Tarih: 01.01.0001 00:00 1275

Boyner: Yeni TTK kilometre taşı oldu

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yönetim, kontrol ve şeffaflık mekanizmalarına getirdiği yeni uygulamalar ile bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

Boyner: Yeni TTK kilometre taşı oldu

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği(TKYD) ve TÜSİAD İşbirliği’nde, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) katkılarıyla hazırlanan seminer programının 3. Ankara Sanayi Odası’nda başladı. Microsoft Türkiye sponsorluğunda gerçekleştirilen seminer programının açılış konuşmalarını ASO Başkanı Nurettin Özdebir, TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Doğu, İç Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İÇASEFED) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Güçlü ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Azmi Kelemcisoy ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner yaptı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner yaptığı konuşmada, TÜSİAD olarak, her aşamasını yakında takip ettikleri ve destek verdikleri yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yönetim, kontrol ve şeffaflık mekanizmalarına getirdiği yeni uygulamalar ile kurumsal yönetim anlayışının içselleştirilmesi açısından bir kilometre taşı olduğunu düşündüklerini belirtti. Boyner, bu bağlamda, Kanun’un uygulamasını belirleyecek ikincil mevzuat çalışmalarını yakından takip etmeye ve öngörülen takvim içerisinde tamamlanması için desteklerini sürdürmeye devam edeceklerini dile getirdi.

-“İLGİDEN MEMNUNUZ”-

Seminer programının gördüğü ilgiden memnun olduklarını söyleyen Boyner, Türkiye’de kurumsallaşmaya verilen önemin ne kadar arttığını gösterdiğini vurguladı. Boyner Aile Şirketleri Platformu’yla kurumsal yönetimin sadece halka açık ve çok ortaklı şirketlere yönelik bir yönetim aracı olduğu düşüncesini değiştirmeyi ve şirketlerin iş yapma kültürünü geliştirmeyi düşündüklerini bildirdi.

-“EKONOMİYİ GELİŞTİRMEK İÇİN AİLE ŞİRKETLERİNİN TEMELLERİNİ GÜÇLENDİRMEK GEREKİR”-

Türkiye ekonomisini geliştirmek ve bu gelişimin sürdürülebilir kılmak için şirketlerin yüzde 95’ini oluşturan aile şirketlerinin temellerini güçlendirmek, uluslararası standartlarda bir yönetim ve kontrol yapısına sahip olmalarını sağlamak gerektiğini kaydeden Boyner konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak milli gelirin yüze 75’ini oluşturan önemli katkılarına karşın aile şirketlerimizin gelecek kuşaklara devrolma oranlarının oldukça düşük olması, hedefler ile araçların uyumlu olmadıklarını bizlere gösteriyor. Aile şirketlerinin sürdürülebilir bir başarıyla ticari ömürlerini uzatmaları, kurumsal yönetim ilkelerini içselleştirdikleri oranda mümkün olacaktır. Kurumsal yönetimin şeffaflık, adillik, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri ışığında kendilerini yenileyebilen şirketlerimiz, büyümelerinin önünde çok büyük bir engel olan finansmana erişim sorununu aşacak. Rekabetçi bir yapıya kavuşacak. Nitelikli insan kaynağına ulaşabilecektir. Türkiye’de son 10 yılda kurumsal yönetimi kendi inisiyatifiyle hayata geçiren şirketlerimize baktığımızda, onların küresel pazarlarda yer alabilmek için önemli bir rekabet gücüne erişmiş olduklarını rahatlıkla görüyoruz.”

-KAYITDIŞIYLA MÜCADELEDE KURUMSALLAŞMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ-

Türkiye’deki rekabet ortamının en can alıcı problemi olan kayıtdışıyla mücadelede kurumsallaşmanın önemine ve kurumsallaşmanın da süreklilik için gerekliliğinin altını çizen Boyner, “Kurumsal yönetimin getireceği olumlu katkıları değerlendirirken, bunu aile şirketlerimiz açısından doğru konumlandırmalıyız. Kurumsal yönetime doğru atılan her adım, şirketin özellikle üst yönetim kademesinde bir değişim yaratacak, bu değişim yukarıdan aşağıya inen bir yapı içerisinde şirketin dönüşümünü sağlayacaktır. Aile şirketlerirde dönüşüm, katılımcı bir süreçle yaşanmalı, iletişim kanalları açık olmalı ve bilgi paylaşımı şeffaf bir yapıyla sağlanmalıdır” diye konuştu.

-“KURUMSAL YÖNETİM REKABETİ BELİRLEYEN TEMEL UNSURLARDAN BİRİ”-

TKYD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Doğu yaptığı konuşmada kurumsal yönetimin günümüzde rekabeti belirleyen temel unsurlardan biri olduğunu söyledi. Adil olmak, şeffaflık, sorumluluk ve hesap verebilirlik ilkeleri başta tüketici güveni olmak üzere, yatırımcıların, düzeylerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve genelde toplumun tüm kesiminin beklentileri arasında ön sırada yer aldığını vurgulayan Doğu, “Her gün artan önemiyle kurumsal yönetim, şirketlerin sürdürülebilirlik politikalarının omurgası olarak tarif edilmektedir” dedi.

-UYGULAMA ÖNERİLERLE TARTIŞMAYA AÇILDI-

Katılımcılara TÜSİAD tarafından hazırlanan “Yönetim Kurulları İçin Kurumsal Yönetim Prensipleri”, Reel Sektörde İç Denetim Uygulamalrı: Tespit ve Öneriler”, “Yönetim Kurulları’nda İç Denetim Hakkında Sorulması Gereken 12 Soru” ve “Kurumsal Risk Yönetimi” yayınları ve TKYD tarafından hazırlanan “Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Aile Şirketleri Yönetim Rehberi” yayınları, katılımcılara dağıtılarak, uygulama önerilerle tartışmaya açıldı.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.