Tarih: 01.01.0001 00:00 1041

TMO'dan Fiskobirlik'e 50 bin ton fındık

TMO, stoklarındaki fındığın 50 bin tona kadar olan miktarını yağlık olarak ayırıp, yalnızca yağ imalatında kullanılmak üzere Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne satacak.

TMO

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), stoklarındaki fındığın 50 bin tona kadar olan miktarını yağlık olarak ayırıp, yalnızca yağ imalatında kullanılmak üzere aylık 2 bin 500 tonluk partiler halinde Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne (Fiskobirlik) satacak. Fındığın kilosunu 1,10 TL bedelle satacak olan TMO, her partiye ait ürün bedelinin peşin alacak.

Toprak Mahsulleri Ofisi Stoklarındaki Fındıklardan Yağlık Olarak Kullanılmak Üzere Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine Satış Yapılmasına İlişkin Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre TMO stoklarındaki fındığın 50 bin tona kadar olan miktarını yağlık olarak ayırıp, kilosunu 1,10 TL bedelle, aylık 2 bin 500 tonluk partiler halinde yalnızca yağ imalatında kullanılmak üzere, her partiye ait ürün bedelinin peşin ödenmesi şartışla Fındık tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ne (Fiskobirlik) satmakla görevlendirildi. Söz konusu fındıklara ilişkin yağ imalatından elde edilecek ürünler, sadece kabuki, yağ ve küspe olarak satılmak suretiyle değerlendirilecek. Fındık küspesi, yalnızca yem sanayinde kullanılmak üzere yem sektörüne alınacak. Fiskobirlik, bu faaliyetten elde edeceği geliri öncelikle üretici borçlarının ödenmesinde kullanacak. Satışa konu fındık stoklarının muhafazası amacıyla TMO tarafından kiralanan depolaraka kiralama süresi sonuna kadar ödenecek kira ücretleri ve güvenlik giderlerinin tamamı, ikinci parti ürürnün tesliminden önce başlamak üzere Fiskobirlik tarafında 7 eşit taksit halinde TMO’ya ödenecek. Fiskobirlik, bu karar kapsamındaki yükümlülüklernini yerine getirmemesi durumunda, bu Karar hükümlerinden yararlanamayacak. TMO tarafından Fiskobirlik’e fındık satışına son verilecek. Teslim edilecek ürün stoklarını ve satış işlemlerine ilişkin olarak Hazine Müsteşarlığı’nın uygun görüşüne istinaden hazırlanacak usul ve esasları belirlemeye TMO yetkili olacak.

-GÖREV ZARARI HAZİNE BÜTÇESİNDE YER ALAN HARCAMA TERTİPLERİNDEN GİDER KAYDEDİLECEK-

Bu karar kapsamında doğan ve TMO kayıtlarına göre gerçekleşen görev zararları, TMO tarafından yapılacak ödeme talesbine istinaden, Hazine Müsteşarlığı bütçesinde yer alan ilgili harcama tertiplerinden gider kaydedilerek ödenecek.

-DENETİM HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI TARAFINDAN YAPILACAK-

Bu Karar’ın uygulanmasına ilişkin denetim Hazine Müsteşarlığı’nca yapılacak. Bu karar kapsamında Fiskobirlik nezdinde yapılacak denetim, Hazine Kontrolörleri tarafından yerine getirilecek. Söz konusu denetim, Hazine Müsteşarlığı’nca gerekli görülmesi halinde, Hazine Kontrolörleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü denetim elemanları tarafından müştereken de yapılabilecek. Gerekli görülmesi halinde, Fiskobirlik nezdinde her aşamada denetim yapılabilecek. Fiskobirlik tarafından alımı yapılan son parti fındığın teslimatından itibaren en geç bir ay içinde bu karar kapsamındaki işlemlerin tamamlandığı hususunda Hazine’ye yapılacak bildirimin ardından nihai denetim yapılacak.

-KARARA AYKIRI İŞLEM TESPİTİNDE, İŞLEME KONU TUTAR FİSKOBİRLİKTEN GERİ ALINACAK-

Yapılan inceleme ve denetimler sonucunda, Fiskobirlik tarafından alınan fındıkların yağlık dışında diğer yöntemlerle değerlendirildiğinin, elde edilen satış hasılatının öncelikle üretici borçlarının ödenmesinde kullanılmadığının veya bu Karar’a aykırı işlem gerçekleştirildiğinin tespiti halinde, Karar’da belirtilen noktalara aykırı işleme tekabül eden fındık miktarı esas alınarak, TMO tarafından 2008 yılı Ekim ayı için belirlenmiş olan yüzde 50 sağlam iç levant kalite kabuklu fındık birim alım fiyatı üzerinde belirlenecek tutar, Fiskobirlik’ten geri alınacak. Bu konuda, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür müştereken sorumlu tutulacak.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.