Murat Aysan, 2009'un başında yüksek olan konut kredisi faizlerinin zamanla düştüğünü ve bugüne kadar Türkiye'de hiç görmedikleri faiz oranlarına gelindiğini belirtti.
2009'un ekonomik olarak zor bir yıl olduğunu ve insanların alım kararı vermediklerini ifade eden Aysan, “2006-2007-2008 döneminde yıllık ortalama 15 milyar liralık yeni konut kredisi verildiğini görüyoruz. Kabaca yılda ortalama 250 bin müşteri, yeni ev alan ve kredisini transfer eden dahil, 15 milyar liralık yeni kredi kullanıyordu. Bu rakam son çeyrekte yukarı gitmeye başladı. 2009'un 9 ayında konut kredilerinde yaklaşık 13 milyar liralık bir işlem yapılırken, son çeyrekte 8-10 milyar liralık rekor yeni kontrat yapıldığını görüyoruz” dedi.
Aysan, bunun 6 milyar lirasının transfer ve yeniden yapılandırma kredileri olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
Bugünkü ekonomik ortamda bu kadar alışveriş olmadığını söyleyen Aysan, son çeyrekte kredilerin rekor artışını şöyle açıkladı:
“Bu krediler iki nedenden arttı; bir yandan daha önceden kullandırılan konut kredisi kendi bankasında yeniden yapılandırmaya uğruyor ve banka yeniden kontrat açıyor ya da başka bir finansal kuruluşa transfer oluyor. Faizlerin düşmesiyle insanlar daha önce kullandıkları kredileri bir kuruluştan başka bir kuruluşa veya aynı kuruluş içinde yeniden yapılandırmaya götürdü. Bu iş yoğun biçimde son dönemde yapıla geliyor. Ağırlıklı olarak ekim-kasım-aralık aylarında yoğun olarak yapıldı. Ocak ayında ise kredi transferleri yada yeniden yapılandırma işlemleri önemli ölçüde azalmış durumda.”
22 MİLYAR LİRA
2009'da yeniden yapılandırma ve yeni verilen kredilerle konut kredilerinde toplam tutarın rekor kıracağını söyleyen Aysan, “2009'da toplamda 22 milyar liraya yakın bir rakam olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Murat Aysan, anormal faiz oranları olan, vadesi 48 aydan uzun kalmış veya vadesini uzatmak isteyenler ve borç tutarı 60 bin liranın üzerinde olan müşteriler için kredi transferinin ekonomik olarak cazip olduğunu, diğer müşteriler için ise çok cazip görünmediğini söyledi.
Konutta en kötü ayların ocak ve şubat ayları olduğunu, sezonun martta açıldığını ifade eden Aysan, “Şubat ayında bütün hazırlıklarımızı tamamlarız, rekabet faizleri günceller, yeni ürünler çıkarırız. Haziranın ortasında kadar bu gider. Temmuz, ağustos ölü geçer, eylülden itibaren tekrar yukarı gider. Mart, nisan, mayıs ve ekim, kasım, aralık bizim en iyi aylarımızdır” diye konuştu.
Aysan, DD Mortgage olarak konut kredisinde 5 yıllık faiz oranlarının yüzde 0,95, 10 yıllık faiz oranlarının da yüzde 0,99 olduğunu kaydetti.
“UYGULAMA KAPSAMINDA 3. VE 4. ÇEYREKTE BÜYÜK HAREKETLİLİK YAŞANDI”
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru da daha önceki dönemlerde diğer finansman kuruluşlarından konut kredisi kullanan tüketicilerin kredilerini, Halkbank'a taşıyabildiğini, uygulama kapsamında 2009 yılının 3. ve 4. çeyreğinde büyük hareketlilik yaşandığını belirtti.
Kuru, “Düşen faiz oranlarından faydalanmak isteyen Konut Kredisi kullanmış müşteriler, kalan anapara ve vadeleri üzerinden fiyatlama revizesi istemekteler. Kullanılan bu krediler arasında faizlerin yüksek olduğu dönemlerde borçlanan müşterilerimiz sayısı çoğunlukta oluyor. Başka finans kurumlarından konut kredisi kullanmış tüketiciler, Bankamız cazip cari oranlarından kredi ödemelerine devam etmek istiyorlar” dedi.
Halkbank'ın 2009'un ekim ayında yaptığı ve halen devam eden indirimle konut kredisinin aylık faiz oranını 36 ay vadede yüzde 0,88, 37–60 ay arası vadede yüzde 0,92, 61–120 ay arası vadede yüzde 0,95 olduğunu anımsatan Kuru, “Ayrıca, kamu çalışanları, emekliler ile maaşlarını Halkbank aracılığıyla alan müşterilerimizin, diğer finansman kuruluşlarından kullanmış oldukları konut kredilerini masrafsız Bankamıza taşıyabilmeleri amacıyla, Bordro 24 Transfer Konut Kredisi ürünümüzün aylık faiz oranını 144 ay vade için yüzde 0,99, komisyon oranını 0 olarak belirledik” diye konuştu.