Tarih: 09.06.2011 12:28

Havada korsan anons paniğinin diyaloğu

Facebook Twitter Linked-in

ATATÜRK Havalimanı’nda 26 Mayıs’ta kule telsizine korsan giriş yaparak hava trafiğini tehlikeye atan korsanın konuşma kayıtları belirlendi. Korsan telsizci pilotlara talimat verirken hava trafik kontrolörleri de pilotlara telsiz frekansına sızan bir erkeğin olduğunu ve komutlarına uyulmaması gerektiğini söyledi. Pilotlar da “Sizden başkasından talimat almayız” dedi.

Kadın kontrolör yabancı uçakları da İngilizce uyardı. DHMİ olayla ilgili soruşturma başlattı. Frekansa sızan kişinin kim olduğu araştırılıyor. Bu arada korsan anons yapılan telsizlerin internetten rahatlıkla satın alınabildiği öğrenildi.

Havacılık uzmanları, ‘air band’ olarak adlandırılan telsizi satın almak isteyenlerin uçak tescil evrakları ile Telsiz Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları gerektiğine işaret etti.

Korsan anons üzerine Uçuş Kontrol Kule görevlisi ile THY pilotu arasında geçen konuşmada şu diyaloglar yaşandı:

Kule görevlisi: 6305

Pilot: Devam edin efendim.

Kule görevlisi: Efendim, bir frekans değişikliği yaptık. Değiştirdiğimiz frekansta başka bilinmeyen bir şahsın talimatları veriliyordu uçaklara. Şu anda 127.1’de herhangi başka bir talimat alırsanız özellikle erkek sesiyle bu talimatlara uymayınız lütfen.

Pilot: Anlaşıldı, efendim. Teşekkür ediyorum ilginiz için.

Kule görevlisi: Ve bilgi veriniz lütfen böyle bir talimat duyarsanız. Biz duyamıyoruz çünkü.

Pilot: Anlaşıldı efendim. 127.1’de mi efendim?

Kule görevlisi: Evet, 126.425’te oldu bu hadise bu frekansı değiştirdik. Fakat Yol Kontrol Frekansı’nda da aynı şey olmuş. Bu frekansa da gelebilir.

Pilot: Anlaşıldı.

Kule görevlisi: 6366 yaklaşma.

Pilot: Turkish 6336’yı mı aradınız?

Kule görevlisi: Mutabıkız efendim. Bu frekansta girişim oluyor bilinmeyen bir şahıs tarafından uçaklara talimat verilebiliyor. Lütfen dikkate almayınız böyle bir ileti alırsanız lütfen rapor ediniz, bilginize.

Pilot: Anlaşıldı, sizden başkasından talimat almayız.

STAR GAZETESİ

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —