GÜNCEL 13.06.2011 10:00:14 490 0

Türkiye'nin seçimleri dünya basınında

Türkiye'nin nefesini tutup beklediği seçim sonuçları açıklandı. Dünya basınının da merakla beklediği sonuçların ardından en büyük uluslararası gazeteleri Türkiye'yi yorumladı...

Türkiye

NYT: ERDOĞAN’IN PARTİSİ 3’ÜNCÜ KEZ KAZANDI

Amerikan New York Times gazetesi, internette yayımladığı haberini ''Başbakan Erdoğan'ın partisi, seçimleri 3’üncü kez kazandı'' başlığıyla duyurdu.

Haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açık bir zafer kazandığı ancak seçim sonucunun, başkanlık sistemine geçiş ve yeni bir anayasanın hazırlanması gibi TBMM'de AK Parti'nin büyük değişikler yapmasını sağlayacak çoğunluğu kendisine vermediği, bu kapsamda AK Parti'nin muhalefetle uzlaşma sağlaması gerektiği vurgulandı.

New York Times Başbakan Erdoğan'ın seçim sonuçlarıyla ilgili yaptığı konuşmada, halkın kendilerine yeni anayasanın hazırlanmasında uzlaşma ve diyalog çağrısın vurgu yaptı. Haberde, Türkiye'nin ''bölgenin Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek demokrasi olduğu ve Başbakan Erdoğan'ın yönetiminde, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak istikrarlı bir ülke olduğu'' ifade edildi.

Erdoğan'ın destekleyenlerin, onu Türkiye'nin Ortadoğu'daki profilini yükseltmede, ülkenin bölgede giderek kendine güvenen bölgesel oyuncu haline dönmesini sağlamada büyük rol oynadığını söyledikleri, AK Parti yönetiminde Türkiye'nin bazen inişli çıkışlı da olsa AB yolunda ilerlediği, ayrıca ülke ekonomisinin yüzde 8,9 oranında büyüdüğü kaydedildi.

WSJ: ZAFER KAZANDI ANCAK…

Wall Street Journal da haberinde, AK Parti'nin büyük zafer kazandığı ancak Anayasa'yı tek başına değiştirecek çoğunluğa ulaşamadığı belirtildi. Haberde gayrı resmi seçim sonuçlarının Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki siyasi alanda rakipsiz konumda olduğunu teyit ettiğini, bu kapsamda siyasi analistlere göre Erdoğan'ın anayasayı yeniden yazma amacı yönünde ivme yarattığı yorumunu yaptıkları kaydedildi.

Haberde analistlerin, 2002'de yüzde 34, 2007'de yüzde 47 ile seçimleri kazanan AK Parti'nin bu seçimlerde yüzde 50 kazanmasının büyük zafer olduğunu söyledikleri de belirtildi.

Wall Street Journal haberinde, Erdoğan'ın seçim sonuçlarının ardından yaptığı konuşmada, yeni anayasayı hazırlamada muhalefet partileri, akademik çevreler ve medya ile görüşeceğini vurguladığına da dikkati çekildi.

Haberde, MHP'nin TBMM'ye yeniden dönüş yapacağı da belirtilerek ''MHP yüzde 10'luk barajı aşamasaydı, bu oylar AK Parti ile CHP arasında paylaşılacak, AK Parti de rahatlıkla 330 sandalyenin üzerinde sandalye kazanacaktı'' görüşüne yer verildi.

İngiliz basını da AK Parti’nin seçim zaferini, 330 milletvekiline ulaşamamasıyla birlikte verdi.

FT: PİYASALAR SEVİNİR

Türkiye seçimlerini bu sabahki baskısına yetiştirebilen İngiliz gazetesi ise Financial Times, ankara muhabiri Delphine Strauss imzalı haberin başlığını 'Erdoğan üçüncü dönemi garantiledi' olarak belirledi.

Başbakanın net bir zafer kazandığının alt başlıkta vurgulandığı haberin ikinci alt başlığı ise AKP'nin anayasayı tek başına hazırlayabilecek milletvekili sayısına ulaşamadığı oldu. AK Parti'nin 2007 seçimlerindeki yüzde 47'lik oyunu artırmasının Erdoğan'ın ülke siyasetindeki ağırlığını bir kez daha ortaya koyduğu anlamına geldiği söylenen haberde şöyle dendi:

'Erdoğan'ın popülist söylemi, otoriter davranışları ve muhafazakar değerleri şehirli seçkinleri ve liberalleri endişelendirse de, başbakan yoksul mahallelerde ya da köylerde yaşayanların ve orta sınıfların büyük kısmı için bir kahraman'

Sonuçların Erdoğan'ı, muhalefet partileriyle diyaloğa girip uzlaşmak durumunda bırakacağının söylendiği Financial Times haberi, bu durumun AKP'nin tek başına anayasayı yazması ihtimalinden endişe duyan yatırımcıları rahatlatacağı iddiasıyla devam etti.

Haberin sonunda Eurosia Group isimli siyasi risk danışmanlığı firmasından, uzman Wolfgang Piccoli'nin şu sözlerine yer verildi:

'330'un altıda milletvekili çıkarması, AKP'yi muhalefetle bir ara yol bulmak zorunda bırakacaktır. Ve bu senaryo, ülkedeki kutuplaşmanın artmasına engel olabilir.'

TIMES: İKTİDAR DA ENDİŞELER DE DEĞİŞMEDİ

Times gazetesi, Türkiye'deki seçim sonuçlarını şu başlıkla haberleştirdi: 'Türkiye'de iktidar değişmedi, basın özgürlüğü endişeleri de'

Başbakan Erdoğan'ın kısa hayat hikayesini ve AK Parti'nin son üç seçimlerde değişen önceliklerinin özetlendiği haberin son kısmında, Türkiye'nin tıkanmış durumda olan Avrupa Birliği üyelik sürecine, tutuklu olan gazeteci sayısındaki artışa ve ağustos ayında uygulamaya girecek internet filtresine dikkat çekildi.

Erdoğan'ın Fransız başkanlık sistemine benzer bir model hayal ettiğinin belirtildiği yazı, gazeteci Soli Özel'in 'dünkü zaferden sonra basın ve ifade özgürlüğü sınırlamaları artacaktır' yorumuyla sona erdi.

Times bu haberin ardından Suna Erdem imzalı bir yorum yazısına yer verdi. .

Yazıda, Erdoğan'ın Suriye politikası gibi kimi konularda tutarsız ve asabi davranışlarının gözlemlendiği, ve ayrıca ilk dönemlerdeki reformcu çizgisinden eleştiriye tahammül edemeyen milliyetçi bir pozisyona savrulduğu anlatıldı. Yazı şöyle sona eriyor:

'Ülkedeki liberaller Erdoğan'ın sertleşen duruşunun seçimlerde oy toplamak için kaçınılmaz olduğunu, ve seçimlerden sonra reformcu çizgisine geri döneceğini düşünüyorlar. Eğer böyle olmazsa, Türkiye tarihinde sıkça yer bulmuş sayısız, vizyon sahibi olmayan, diktatör lider gibi, o da tarihin çöplüğündeki yerini alacaktır.'

İtalyan basınında gündeminde Türkiye'deki seçimler vardı.

LA STAMPA: ERDOĞAN SEÇİMİ KAZANDI ANCAK…

La Stampa gazetesi de internet sitesindeki haberinde, Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazandığını, ''ancak bunun tam da istediği gibi olmadığı'' yorumunu yaptı. Gazetede, Erdoğan'ın her iki Türk'ten birinin oyunu aldığı, ancak buna rağmen milletvekili sayısının 326 da kalarak, anayasa değişikliklerini, tek başına referanduma götürme sayısı olan 330'a ulaşamadığı kaydedildi.

Gazete, ''Laikler, Milliyetçiler ve Kürtler'' olarak nitelediği üç muhalefet partisinin, seçim kampanyası döneminde, Başbakan Erdoğan'ı ''ülkeyi iyi idare edemediğine yönelik ağır bir şekilde eleştirdiği'' belirtildi. La Stampa'daki seçim yorumunda, Erdoğan'ın ülkesini AB'ye sokmak istiyorsa, bazı reformları yapması gerektiği ifade edildi.

La Stampa, Erdoğan'ın yeni dönemde muhalefetle diyalog aramaması durumunda, üç partiyi de karşısına alabileceği ve sert geçen seçim kampanyası döneminin yeni parlamentoya yansıyabileceği değerlendirmesinde bulundu.

LA REPUBBLICA: MUHALEFET İÇİN İYİ

La Repubblica gazetesi de Erdoğan'ın seçimi kazandığını, ancak anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürecek çoğunluğa ulaşamamış olmasını haberleştirirken, ana muhalefet CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile oylarını 5 puan arttırmasını, MHP'nin barajı geçmiş olmasını ve Kürt kökenli bağımsız adayların sayısının 36'ya ulaşmasını, ''muhalefet için iyi'' şeklinde değerlendirdi.

Gazete, birçok gözlemcinin, ''yapılmak istenen anayasa değişikliklerinin arkasında Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığını koyma niyetini gördüğü'' görüşüne de yer verdi. Gazetedeki haberde, Erdoğan'ın uluslararası alanda, ülkesinin ekonomik büyümesi, güçlü gelişmesi ve işsizliğin 2011'in ilk 3 aylık dönemde düşmesi gibi değerleri ön plana çıkardığı da belirtildi.

La Repubblica, Başbakan'ın seçimlerin ardından AK Parti Genel Merkez Binası'ndan yaptığı ‘balkon konuşması’ndan bir bölüme de yer vererek, ''Her iki seçmenden biri AK Parti'ye oy verdi. Bunun heyecanını yaşıyoruz'' ve ''Oylarımızı 5 milyon daha arttırdık'' sözlerini de okuyucularına aktardı.

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.