GÜNCEL 8.06.2011 16:15:22 524 0

Merkel'in düşme anı kaçırılmadı

ABD'yi ziyaret eden Almanya Başbakanı Merkel Obama ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısı düzenlemeye giderken az kalsın yere düşüyordu.

Merkel
GALERİ İÇİN TIKLAYIN

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail-Filistin barış müzakerelerine başlanması için iki tarafın da zor seçimler yapması gerektiğini belirterek, Filistin'in, BM Genel Kurulunda bağımsız devlet ilanını gündeme getirmesi gibi tek taraflı eylemlerin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Beyaz Saray'daki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya'nın en güçlü müttefiklerinden ve en büyük ticari partnerlerinden biri olduğunu belirten Obama, görüşmelerinde, iki ülkenin ekonomik ilişkilerini nasıl geliştirebileceği ve Avrupa'daki krizi görüştüklerini ifade etti. Obama, Merkel ile Avrupa'daki ekonomik krizin, küresel ekonomiyi riske atmaması gerektiği yönünde görüş birliğinde olduklarını kaydetti.

Obama, İsrail-Filistin barış müzakerelerinin başlaması için geçen ay atını çizdiği ilkelere desteği nedeniyle Merkel'e teşekkür ederek, hem İsrail ve hem de Filistin'in zor seçimler yapması gerektiği noktasında Merkel ile hem fikir olduklarını söyledi. Obama, Filistin'in, BM Genel Kurulunda bağımsız devlet ilanını gündeme getirmesi gibi tek taraflı eylemlerin engellenmesi konusunda da Merkel ile aynı görüşü paylaştıklarını belirtti.

Görüşmede İran'ın nükleer programı konusunu da ele aldıklarını belirten Obama, iki lider olarak, Uluslararası Atom Enerjisi Kurulu'nun, bu hafta, İran'ın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam ettiğini kararlaştırması halinde, İran rejimine baskıyı artırmak için ek yaptırım kararları almayı da içeren yeni adımlar atmaktan başka çare olmadığını düşündüklerini söyledi.

Obama, Almanya'nın Afganistan'a ek personel ve kaynak aktarımının, diğer NATO müttefiklerine, Libya halkını koruma misyonuna desteklerini artırabilmeleri yönünde olanak sağladığını, Merkel ile kendisinin Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan ayrılması gerektiği yönünde çok net olduklarını belirtti. Obama, Kaddafi bunu yapana kadar baskının artarak devam edeceğini vurguladı.

ABD ve Almanya'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki en büyük iki yardım donörü olduğunu anımsatan Obama, iki ülkenin bölge halkının demokrasiye doğru gelişiminde işbirliğinin altını çizdi.

''TEK TARAFLI ÖNLEMLER, BU YOLA GELİNMEYE YARDIMCI OLMUYOR''

Merkel de ABD ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da, Tunus ve Mısırlılara yardım etmek için birlikte çalıştıklarını söyledi.

İsrail-Filistin meselesinde, iki devletli çözüm istediklerini belirten Merkel, 'Tek taraflı önlemler, bu yola gelinmeye yardımcı olmuyor' dedi.

Bu meselede ABD ve Almanya olarak çok yakın işbirliği arzusunda olduklarını, çünkü 'zamanın çok kritik önemde olduğu'nu söyleyen Merkel, ABD ile Afganistan'da da yakın işbirliği yaptıklarını hatırlattı.

Obama, bir soru üzerine, ikinci kez dibe vuran bir ekonomik durgunluğun yaşanmasına yönelik endişesi olmadığını, ancak ekonomik toparlanmanın kendisinin istediği ölçüde, istihdam yaratımı getirmemesi noktasında kaygılarının bulunduğunu söyledi.

Özellikle petrol fiyatlarının aile bütçesini ve tüketicinin psikolojisini çok etkilediğine dikkati çeken Obama, dünyadaki petrol fiyatlarına istikrar getirebilecek enerji politikasına sahip olma yönünde bir dizi yeni adımlar atmakta olduklarını kaydetti.

Obama, ekonomik toparlanmanın zaman alacağını, Atlantik'in her iki yakasının ekonomik çalkantıdan toparlanmanın zaman aldığını gördüğünü, ancak panik yapmamak ve aşırı tepki vermemek gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Obama, Yunanistan'ın borç kriziyle uğrayan Avrupa ile işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Obama, 'Almanya ile Libya gibi konularda farklı yaklaşımları olduğu ve Almanya'nın daha fazla askeri katkı sağlaması halinde Libya'da daha hızlı sonuç alınabileceğini düşünüp düşünmediğine' yönelik soru üzerine, Almanya'nın Afganistan'da ek sorumluluklar almasının, kendilerine, kaynaklarını Libya'daki operasyona yönlendirme imkanı sağladığını söyledi.

Libya'da önemli ilerleme kaydedildiğini, Bingazi'nin Libya rejiminin tehdidinden kurtulduğunu, Misurata'dan Kaddafi güçlerinin geriye püskürtüldüğünü ifade eden Obama, Kaddafi'nin gitmesinin 'sadece an meselesi' olduğunu vurguladı.

Obama, koalisyondaki her ülkenin ayrı bir rolü olduğuna dikkati çekerek, Kaddafi gittikten sonra Libya halkının ekonomik ve siyasi olarak kendi ayakları üzerinde durabilmesi için yapılacak çok iş olduğunu ve bu noktada Almanya'nın tam ve canlı desteğinin olmasını beklediklerinin altını çizdi.

Merkel de Kaddafi'nin iktidardan ayrılması gerektiğini ve mutlaka ayrılacağını belirterek, Almanya'nın Libya konusunda yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyledi. NATO operasyonun başarılı olmasının ortak istekleri olduğunu ifade eden Merkel, Kaddafi'nin gitmesinin ardından yapılacak çok iş olduğunu dile getirdi. Merkel, 'Farklı sorumluluklar aldığımız farklı alanlar olabilir' dedi.

Toplantıda iki lider bazı konularda görüş farklılıkları olabileceğini ama yakın çalıştıklarını da dile getirdi.

Obama, görüşme öncesinde Merkel'i Beyaz Saray'da resmi törenle karşıladı.

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.