Tarih: 01.01.0001 00:00 203

6 İlde sahte kart operasyonu

İzmir'de, tatil beldelerindeki döviz bürolarında turistlerin kredi kartlarını kopyalayıp Avm ve anlaştıkları iş yerlerinde kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 15 kişi, adliyeye sevk edildi.

6 İlde sahte kart operasyonu

Türkiye'ye gelmeyen bazı kişilerin kredi kartlarıyla İzmir'de harcama yapıldığını tespit eden İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, daha önce aynı suçtan cezaevine giren M.Y'nin (50) liderliğinde bir gurubun uluslararası kredi kartı dolandırıcılığı yaptığı bilgisi üzerine İzmir, İstanbul, Antalya, Manisa, Muğla ve Aydın'da eşzamanlı ''Cumba'' adı verilen operasyon düzenledi.

Suç örgütü lideri M.Y, POS cihazlarının içinde kullanılmak üzere kart kopyalama düzeneği üreten, bu işin dünyadaki uzmanlarıyla irtibat halinde olan ve Kuşadası'ndaki havuzlu villasında yakalanan C.S'nin (46) de aralarında bulunduğu 30 kişi gözaltına alındı.

Operasyonda, 3 adet kart üretme cihazı, 1 kart kopyalama ve kodlama cihazı, 40 manyetik şeritli beyaz plastik kart, 30 boş plastik kart, 20 sahte kredi kartı, 5 sahte kimlik, bir ruhsatsız pompalı tüfek, çok sayıda slip ve kimlik fotokopisi ele geçirildi. Zanlıların, özellikle turizm bölgelerinde anlaştıkları döviz bürolarında yabancı turistlerin kredi kart bilgilerini kopyaladıkları, kredi kartı bilgilerini kart üretme cihazlarıyla ürettikleri kartlara kopyaladıkları belirlendi. AVM'lerden tekel maddeleri başta olmak üzere yüksek miktarda alışveriş yapan zanlıların, şifre girmek yerine slip'e imza attıkları, kasiyerlerin de kart üzerindeki kimlik bilgisiyle gösterilen kimlik bilgisi örtüşünce ve slip'teki ''Dikkat yurt dışı kartı'' yazısını fark etmeyince şüphelenmeyip alışverişe onay verdiği öğrenildi. AVM'lerde çalışan yaklaşık 10 kasiyerin, şüphelenmeyip alışverişlere onay verdiği için işten çıkarıldıkları kaydedildi.

Yakalanmamak için kredi kartlarını sahte kimlikle kullandıkları belirtilen zanlıların, AVM'lerden aldıkları malı anlaştıkları iş yerlerinde satışını sağladıkları ileri sürüldü.

Zanlıların, ayrıca anlaştıkları iş yerlerinden mal alım satımı olmaksızın yüzde 20-40 oranında komisyon verip alışveriş yapmış gibi göstererek haksız kazanç elde ettikleri bildirildi.

Operasyonda, elde ettikleri kazancı listeledikleri ajandanın da ele geçirildiği, zanlıların 1 milyon 250 bin lira haksız kazanç elde ettiği ileri sürüldü.

Gözaltına alınan zanlılardan 15'i ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. M.Y. ve C.S'nin de aralarında bulunduğu 15 kişi sorgunun ardından, ''haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurmak'', örgüte liderlik yöneticilik yapmak, üye olmak, örgüt adına faaliyette bulunmak'' ve ''sahte kredi kartı imalatı ve kullanımı'' suçlarından adliyeye sevk edildi.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.