Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek olan sınavlarda başarılı olmanın yollarını kendi sınav tecrübeleri ışığında dinleyicilerle paylaşan Teber, “İdealist bir insansanız sınavlı veya sınavsız hedefinize ulaşırsınız” dedi. Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Sınavda Kontrol Bende’ söyleşisi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Uzman psikolojik danışman Mehmet Teber çok sayıda öğrenci ve velinin katıldığı söyleşide, sınav tecrübelerinden yola çıkarak heyecanı yenme ve doğru plan yapma yöntemlerini anlattı.
Önemli Olan İdeallerinizdir
İnsanların hayatları boyunca birden çok sınavla karşılaştığını ifade eden Mehmet Teber, önemli olanın bu sınavlardan alınacak notların değil insanın kişiliği olduğunu söyledi. Kişiliğin hayat boyu bilgi ve tecrübeden önde geldiğini belirten Teber, “Aileniz, eşiniz, dostunuz ve toplum sizin notlarınıza bakmaz. Hayatın merkezinde kişilik vardır. Önünüzdeki sınavlar sizin kişiliğinizi ölçmez. İdealist bir insansanız SBS’li ya da SBS’siz bu idealinize ulaşabilirsiniz. Önemli olan peşinden koşacağınız, sizde tutku haline gelmiş bir idealinizin bulunmasıdır. Sizi bu hedefe ulaştıracak birçok yol var” diye konuştu.
Kazanamama İhtimaline Karşı Plan Yap
Öğrencilerin sınavlar öncesinde kafalarını en çok meşgul eden sorunlardan biri olan kazanamama korkusu üzerinde duran Teber, “Ya kazanamazsam?” sorusu zihne takılmış bir kıymık gibidir. Her akla geldiğinde size acı verir. Kıymığı çıkarmak biraz sancılıdır ama sonuçta sizi rahatladır. Bu yüzden kazanamayacağınızı düşünüyorsanız paniği yenmek için plan yapın. Kazanamazsanız ne yapacağınıza iyice kafa yorun” diye tavsiyede bulundu.
Heyecanı Yenmenin Yolu Doğru Nefeste
Bir diğer sorun sınav heyecanı ile ilgili de önemli bilgiler veren Teber, “Aşırı derecede olmadığı takdirde heyecan iyi bir şeydir. Dikkatinizi toparlamanızı sağlar. Eğer hiç heyecanlanmıyorsanız sınavı umursamıyorsunuz demektir. Sınavdan heyecan duymuyorsanız zaten başarılı olma şansınız yok” dedi. Sınav sırasında meydana gelen heyecan nedeniyle beynin yeterince oksijen almadığına dikkat çeken Teber, bunun sonucunda öğrencilerin bildiklerini unuttuğunu belirtti. Doğru nefes alma tekniklerini uygulamalı olarak öğrencilere aktaran Teber, şunları söyledi: “Burnunuzdan derin nefes alın. Nefesi içinizde biraz tutun. Sonra aldığınız nefesi ağzınızdan yavaş yavaş verin. Bunu on defa tekrarlayın. Ayrıca kendinize “Dikkatli olursam başarabilirim” gibi pozitif telkinlerde bulunun” dedi.
Mehmet Teber, ilkokul ve ortaokulda girdiği sınavlarda başarısız olduğunu ancak azmini yitirmeden çalışmaya devam ederek yüksek bir puanla üniversiteyi kazandığını sözlerine ekledi.