Tarih: 01.01.0001 00:00 1288

Hükümeti tedirgin oldu, ÖTV sinyali çaktı

Otomotivde ithalatın 5 yıl aradan sonra ihracatı geçmesi, cari açığı frenlemek isteyen hükümeti tedirgin etti. Hükümet kanadından dün ilk kez ÖTV artışı olabileceğine ilişkin sinyal geldi.

Hükümeti tedirgin oldu, ÖTV sinyali çaktı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, “Krizde otomotivde sorun yaşanacağını gördük, vergileri indirdik. Ancak ithalatta önü alınamaz bir noktaya gelinirse tedbir alınır, vergi politikaları üzerinde çalışılır” dedi.

Hükümet, cari açığı azaltmak için aldığı tüm tedbirlere rağmen hızını kesemediği otomotiv satışlarını vergiyle frenleyebileceğinin ilk sinyalini verdi. Geçen yıl tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaştıktan sonra, 2011’in ilk 4 ayında da rekor üzerine rekor kıran otomotiv pazarı, radara takıldı. Otomotiv dış ticaret dengesinin 5 yıl aradan sonra yılın ilk 3 ayında ilk kez eksiye geçmesi, hükümeti tedirgin etti. Otomotiv kulislerinde “Satışların hızını kesmek için acaba ÖTV artar mı?” dedikodusu yayılırken, her fırsatta otomotivcilere ‘İthalat artıyor’ uyarısı yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ithalatın önü alınamazsa vergi artışlarının gündeme gelebileceğini açıkladı.

Bakan Ergün, şunları söyledi:

“Vergi artışı, gelişmelere göre değerlendirilecek bir konu. Nasıl ekonomik kriz ortaya çıktığı zaman Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda vergi oranlarını müzakere ettik. Bu ortamda vergi oranları devam ederse otomotiv sektöründe büyük sorunlar yaşanacağını gördük. ‘Oranlarını indirelim, iç pazarda tüketim artsın’ dedik ve arttı da nihayetinde. Kısa Çalışma Ödeneği’ni devreye sokalım, sektördeki arkadaşlar işlerini yarım yapsalar bile maaşlarını tam alsınlar yarısını biz ödeyelim. Bu uygulamaları getirdik, buna benzer uygulamaları süreç içerisinde başka olumsuz gelişmeler olursa ona göre tedbir alırız. Ancak ithalatın önü alınamaz bir takım noktaya gelinirse, vergi politikaları üzerinde çalışılabilir ancak bugün itibarıyla böyle bir noktada değiliz. Gelişmelere göre bunları değerlendirmek mecburiyetindeyiz.”

Bakan Nihat Ergün, Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin cari açığın azaltılmasında etkili olacağına inandığını da sözlerine ekledi.

AB pazarları olumsuz etkiledi

Son 10 yılda 15 milyar dolar fazla veren otomotiv sektöründe, dış ticaret dengesi 2011’in ilk 3 ayında yeniden eksiye geçti. Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) raporuna göre, Ocak-Mart döneminde 3 milyar 955 milyon dolarlık otomotiv ürünleri (taşıt aracı+yan sanayi) ithalatı yapılırken, ihracat 3 milyar 892 milyon dolarda kaldı. Böylece otomotivde dış ticaret dengesi 2005’ten sonra ilk kez 63 milyon dolar açık verdi.

Binek otodaki açık ise daha yüksek çıktı. Pazarda ithalatın oranının yüzde 69’a çıkması, açığı tetikledi. Ocak-Mart döneminde 1 milyar 889 milyon dolarlık binek oto ithalatı gerçekleştirilirken, ihracat 1 milyar 772 milyon dolarda kaldı. İhracat ile ithalat arasında 117 milyon dolarlık fark meydana geldi. AB pazarlarının daralmasıyla ihracat artışının yüzde 7 seviyesinde kalmasına karşılık iç pazardaki canlılık, dış ticaretin dengesinin bozulmasına neden oldu.

İlk 4 ayda oto satışları yüzde 70.3’lük artışla 176 bin 730 bine ulaşırken, bu rakamın yüzde 69’unu ithaller oluşturdu.

Bakan Ergün ‘İthalat tehlikeli boyutlara geldi’ diye uyardı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün otomotivcilere, “Türkiye’de satılan araçların üçte ikisi ithal. Otomotivde dış ticaret dengesi 393 milyon dolarlara kadar geriledi, tehlikeli boyuta geldi. Pazar bu canlılığını sürdürürse dış ticaret dengesi eksiye dönebilir. Bu yüzden kendi markanızı yaratın” uyarısı yapmıştı.Vatan

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.