Tarih: 01.01.0001 00:00 703

Ergün'den ilginç 10 numara yağ anektodu

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV'yi sabitlediklerini belirterek 'petrolle artsaydı büyük sorun olurdu' dedi, 10 numara yağ satışında da ilginç anektotlar anlattı.

Ergün

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV'yi sabitlediklerini belirterek, ''Eğer eski sistem devam etmiş olsaydı, ham petrolün fiyatıyla beraber içindeki vergi de artmış olsaydı, bugün çok büyük bir sorun olurdu'' dedi.

Kartepe ilçesinde bulunan Suadiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi (SUMOTAŞ) üyeleriyle bir araya gelen Ergün, burada yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarın bir ülkede ekonomiye canlılık kazandıran önemli unsurlardan biri olduğunu söyledi.

Esnaf ve sanatkarların kendi emeğini, sermayesini ve zamanı riske atarak çalışan insanlar olduğunu ifade eden Ergün, ''Aslında hayat böyle insanların üzerinde yükseliyor. Emeğini, sermayesi ve zamanını riske atarak çalışan, ekmeğini kazanan insanlar üzerindedir'' diye konuştu.

Türkiye'de 2 milyon esnaf ve sanatkarın bulunduğunu belirten Bakan Ergün, bunun içerisinde taşıyıcıların, insan ve yük taşıması işinde çalışanların çok önemli bir yeri tuttuğunu kaydetti.

Bakan Ergün, taşıyıcılıkta artık bireysel iş yapmaktan ortak iş yapmaya, bunu bazen şirketleşerek bazen de kooperatif kurarak gerçekleştirmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Dünyada taşımacılık rekabetinin çok çetin geçtiğini dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

''Bu çetin rekabeti birlik yaparak aşacağız. Yeni organizasyonlar yeni bir takım fikirler geliştirerek aşabiliriz. Kooperatiflerimiz bunların aşılmasında önemli rol oynayan yerler. Kooperatif kanunlarımızda ve yönetim şekillerinde önemli değişikliklere ihtiyacımız var.

Birkaç gün önce Ankara'da yapılan bir toplantıda Kooperatifçilik Strateji ve Eylem Planı'nı hazırlanmasında son safhaya geldik. Almanya'nın taşımacılıkta ileri olmasından dolayı oradan da kooperatifleri davet ettik.

Önümüzdeki dönem kooperatifçiliğin de yeni dünya şartlarına göre yapılandırılması için bir yol haritası ve eylem planı hazırlamış olduk.''

Ergün, Türkiye'nin 36 milyar dolar ihracattan 132 milyar dolar ihracat yapar duruma geldiğini  ve dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğunu söyledi. Son 8 yıl içerisinde de Türkiye'nin çok şeyi başardığını ifade eden Ergün, şunları söyledi:

''Türkiye'de üretilen malların büyük bir bölümünün yurt içinde karayolu ve demiryoluyla gerçekleşecek. Biz daha çok karayolu ve yük taşımacılığıyla ilgili konusunu konuşalım. Yük ve karayolu taşımacılığı ile beraber olduğumuza göre 2023'te 2 trilyon dolarlık üretimi kim taşıyacak?

Sizin kamyonlarınız ve TIR'larınız taşıyacak. Bunlar yetmeyecek organize sanayi bölgelerinden Anadolu'nun bir çok yerinden limanlara doğru tren yolları yapmak icap edecek. Belkide önümüzdeki yıllarda kooperatifler sadece kamyon ve TIR almakla kalmayacak, belkide tren yolu işine girecekler. Bu işlerin önünü açıyoruz.

Kooperatiflerin şirketlerin tren yolu taşımacılığına girmesi için. Vagonlar alacaksınız, tren yolu devletin vagonlar senin olacak. Kooperatifler, tren yolu taşımacılığını da karayolu taşımacılığında olduğu gibi Türkiye'nin üretim gücüne göre planlamalıdır. 2 trilyon dolarlık üretim karayolu ve demiryolu taşınacaktır.''

Dünya ticaretinin yüzde 90'nın deniz taşımacılığıyla yapıldığına dikkati çeken Bakan Ergün, ''Buradan dünyaya satacağımız malların önemli bölümü deniz yolundan olacak'' dedi.

Avrupa, Ortadoğu ve Asya pazarlarına yakın ve orta uzaklıktaki pazarlara ise demiryolu ile karayolu taşımacılığıyla yürütüleceğini anlatan Ergün, şunları kaydetti:

''Demek ki karayolu taşımacılığının önümüzdeki dönemde yeri ve önemi daha da artacak. O zaman bu işi çok daha iyi şekilde yapmamız lazım. Bireysel taşımacılıkla ki işler tek tek halledilebilir mi? Halledilemez.. O zaman şirketleşme ve kooperatifleşme önem kazanıyor.

Tabi ki şirketler ve kooperatifler doğacak. Ama uygulamada sorunlar olduğunu görebiliyoruz. Şirketler ve kooperatifler arasında bir haksız rekabet sayacağımız uygulamalar var. Bunlar çok küçük müdahalelerle düzeltilebilir.''

Türkiye ve kooperatifçilik ilerleyecekse bunun istikrarla olabileceğini ifade eden Ergün, ''Kooperatif yönetimlerinin istikrarlı olmasıyla ilerleyebilir. Her zemini hep beraber oluşturmamız gerekiyor. Kooperatifçilik bireysel iş yapmak yerine ortak iş yapma kültürünü oluşturan organizasyonlar, bunu önemsiyoruz'' şeklinde konuştu.

AKARYAKIT FİYATLARI

Ergün, dünyada akaryakıt fiyatlarının ciddi anlamda yükseldiğini, bunun Türkiye'ye has bir şey olmadığını vurguladı. Türkiye'nin akaryakıtın yüzde 92'sini ithal eden bir ülke olduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu:

''Sadece yüzde 8'ini kendimiz üretebiliyoruz. İktidara geldiğimizde dünyada ham petrolün varili 25-26 dolardı, bugün ise 100 doların üzerinde. 150 dolarlara da çıktığı zamanlar oldu buna da savaşlar ve ekonomik krizler etkiledi. Eskiden ülkemizde bir sistem vardı.

Eskiden ham petrol fiyatı arttığında akaryakıt fiyatındaki ÖTV'de otomatik olarak artıyordu. Biz bunu sabitledik. Eğer eski sistem devam etmiş olsaydı ham petrolün fiyatıyla beraber içindeki vergi de artmış olsaydı bugün çok büyük bir sorun olurdu.''

10 NUMARA YAĞ

Dünyada petrol fiyatlarının yerinde durmadığını, bazı kişilerin ve firmaların ortaya başka tablo çıkardığını anlatan Ergün, kaçak akaryakıt, sahte mazot, 10 numara yağ gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.

Bunlarla ilgili 2011 yılı başından itibaren yeni bir mücadele yöntemi keşfettiklerini vurgulayan Nihat Ergün, artık 10 numara yağın üretiminin ve satışının lisansa ve özel belgeye bağlı olduğunu, her yerde 10 numara yağ satışı gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Ergün, şu değerlendirmede bulundu:

''Ben ne manzaralar gördüm. Bunları görerek bu yönetmelikleri buna göre oluşturduk. Anadolu'ya gidiyoruz. Güzel bu yol kenarların da sebze ve meyve satan yerler var. Diyelim ki Bursa Karacabey'de adam soğan ve kabak satıyor.

Dizmiş soğanları, kabakları veya bir başka yerde portakal, elma ve mandalina satıyor. O kadar güzel bir manav dükkanı. Fakat koca bir tabela var yanında '10 numara yağ bulunur' diyor.

Anladık soğanı, kabağı, portakalı, limonu, üzümü de bu ne? Bu işte 10 numara yağ bir manav dükkanı neden 10 numara yağ satar ki? Bunun için satar.

Orada hangi sanayici gelip de orada 10 yağ alır sanayisinde ya da üretiminde kullanır? Kullanmıyor. Ne yapıyor? Bunu yakıt olarak kullanan arka taraftan satıyor. Şimdi bunları büyük çapta ortadan kaldırıldığı bir sisteme geçilmiş oldu.

Hem Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gereken düzenlemeleri yaptı. Maliye Bakanlığı gereken düzenlemeleri yaptı. Bakanlığımıza bağlı Piyasa Gözetim Denetimi ve Ölçü Standartlar Genel Müdürlüğüyle birlikte bu kaçak yakıt gibi denetimleri yoğunlaştıran bir mekanizma kurduk.

İlk bir ay içerisinde de önemli bazı sonuçlara ulaştık. Ciddi tespitler yapıldı, kapatılanlar oldu, ağır cezalara uğrayanlar oldu. Bundan sonuç alacağız. 10 numara yağ kullanan kısa vadeli düşünüyor. Kendine de zarar veriyor. O yağın motora ve çevreye verdiği zararı düşünmüyor.''

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.