GÜNCEL 2.06.2011 10:59:05 1667 0

Çok okuyan mı, çok gezen mi?

Başlığı okuyunca, “Hangisi acaba” diye düşünmüşseniz şayet, okul yıllarındaki alışkanlıklarınız etkisini gösteriyor demektir.

Çok okuyan mı, çok gezen mi?

Evet, ben de ilköğretim ve lise döneminde, sayısını şu anda hatırlayamayacağım kadar kompozisyon yazmışımdır sizler gibi. Tamamına yakını, yazılıların parçası olarak çıkmıştı karşımıza. Geçmiş gün, yazdık, puanlarımızı aldık.

İçlerinden sadece biri kaldı aklımda: Lisedeki ilk yılımızdı. Yanlış hatırlamıyorsam, Türkçe dersini veren öğretmenimizin de meslekteki ilk yılıydı. Derslerden birinde, öğretmenimiz tasvir yapmamızı istemişti. Bir yazı yazmamız gerekiyordu, tasvirler içeren. Efendim, sarıldık kaleme kâğıda, başladık bol sıfatlı, uzun cümleler kurmaya.

Tarif etmeye çalıştığım yer: Yeşil otların arasından süzülerek gelen, büyüklerimizin dilinde “dişdöken”; yolunu küçük taşlar arasında kaybetmiş, bulmak için bir oraya bir buraya gidip gelen soğuk suyun kaynağıydı.

Su, çiçek, kaya, çimen; şırıltı, parıltı, kıpırtı derken fark etmemişim, öğretmenimiz yanıma gelmiş, o ana kadar neler yazmışım okumaya koyulmuş. Sıranın yanından uzaklaşırken bir değerlendirme yapmasını istemiştim öğretmenimizden. Merak etmiştim beğenip beğenmediğini. Birkaç arkadaşımızla birlikte benim ismimi de söylemişti  “İyi gidiyorlar şimdilik” diye.

Giden ben değildim oysa, suydu. Takılmıştım suyun peşine, bir taşın üstünden sıyrıldıktan sonra diğeri; taze gün ışığı altında manzaranın seyri; birkaç çiçek, güzel sesli kuş, börtü böcek… 

Bu hissi bir daha yaşadım mı bilmiyorum. Yaşasaydım şayet hatırlardım. İnsan, kaybolduğunu unutur mu hiç? Varsın sokakta olmasın da, kelimelerin arasında kaybolsun, yine de unutulmaz bence. Kayboldum, çünkü o gün, leylâk istedim, leylâklar açtı sayfada; çimenler, ben istediğim için yeşerdi… Kokmasını ben istedim o anda toprağın; öncesinde yağmurun yağması gibi… Islatmadan kâğıdı, ben istediğim için aktı su; ıslatsaydı şayet virgülden sonraki güneş kuruturdu.

Çok keyifliydi gerçekten, çok. Böyle bir fırsat verdiği için öğretmenimize, o gün suyun aldığı yol kadar dahi teşekkür etsem azdır.

Nedense, seçim yapmak zorunda kaldık bir şeyler yazarken bile. Şöyle rahatça yazamadık düşüncelerimizi. Bir cümle yazdık, tekrar sildik. Aksini yazdık, yine sildik. “Ortası olmalı” dedik ama bir tercih yapmak zorundaydık. Çünkü verilen konu, “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” türünden oldu. Birçoğumuz, “Her ikisi de olmalı” demeye getirsek de, cesaret edemedik açık açık yazmaya. Zira son paragrafta, ya “gezen bilir” demeliydik ya da “okuyan”.

Öğretmen, öğrencisine “kâğıt üzerinde” de olsa, hem gezme hem okuma şansı verse, anne-babalar evlâtlarına... Gençlerden kaçı “Gezmenin yeterli olacağını” son paragrafa yazar acaba? Ve kaçı “Okumak, bilmek için yeterlidir” diye tamamlar kompozisyonunu?

Bugün, o dersi her hatırladığımda teşekkür ediyorum bu imkânı verdiği için Bülent Hoca’mıza. Okumak ve gezip görmek arasında tercih yapmak zorunda değilmişiz meğer! Siyah ya da beyaz değilmiş renkler. Renkler bizim gibi düşünse, gökkuşağı hayal olurmuş meğer. Meğer gökkuşağı,  güzelliğini renklerden alırmış… Sarı olmadan gökkuşağı olmazmış; gökkuşağı olmaya tek sarı yetmezmiş meğer…

12 Haziran yaklaşıyor…

“Bir rey” değil de, “birey” olmak istiyorsak şayet, bir şeyi tercih etmek, diğerini yok saymak demek değildir, bilmek gerek!

Efendim, birey olma şuuruyla hareket edebilmek ümidiyle; temiz bir sayfa, huzur, mutluluk, refah, birlik ve beraberlik adına yazılacak bir kompozisyon için açılsın inşallah. Ülkemiz için hayırlısı ne ise o olsun.

Son yazımıza kadar şimdilik selametle; sonra “veda” diyeceğiz kısmetse...  

Mehmet TEMİZKAN / Hollanda / Haber 7mtemizkan@windowslive.com

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.