Tarih: 19.05.2011 10:21

Kralın paketi Ürdün'de isyanı frenledi

Facebook Twitter Linked-in

Ortadoğu bu günlerde ‘Arap Baharı’ adı verilen toplumsal olaylarla sarsılırken, bölgenin küçük ama etkili ülkelerinden Ürdün’de ise gündem ekonomi. Ürdün iş dünyasının tek sivil toplum örgütü olan El Rakha’nın bu yıl birincisini düzenlediği 1. Rakha Uluslararası Ticaret Fuarı, Ürdün’ün başkenti Amman’da başladı.

Ortadoğu’daki isyan ateşine rağmen Amman’da buluşan Tunuslu, Mısırlı, Iraklı ve Filistinli işadamları önümüzdeki dönem gerçekleştirecekleri işbirliklerinin temelini attı. Fuara Türkiye’den 70 kişilik işadamı heyetiyle MÜSİAD da katıldı.

Fuarın açılışında konuşan El Rakha Başkanı Halid Bilbeysi, “Özgürlük için ve zulme karşı verilen mücadele Ortadoğu’yu geliştirecek” dedi.

Amman’da gerçekleştirilen fuar, yarattığı iş hacmi açısından mütevazı olsa da verdiği mesaj açısından önem taşıyor.

Son aylarını büyük isyanlar, kanlı müdahaleler ve hükümet değişiklikleri ile geçiren Arap coğrafyasının işadamları, ‘Arap Baharı’nın yarattığı yeni dönemde karşılıklı yatırım fırsatlarını görüşmek için kolları sıvamış bile. Özellikle inşaat, turizm, gıda ve telekomünikasyon projeleri ön planda.

Halk hareketleri ile çalkalanan Ortadoğu’da böyle bir ticari etkinliği gerçekleştirmek için en uygun ülke ise kuşkusuz Ürdün. Çünkü bölgede isyanlardan en az nasibini alan ülke olan Ürdün, coğrafi konumu ve ABD ile yakın ilişkileri sayesinde bölgede ticaretin yeni merkezi olma yolunda ilerliyor.

Kişi başına 5 bin 500 dolarlık milli gelire, büyük oranda tarım ve hizmet sektörüne yaslanan bir ekonomiye sahip ülke, kurulduğu günden beri yürüttüğü ‘denge siyaseti’nin meyvelerini topluyor.

‘Kral Abdullah söz verdi’

Komşu ülkelerdeki isyanlara büyük destek veren Ürdün halkı, konu kendi ülkelerindeki rejime gelince “Biz iyi durumdayız. Kral Abdullah söz verdi. Özgürlüklerimiz ve refahımız artacak” diyor.

Kral Abdullah’ın hükümet kurma yetkisi verdiği yeni başbakan Maruf Bakit’in açıkladığı yardım paketi de bunun en büyük kanıtı.

Ayda ortalama 450 dolar kazanan Ürdünlülerin maaşlarına yaklaşık 500 milyon dolarlık yardım paketi açıklayan yeni hükümet, yavaş yavaş kaynamaya başlayan Ürdün sokaklarındaki ateşi de soğutmuş oldu.

Öte yandan ülkenin dört bir yanında kurulan halk komiteleri ile vatandaşların şikâyetleri dinlenip çözülmeye çalışılıyor.

Asgari ücretin 211 dolar olduğu, işsizliğin yüzde 30’larda, yoksulluk oranının yüzde 25’lerde seyrettiği ülkede, nüfusun yarıdan fazlasını oluşturan Filistinli mültecilerin varlığı ekonomik düzeni ve devlet bütçesini zorluyor.

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —