Tarih: 01.01.0001 00:00 203

104 ceset, iki yıl sonra çıkarıldı

1 Haziran 2009'da Atlantik'e düşen Air France uçağındaki 228 kişi hayatını yitirdi. İki yıl sonra çıkarılan 104 cesedin arasında arp sanatçısı Ceren Necipoğlu'nun olup olmadığı kimlik tespitiyle belli olacak.

104 ceset, iki yıl sonra çıkarıldı

Fransa Havayolları Air France'ın, 1 Haziran 2009'da Atlantik Okyanusu'na düşerek, aralarında arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu'nun da bulunduğu 228 kişiye mezar olan uçağından 104 ceset çıkarıldı. Cesetler dün Fransa'nın Bayonne Limanı'na getirildi. Ile-de-Sein isimli kurtarma gemisi, taşıdığı 4 konteynırı, polis ve asker koruması altında limana indirdi. Konteynırların üçünde Airbus A330 tipi uçağın enkaz parçalarının, diğerinde ise cenazelerin olduğu öğrenildi. Enkaz incelenmek üzere Toulouse'a gönderilirken, kurbanların cansız bedenleri de DNA testi aracılığı ile kimlik tespiti için Paris'e sevk edildi.

KİMLİK TESPİTİ YAPILACAK

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinden Fransa'nın başkenti Paris'e gittiği sırada düşen 447 sefer sayılı uçağın enkazına nisan ayında ulaşılmıştı. Kurbanların cesetleri okyanusun 3 bin 900 metre derinliğinden su altı robotları ile çıkarıldı. Cesetlerin kimlik tespitinin ise haftalar ya da aylar süreceği belirtildi. Kimlik tespit sürecinde, haklarında kasıtsız adam öldürme soruşturması yürütülen Air France ile Airbus şirketleri için iki sulh ceza hakiminin hazır bulunması bekleniyor. Diğer kazalarda olduğu gibi cesetlerin kimliğini tespit etmek konusunda iki yöntem birlikte kullanılacak. Bunlardan biri 'Ölümden Önce' manasına gelen (AMD) ve cesede ait mücevher, ameliyat izleri ve aileden alınan DNA eşleşmelerinin kullanıldığı tespit yöntemi. İkincisi ise 'Ölüm Sonrası' manasına gelen (Post-Mortem) ve adli tıp yöntemlerinin kullanıldığı metot. Bu iki incelemeden elde edilecek verilerin birbirine uyuşması halinde cesetlerin kimlikleri hakkında bir veri tabanı oluşturulabilecek. Daha sonra oluşturulan bir komisyon hangi cesedin kime ait olduğunu bildirecek.

KAZA NEDENİ KESİN DEĞİL

Kazanın ardından 50 kurbanın cansız bedenine ulaşılmış ve bunların kimlik tespiti de iki ay sürmüştü. Enkazdan çıkarılamayan 70 kişinin akibeti ise belirsizliğini koruyor. Kazanın nedenini araştıran Fransız Kaza Araştırma ve İnceleme Bürosu (BEA) mayıs başında çıkarılan kara kutulardaki kayıtlar hakkında bir rapor hazırladı. BEA, kara kutu verilerine göre, yardımcı pilotların, uçuş ekibine düşüşten önce türbülansa girecekleri yolunda uyarıda bulunduğunu bildirdi. Ayrıca yardımcı pilotların önlerindeki ekranlarda farklı hız göstergeleri tespit ettiklerini ve hızı kesilen uçağın düştüğünü kaydetti. BEA yine kara kutu verilerine göre, kaptan pilotun, 3 dakika 30 saniye süren düşüş başladıktan sonra kokpite geldiğini de bildirdi. Fransız basını, BEA'nın kaza nedenleri hakkında hazırladığı bu raporun temmuzun sonunda kamuoyuna açıklanmasının beklendiğini söylüyor. Kazanın kesin nedeni belli değil.

NECİPOĞLU OLABİLİR

Uçakta yaşamını yitirenler arasında bulunan Anadolu Üniversitesi Konservatuarı arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu'nun cenazesinin, 104 ceset arasında olup olmadığı DNA testleri sonrasında ortaya çıkacak. Necipoğlu'nun ailesi, Air France'a, hatalı pitot tüpünü üreten şirkete ve bunu uçağa takan Airbus'a 1.5 milyon euro tazminat davası açmıştı.

SABAH

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.