Tarih: 01.01.0001 00:00 815

'Vergiden gelen gelir tasarruf edilsin'

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, maliye politikasında atılacak en doğru adımın, vergi yapılandırılmasından elde edilen gelirin tasarruf edilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye ve dünyada ekonomi gündemine ilişkin beklentileri ve gerçekleşmeleri değerlendiren Dağdeviren, mayıs ayının, tüm piyasalarda belirgin düzeltmelerin yaşandığı bir dönem olduğunu belirtti. Avrupa’da borç sürdürülebilirliğine dair olumsuz algının, Euro/Dolar paritesinin 1,48 düzeyinden 1,40 seviyelerine kadar gerilemesine neden olduğunu belirten Dağdeviren, ABD başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki büyüme kaygılarının da Mayıs ayı içinde artış gösterdiğini vurguladı.

Dağdeviren, FED Başkanı Ben Bernanke’nin Haziran başında, büyümedeki yavaşlığı teyit etmesine karşın, ek bir parasal önlemden bahsetmemesinin, piyasa beklentilerini biraz daha kötüleştirdiğine işaret ederek, 'Ancak bu duruş yılın ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki gerilemenin desteğiyle Amerikan ekonomisinde daha olumlu bir seyir görüleceğine dair bir öngörü olarak da yorumlanabilir' dedi.

-BÜYÜMEYE DAİR OLUMSUZ BEKLENTİLERİN PİYASALARDAKİ ETKİSİ ARTACAK-

Japonya depremi, artan faiz ortamı ve maliye politikalarına dair belirsizliklerin ABD’deki büyümeyi yılın ilk yarısında olumsuz etkilediğini söyleyen Dağdeviren, yılın ikinci yarısına dair ING beklentisini şöyle açıkladı:

“Yılın ikinci yarısında bunların düzeltmesini görmek mümkün. Ancak uygulamadaki parasal genişlemenin daha önce açıklandığı gibi sona ermesinin beklendiği bu Haziran ayındaki kritik FED toplantısından ekonomiye üçüncü bir parasal genişleme desteği gelme olasılığı oldukça düşük. Dolayısıyla büyümeye dair gelecek olumsuz verilerin piyasalar üzerindeki etkisinin daha da artması mümkün görünüyor.”

Dağdeviren, Türkiye'de büyüme öngörülerine ilişkin olarak, mevcut dinamikler göz önüne alındığında, bu sene ekonomik büyümede aşağı yönlü risklerden çok, yukarı doğru risklerin kontrol edilmeye çalışıldığını ve yavaşlamanın da bu çizgide değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

-TASARRUF POLİTİKALARI GEREKİYOR-

Cari açığın ilk çeyrek itibari ile ulaştığı düzeyi ve GSYH’nın yüzde 9’u aşan yılsonu beklentilerini dikkate alan Dağdeviren, artan risklerden dolayı sert bir fren olmaması için, yılın ikinci yarısında tasarruf oranlarını artıcı doğrudan politikaların güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Dağdeviren, tasarruf politikası için atılacak en doğru adımın, bütçeye vergi yapılandırılmasından dolayı kaynak olarak girecek olan ek gelirin tamamen tasarruf edilmesi olduğunu belirterek, 2012-2013 hedeflerinin de benzer şekilde iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

-ENFLASYONA İLİŞKİN TEMKİNLİ DURUŞ İZLENMELİ-

Türkiye’de henüz fiyat istikrarının temin edilmediği ve enflasyon hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğine dikkat çeken Sengül Dağdeviren, 'Seçim sonrasında özellikle yapısal konularda atılacak olumlu adımların da yakından izleneceği ve bu dönemde özellikle yeni oluşturulacak Finansal İstikrar Komitesi’nin yapısı ve işlevi, Merkez Bankası ve BDDK’nın bağımsızlıklarına dair etkileri önemli olacak. Önümüzdeki dönemde ekonomideki yavaşlama eğiliminin enflasyona dair temkinli duruşu riske atıp atmayacağı yakından izlenmeli' dedi.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.