GÜNCEL 30.05.2011 08:59:35 1295 0

Korutürk, CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olacak

İnsanların babalarının hayatını devam ettirdiklerine inanırım hep. Bir ortak kader vardır ve her yeni jenerasyon o kaderi yaşar.

Korutürk, CHP

6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 25 Mayıs’ ta vefat yıldönümü sebebi ile andığımız Necip Fazıl Kısakürek’ in liseden sınıf arkadaşıdır. Lekesiz bir askeri ve diplomatik kariyeri takiben TBMM tarafından Cumhurbaşkanlığı görevine getirilen Korutürk’ e göre ayrılıklar, isyanlar, ızdıraplarla geçmiştir şairin hayatı.

Lekesiz dedim, boşuna değil. Ölünceye kadar bunun mücadelesini vermiştir Korutürk. Önümüzdeki hafta “Darbe Yapmak Suçu” ndan ifadeye çağrılacak 12 Eylül’ ün mimarı Orgeneral Kenan Evren aslında darbeyi yapıldığı tarihten aylar önce yapmak niyetindedir. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ e çıkar ve “olacakları” anlatır. Sükûnetle Paşa’ yı dinleyen Korutürk’ ün konuşmanın sonunda tek bir ricası vardır:

-Benim Cumhurbaşkanlığım sırasında yapmayın bunu. İstirham ediyorum. Lekesiz kariyerimi korumak arzusundayım. 6 ay kadar bu niyetinizi erteleyin. der.

Kenan Evren,  “Sabık Komutan”ı kırmaz ve yeni bir karar alarak darbeyi her gün onlarca gencin öleceği 6 aylık bir ileri zamana öteler.  Fahri Korutürk’ ün kazandığı bu zaman dilimi içinde Kenan Evren ve arkadaşlarına veya darbe sonrası Kenan Evren ve arkadaşlarının Fahri Korutürk’ e bir iltimas geçip geçmediğini bilmiyorum.

Askerler uzun yaşar bilirsiniz. 1903’ te doğar, 1987 de ölür Korutürk. 1983 te ölen Necip Fazıl’dan 4 yıl sonra yani. Ama açın bakın  sanki Korutürk, Üstadtan onca yaş gençmiş gibi durur bütün fotoğraflarda.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanlığı’ na getirildikten sonraki Kurultay’da dengeleri altüst edecek yeni bir yönetim kadrosuna imza attı. Genel Başkan Yardımcılıkları, MYK, PM’i üyeliklerinin neredeyse hepsi, “gitmez” denilen isimlerden arındırıldı, “ gelmez “ denilen isimlerle dolduruldu. Bunlardan biri de Fahri Korutürk’ ün Paris Büyükelçiliği görevinden emekli büyük oğlu Osman Korutürk idi. Görevi: Genel Başkan Yardımcısı, Partideki sorumluluğu: Dış İlişkiler ve Yurtdışı Örgütlenmeler. MYK ve PM Üyesi aynı zamanda. “-Ne var bunda ?” diyeceksiniz biliyorum ama bir şey var:

Osman Korutürk’ün CHP ile geçmişe dayanan organik hiç bir bağı yok. CHP üyesi bile değil. Peki nasıl oluyor da parti ile evveliyatı olmayan biri bir gecede birden bire Ana Muhalefet Partisi’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevine getiriliyor?

Kemal Kılıçdaroğlu’ nun askeri olmasa bile bir darbe ile CHP Genel Başkanlığı’ na getirildiği herkesin malumu. Bana kalırsa bu darbeyi kurgulayan gizli el’ in bu görevlendirmeleri tayin ettiği de muhakkak. Bu darbede Kılıçdaroğlu ve/veya Korutürk’ ün etkisinin olmadığını varsaymanın Fahri Korutürk’ ün 12 Eylül Darbesi’nde bir dahli olmadığını varsaymakla eşdeğer olduğunu sanırım belirtmeme gerek yok.

İnsanların babalarının hayatını devam ettirdiklerine inanırım hep. Bir ortak kader vardır ve her yeni jenerasyon o kaderi yaşar. Dededen babaya, babadan oğula geçer bu. Başlıktaki iddiamın üzerine ilave bir yorumda bulunmayacağım. Sadece olaki böyle bir görevlendirme olursa Baba Korutürk’ ün “lekesiz bir kariyer” uğruna bir darbeye boyun eğmesinin Oğul Korutürk döneminde memleketin kaderine dönüşmemesini temenni etmekle yetineceğim.

Necip Fazıl Kısakürek’ in de Fahri Korutürk’ ünki gibi bir büyük oğlu var: Mehmet Kısakürek. Hatta en güzel şiirlerinden birini onun adına yazmıştır Üstad, Zindan dan Mehmete Mektup ismiyle. Her iki “büyük oğul” u da tanımam. Ne Osman Korutürk’ ü ne de Mehmet Kısakürek’i. Ama kaderlerinin babalarınkine benzediğini kestirmek çok zor olmasa gerek. Ben bulamadım ama biri bulup yan yana koysun. Muhtemelen Necip Fazıl Kısakürek’ in büyük oğlu Fahri Korutürk’ ün büyük oğlundan çok daha yaşlı görünüyordur fotoğraflarda.

Dr. Hamid Aydın - Haber 7twitter.com/hamidaydin

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.