EKONOMİ 24.05.2011 13:52:16 1456 0

Özdemir: Aile şirketlerinin reçetesi yok

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, aile şirketlerinin uzun süre yaşaması için yapılacakların hazır bir reçetesinin olmadığını belirterek, her şirketin bir reçetesi olması gerektiğini savundu.

Özdemir: Aile şirketlerinin reçetesi yok

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) ve TÜSİAD İşbirliği’nde, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TİDE) katkılarıyla hazırlanan Aile Şirketleri Seminerlerinin 3. Ankara Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Seminerde açılış konuşmasını yapan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, aile şirketlerinin uzun süre yaşaması için yapılacakların hazır bir reçetesinin olmadığını vurguladı. Her şirketin mutlaka kendine özgü yaşam koşulları olması gerektiğini dile getiren Özdebir, “Ancak, olmazsa olmazlar da var. Bunların başında kurumsallaşma ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak geliyor. Ne yazık ki bizim aile şirketlerimizin yarısından fazlası danışmanlık hizmetlerinden yararlanmaya sıcak bakmıyor. Bu nedenle, bugünkü toplantı gibi aile şirketleri ile ilgili çalışmaları önemsiyor ve aile şirketlerimizde kurumsallaşmaya destek olacağını umuyoruz” dedi.

-“AİLE ŞİRKETİ OLMAK KÜÇÜK VE ÖNEMSİZ OLMAK DEMEK DEĞİLDİR”-

Özdebir, konuşmasında aile şirketlerinin ekonomik hayatta çok önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Aile şirketlerinin toplam şirketler içindeki payının birçok ülkede yüzde 70, yüzde 80’ler düzeyinde olduğunu söyleyen Özdebir, Türkiye’deki işletmelerin de yüzde 98’inin KOBİ niteliğinde olduğunu hatırlattı. Aile şirketlerinin milli gelire katkılarının küçümsenemeyeceğini belirten Özdebir, birçok ülkede aile şirketlerinin milli gelire katkısının yüzde 60’ların üzerinde olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 90’ın üzerinde olduğunu belirtti. Aile şirketi denildiği zaman, çoğu kez akla küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin geldiğini dile getiren Özdebir, “Kuşkusuz bu doğru; ancak, aile şirketlerinin sadece KOBİ’lerden oluştuğunu söylemek de çok doğru bir ifade olmaz. Dünyadaki en büyük ve başarılı şirketlerin yüzde 40’ı aile şirketlerinden oluşmaktadır. Örneğin, Benetton, BMW, Cargil, Carrefour, Michelin, Motorola ve Samsung gibi şirketler birer aile şirketidir. Dünyadaki en büyük 500 şirketin 3’te 1’i de aile şirketidir. Görüldüğü gibi, aile şirketi olmak, küçük ve önemsiz olmak demek değildir. Ancak, aile şirketi olmak da, başarıyı ve büyümeyi garanti etmiyor. Çünkü aile şirketlerinde sürekliliği sağlamak da kolay olmuyor. Yapılan çalışmalar, aile şirketlerinin yüzde 95’inin, üçüncü kuşakta el değiştirdiği ya da kapandığı gibi bir sonucu ortaya çıkarıyor. Dünyada aile şirketlerinin ortalama yaşam süresi 24 yıl gibi oldukça kısa bir süredir. Her 10 aile şirketinden 3’ü ancak ikinci kuşağa devredilebiliyor” diye konuştu.

-“AİLE ŞİRKETLERİNİN PİYASADAN ÇEKİLMESİ, SADECE AİLENİN SORUNU DEĞİL”-

ASO olarak aile şirketlerindeki süreklilik konusuyla uzunca bir süredir ilgilendiklerini belirten Özdebir, aile şirketlerinde sürekliliğin sadece şirketler için değil, ekonomi için de çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’de kurulan işletmelerin büyük bir çoğunluğunun ömrünün, maalesef, kurucunun ömrüyle sınırlı kaldığını dile getiren Özdebir konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Kurucudan sonra, işletme ya faaliyetine son veriyor ya el değiştiriyor ya da mirasçılar arasında paylaşılarak tekrar ilk başladığı noktaya dönülüyor. Oysa, aynı başarı süreci ikinci kuşak tarafından da devam ettirilebilse, işletmenin rekabet gücü korunabilecek hatta daha da geliştirilebilecek. Ama maalesef Türkiye’de bunun örnekleri çok fazla değil. Aile şirketinin rekabet gücünü kaybetmesi, piyasadan çekilmesi sanıldığı gibi, sadece ailenin sorunu değil, tüm Türkiye’nin sorunudur. Çünkü, piyasadan çekilen her bir işletme, o işletme için ülke adına yatırılan kaynakların da heba edilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle, aile şirketlerinin sürekliliği ülkemiz için de büyük önem taşımaktadır.”

Kaynak : haber7.com


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Sandıkçı, Eğitimden Sorumlu Başkan danışmanı Oldu

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Öğretmenlerin Sanatsal Bakış Açısı Ödüllendirildi

Öğrenciler ara tatilde hem eğleniyor hem öğreniyor

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Barış Mahallesi Kapalı Pazaryeri Hizmete Açıldı (Görüntülü Haber)

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Esenyurt Eğitimde Yeni Bir Adım Atıyor!

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Tercih Süreci Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC paylaşımı

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' pulu tedavülde

Gülben Ergen yeni şarkısını espirili video ile duyurdu

Vizyona 6 yeni film girdi

Kocaeli'de savunma sanayiini buluşturan etkinlik

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

RTÜK'ten gündüz kuşağı programlarına etik ayarı

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Sürdürülebilir eğitim Antalya’da tartışıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.