GÜNCEL 8.06.2011 14:56:18 580 0

AK Parti'den Bursa'ya 100 büyük proje

Bülent Arınç, ''Bursa'ya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursa'yı yeniden planlayacağız'' dedi.

AK Parti

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Hedef 2023 Projesi''nin tanıtım toplantısında, Bursa'ya yapılacakları 9 ana başlıkta ele aldıklarını söyledi.

''Kentleşme''de ''Bursa Özel Dönüşüm Kanunu'' çıkacağını ifade eden Arınç, 600 bin yapı stokunun bulunduğu kentte 250 bin konutun ya yıkılması ya da deprem güçlendirilmesinin yapılması gerektiğini anlattı.

Bülent Arınç, 600 bin konut stokunun yüzde 60'nın kaçak ya da ruhsata aykırı inşa edilmiş durumda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Bu durum, deprem kuşağındaki Bursa'da ciddi bir risk teşkil ediyor. Riskin yanı sıra yapı stokunun bu manzarası, marka kent olmak isteyen Bursa'nın ulaşım, eğitim, asayiş ve çevre gibi önemli sorunlarını içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Sorunu çözmek için Bursa'ya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursa'yı yeniden planlayacağız. Yasa çıkar çıkmaz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesinin yanı sıra inşaat, şehir plancıları, jeoloji, mimarlar, yapı denetim, jeofizik ve ziraat mühendisleri ve odaları gibi akademik oda temsilcilerinin de katılımıyla dönüşüm planlaması yapacağız. Dönüşüm, Bursa'nın tarihi dokusuna ve mimarisine uygun olacak. Başta Hanlar Bölgesi ve Ulu Cami olmak üzere bütün tarihi ve kültürel mirasın çevresini açacağız. Yeni ulaşım aksları ve yeni meydanlar ile yeni cazibe merkezleri oluşturacağız. Projeyle öncelikle deprem kuşağındaki Bursa'yı depreme dayanıklı bir kent haline getirmiş olacağız.''

Tüm yapıların, planı ve tapusuyla birlikte bir değer kazanacağına dikkati çeken Arınç, turizmin canlanacağını, istihdamın artacağını bildirdi. Arınç, 2023'te nüfusu 4 milyona ulaşması beklenen Bursa'nın, yaşanabilir, marka kent olma yolunda atağa geçmiş olacağını ve estetik bir görünüme kavuşacağını söyledi.

-BÖLÜNMÜŞ YOL AĞI-

Ulaşımda da önemli projeleri hayata geçireceklerini belirten Arınç, şöyle devam etti:

''Tüm yollar Bursa'da kesişecek. 8,5 yıl öncesine kadar karayolu standartları açısından ciddi sorunlar yaşayan Bursa, Cumhuriyet tarihinin en önemli ulaşım yatırımlarını hükümetimiz döneminde aldı. Toplam 364,5 kilometre şehirlerarası karayolu ağına sahip Bursa'da, 2002'de 201,6 kilometre bölünmüş yol bulunurken, 2003-2011 yılları arasında tam 138,9 kilometre bölünmüş yol inşa ettik. Bursa'nın bölünmüş şehirlerarası karayolu ağını 340,5 kilometreye çıkardık. Halen tek şerit olan 24 kilometrelik bölümünü ise en kısa tamamlayacağız.''

Arınç, İstanbul-İzmit-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir Otoyolu ile Bursa-İstanbul arasının, 1 saate ineceğini, Avrupa'nın en büyük, dünyanın 5 büyük otoyol projesinden biri olan 421 kilometrelik İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin ihalesinin yapıldığını anımsattı.

Projedeki İzmit Köprülü Geçişi'nin dünyanın en büyük ikinci köprüsü olacağını dile getiren Arınç, 11 milyar dolara mal olacak proje tamamlandığında Bursa-İstanbul arasının 1 saat, İzmir'in ise 2 saate ineceğini, milletin ve Bursa'nın kazanacağını kaydetti.

-''BURSA-ULUDAĞ YOLU YENİLENİYOR''-

Bursa ve Ankara'yı otoyol ile birbirine bağlayacaklarını bildiren Arınç, şunları söyledi:

''2023 vizyon projelerimiz kapsamında yap-işlet-devret modeliyle 203 kilometrelik Sivrihisar-Bursa Otoyolu Projesi inşa edilecek. Başkent ile Bursa arasındaki mesafe kısalacak. Bursa-Uludağ yolu yenileniyor. Toplam 23,1 kilometrelik Bursa-Uludağ yolunu genişleteceğiz. Bursa'yı ulusal yüksek hızlı tren ağına bağlayacak olan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi artık bir hayal değil. İhalesinde son aşamaya gelinen hızlı tren projesinin temelini önümüzdeki günlerde hep birlikte atacağız. Bursa, yüksek hızlı tren hattıyla hem İstanbul'a hem de İzmir'e bağlanmış olacak. Bursa-Ankara hattıyla İzmir-Bursa-İstanbul hattı birbirine bağlanacak. Böylece bölgenin önemli 3 kenti otoyol projesinin ardından yüksek hızlı tren hattıyla da birbirine adapte olacak. Bu adaptasyon, Bursa ekonomisi için önemli kazanımlar getirecek. Bursa, yüksek hızlı tren yatırımıyla birlikte sadece Ankara, İzmir ve İstanbul'a değil, Eskişehir, Konya, Sivas ve Antalya ile de birbirine bağlanmış olacak.''

-''BURSA FİRMALARI, DEMİRYOLU İLE DÜNYAYA AÇILACAK''-

Mevcut BURSARAY hattının, doğuda İnegöl, kuzeyde Gemlik ve Orhangazi, batıda Karacabey ve Mustafakemalpaşa'ya ulaşacağını anlatan Arınç, Bursa'daki organize sanayi bölgelerinin raylı sistem bağlantısına kavuşacağını bildirdi. Sanayi bölgelerinin Gemlik Liman bağlantısı sağlanacağını anlatan Arınç, böylece Bursa firmalarının demiryolu ile dünyaya açılma imkanına da kavuşacağını söyledi.

Arınç, Gemlik'in lojistik merkez olacağını dile getirerek, ''Otoyol ve yüksek hızlı tren hatlarıyla birlikte Bursa Gemlik Limanı, stratejik açıdan daha da önem kazanacak. Bu çerçevede Gemlik Limanı'nı, uluslararası önemli bir liman haline getireceğiz'' dedi.

Bursa'nın dünyaya açılan penceresi olan Yenişehir Havaalanı'nın yeni dönemde aktif hale geleceğini belirten Arınç, seferlerin artırılacağı Yenişehir Havaalanı'ndan 60 kişilik uçaklarla Anadolu'nun birçok kentine doğrudan ulaşabilmenin mümkün olacağını kaydetti.

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.