa ve Rus pazarlarında yılın ilk çeyreğinde geçmiş yıllara oranla ciddi talep artışları gözlendiğini vurgulayan Özbek, ''Kuzey Afrika ülkelerindeki koşullar ve güvensizlik ortamı belli oranda talebin ülkemize katmasına sebebiyet verdi gibi görünüyor. Bu sürecin ardından yüksek sezonlar olarak yorumlanan Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında yurt dışından ülkemize gelecek talebin devamı, iç pazar misafirlerimizin erken rezervasyon kampanyaları bittikten sonra yer bulmakta güçlük çekebileceği sonuçlarını doğurabilir'' dedi.

Erken rezervasyon kampanyalarının Türkiye'de ilk olarak 2003 yılı yaz sezonu için yapıldığını hatırlatan Özbek, ''O dönemlerde toplam sezonun yüzde 5-7'si gibi satışlar gerçekleştirirken, geçen yıl bu oran yüzde 35'lere çıktı. Bir başka deyişle Türk misafirlerimiz, Avrupalı zihniyetiyle seyahatlerini erken planlayarak uygun ödeme koşulları ve avantajlı fiyatlardan yararlanmayı öğreniyor'' değerlendirmesini yaptı.

Avrupalı operatörlerde erken rezervasyonun genel oranının yüzde 65'lerde seyrettiğini bildiren Özbek, son 5 yılda kaydedilen aşamanın Türk misafirlerin de seyahat kültürlerinin geliştiğini gösterdiğini ifade etti.

Özbek, ''Yabancı misafirlerden pahalıya tatil yapıyoruz'' algısının erken rezervasyon sayesinde değişmeye başladığına işaret ederek, ''Kampanya ile yabancı misafirlerle aynı şartlara hatta bazı dönemlerde daha avantajlı koşullarla seyahat planlaması yapılmasını sağlayabiliyoruz. İster Türk, ister yabancı misafir olsun son dakikacılarla seyahatini 4-5 ay öncesinden planlayanlar arasında her durumda bir avantaj farkı olacağının altını çizmek isterim'' diye konuştu.

Geçen yıla oranla genel anlamda fiyatlarda yüzde 15'e yakın bir artış olduğunu dile getiren Özbek, bu durumun Türkiye'deki otellerin yurt dışı pazarlardan aldığı yoğun ilgi, Kuzey Afrika ülkelerindeki olumsuz gelişmeler, Türkiye'nin muadili tatil beldelerindeki ekonomik kriz ortamından kaynaklandığını kaydetti.

''RAMAZAN AYINDA YAŞANACAK DÜŞÜŞÜ EYLÜLDE KAPATACAĞIZ''

Özbek, geçen yıldan sonra 2011'de Ramazan ayının Ağustosun tamamına yayıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Maalesef son 3 yıldır Ramazan ayı talebi çok ciddi düzeyde etkileyen bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda periyotların yerleri değiştirilerek eskiden yüksek sezon ve en yüksek fiyat Ağustos ayına tekabül ederken, bu sene Temmuz ayı olarak planladık.

Dolayısıyla Ağustos ayı için fiyatlar düşüş arz ediyor. Ağustos ayı ile alakalı bir talep durgunluğu olacağı muhakkak görünmekte, yalnız bu açığı Eylül ayında kapatabileceğimizi umuyoruz. Geçen yıl bu tablo aynen gerçekleşirken Ağustos ayında yaşadığımız düşüşü Eylül ayında kapatarak, tarihimizin en iyi Eylül sayılarına ulaştık kişi sayıları bazında.

Erken rezervasyon kampanyalarında şu ana kadar Ağustos ayına talep almış değiliz. Gelen çok az satışlarda ciddiye alınabilir düzeyde değil. Bu doğrultuda oteller öncelikle alternatif pazarlarla bu dönemdeki boşlukları doldurmaya çalışacaklar gibi görünüyor. Tarih yaklaştığında istenilen seviyelere ulaşılamazsa mecburen fiyat avantajları sağlanacaktır.''

Özbek, ürün yelpazesinin geniş olması nedeniyle Antalya'nın en çok talep gören destinasyon olduğunu belirterek, ''Misafirlerimiz için çeşitli fiyat aralıklarında alternatif söz konusu. Yatak kapasitelerini de göz önünde bulundurduğumuzda en büyük talebin Antalya'ya geldiğini söyleyebiliriz. Haziran-Ağustos ayları arasında Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Didim ve Ayvalık yoğun ilgi gören tatil beldelerinden'' dedi.

''ERKEN REZERVASYONUN SON GÜNÜNÜ BEKLEMEYİN''

ODEON Tours İç Pazar Müdürü Akın Akar Aksu da erken rezervasyonun son dönemiyle ilgili tatilcilere tavsiyelerde bulundu.

Hayal edilen tatil için bu dönemin iyi değerlendirilmesi gerektiğine değinen Aksu, ''Özellikle güneydeki tesislerde Haziran-Temmuz aylarında oda bulmak çok zor olacak, son dakikada bulunan odaların fiyatları da çok yüksek olacak. Erken rezervasyon ile hem sezonda yer bulma sorununu ortadan kaldırmış olursunuz hem de fiyat artışlarından korunursunuz'' diye konuştu.

Rezervasyonun son güne bırakılmamasını öneren Aksu, bu sayede daha sağlıklı karar verilerek istenilen yere gitmenin mümkün olacağını söyledi.

Rezervasyon yaptırırken indirim oranı rakamlarından çok, otele ödenen rakama dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Aksu, ''Önce otelin fiyatı yükseltilip, sonra ciddi indirim yapılmış gibi gösterilebiliyor'' uyarısında bulundu.

''AVRUPALI'DAN DAHA UCUZ TATİL YAPABİLİRİZ''

Tur Operatörleri Birliği Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu ise Türk tüketicisinin erken rezervasyon kampanyasına alıştığını belirterek, bundan 5 yıl öncesine kadar tatilcinin son haftada plan yaptığını dile getirdi.

Kampanyanın bu yıl da Ocak ayında başladığını anımsatan Polatoğlu, ''Hedef Avrupa'da olduğu gibi Ekim, Kasım aylarında yaz tatilini planlamak ve erken rezervasyonu bu aylara çekmek'' dedi.

Türk tatilcinin kampanyaya katıldığında Avrupalı turist ile aynı ücrete tatil yapabildiğini gördüğünü anlatan Polatoğlu, şöyle devam etti:

''Eğer Kasım ayında erken rezervasyona alışırsak göreceğiz ki Avrupalı'dan daha ucuza tatil yapabileceğiz. Neden erken rezervasyonda bu kadar fiyat farkı var? sorusu akla gelecektir.

Otelci sezona hazırlıklı girebilmek, renovasyon(yenileme) ve ön ödemelerini yapabilmek için sezon açılmadan nakit paraya ihtiyaç duyar. Bu nedenle otel işletmecileri pahalı veya zor olan banka kredisi yerine erken rezervasyondan gelen paraları tercih ederler.

Bu nedenle sezonda 100 avroya verdiği yatağı Nisanda 80, Şubatta 60 ve Kasımda 40 avroya kadar indirir. Bu yıl marka oteller tercih nedeni oldu. Beş yıldızlı oteller ilgi gördü ve tüketici her şey dahil sistemini tercih etti.''

''TATİLCİLER, OTELCİLER, ACENTELER MEMNUN''

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Seçim Aydın da erken rezervasyon kampanyasında tatilcilerin, otelcilerin ve acentelerin memnun olduğunu belirtti.

Kampanyaya her geçen yıl ilginin arttığını kaydeden Aydın, ''Türkiye'de turizm 12 ay devam ediyor, bu nedenle erken rezervasyonun yaz tatilleri kadar kış turizmi ve kaplıca turizmini de kapsayacak şekilde genişletilmesinin ilgi çekeceğini düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Erken rezervasyon, tatilcilerin, konaklama tesislerinin ve seyahat acentelerinin ortak menfaatleri açısından desteklenmesi gereken bir uygulama olduğunu vurgulayan Aydın, ''Kampanya iç turizmin gelişmesinde önemli bir itici güç oluyor.

Bu çerçevede, 2009 yılında başlatılan ve bu yıl üçüncü yılını dolduran erken rezervasyon kampanyasında memnun edici bir gelişme olarak bir önceki yıla göre hızlı bir artış görülüyor ve tatilciler erken rezervasyonda genel olarak Ege ve Akdeniz sahil kuşağında bulunan konaklama tesislerini tercih ediyor'' diye konuştu.

''UMDUĞUNUZ TATİL ERKEN REZERVASYONLA MÜMKÜN''

Hey Travel Trends Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Celal Bektaş ise kişilerin umduğu tatili yapmaları için erken rezervasyon yaptırmasının şart olduğunu söyledi.

Kampanyanın her yıl daha da oturduğunu, bunun sektör ve tatilciler açısından çok olumlu bir gelişme olduğunu bildiren Bektaş, ''Kampanya istediğiniz ve gönlünüzden geçen tesislere gidebilmek için de önemli avantajlar sağlıyor. Aksi halde ancak müsait olanlara gidebilmek mümkün oluyor.

Yani bulduğunuz değil umduğunuz ve arzuladığınız tesiste tatil yapmak istiyorsanız; her zaman daha erken davranmakta fayda var'' değerlendirmesinde bulundu.

Erken rezervasyon taleplerinde toplamda geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 artış yakaladıklarını belirten Bektaş, ''Erken rezervasyon kampanyamız Ocak ayında başladı.

Haziran başına kadar, giderek düşen indirim oranıyla kampanyamız sürüyor. Şu an yüzde 30'lara varan indirimlerimiz mevcut. Otellere göre indirim oranları değişiyor. Bazı otellerde sunduğumuz en az indirim oranları yüzde 15-20 civarında'' dedi.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.