Tarih: 18.06.2011 08:23

Kağıtsız dünyaya doğru bir adım daha

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada her yıl 40 milyon hektar ormanlık alanının yok olduğuna ve bu miktarın dünya üzerindeki ormanların yüzde 1,3’ünü oluşturduğuna dikkat çeken FİNS Bilişim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Çetrefli, bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağır olduğunu ifade etti.

Her yıl 800 milyon dolarlık kağıt ithal ediyoruz

Her gün hayatımızda daha fazla yer bulan bilgi ve iletişim teknolojilerinin çevre için önemli bir fırsat doğurduğunu aktaran Çetrefli, kağıtsız ofis, elektronik belge-doküman, e-imza, yeşil BT gibi teknolojilerin daha yoğun bir biçimde hayatımızda uygulanıyor olması gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle Türkiye’de bu konuda çevreci teknolojilere ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Çetrefli, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere birçok firmanın orman alanlarının azalmasındaki en büyük etkenlerden biri olan kağıt israfını tetiklediğini söyledi. Ekonomik krizin daha verimli ve tasarruflu olmayı ülke ekonomilerine öğrettiğini belirten Çetrefli şunları söyledi: “Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerin dikkatle izlemesi gereken yollardan biri de teknoloji ile verimliliğin artırılması. Hem maliyetler açısından hem de tasarruf anlamında bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemli katkıları olacaktır. Bugün bir ton kağıt üretimi için 350-500 kWh enerji, 50 ton su harcanıyor. Türkiye her yıl 1,5 milyon ton kağıt ithalatı yapıyor ve bu yaklaşık 800 milyon dolar yapıyor.”

Bir ofis çalışanı 81 kg kağıt atık çıkartıyor

Çetrefli özellikle kağıt tüketiminin yoğun olduğu kamu kurumu ve şirketlerin gereksiz kağıt tüketiminin önüne geçmek için, faks yönetim sistemleri, e-belge-doküman kullanımı, gibi başlıkları hayata geçirmeleri gerektiğini söyleyerek bir ofisin ortalama kağıt tüketiminin 0,7 kg. olduğunu ve bir ofis çalışanın yılda 81 kg. kağıdı çöpe attığını vurguladı. Çetrefli: “En küçük birimlerden başlayarak oluşturulacak bu sistemler sayesinde hem çevresel hem de ekonomik tasarruf sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Her gün bir ağaç kurtarıyoruz

FİNS Bilişim olarak çevreci teknolojilere yatırım yapmaya ve bu teknolojileri özendirmeye devam ettiklerini ifade eden Çetrefli sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ayrıca Fins Bilişim Hizmetleri olarak Türkiye’nin ilk ve tek Türkçe faks sunucusu olan Actfax’ı 2006 yılında sunduk. Bugüne kadar 5 bin kullanıcıya ulaştık. Bunu sadece bir gün olarak düşünelim; basit bir denklemle baktığımızda 5 bin kişinin fazladan 2 sayfa çıktı almasının önüne geçmiş olsak bile günde 1 ağacı kurtarmış oluyoruz.”

AB 250 milyar dolara yakın tasarruf sağladı

AB’nin e-belge yönetimini 15 ülkede tamamladığını ifade eden Çetrefli, geçtiğimiz yıl sadece 250 milyar dolara yakın tasarruf sağlandığını altını çizdi. AB çevreci teknolojileri kullanarak yılda 50 bin tona kağıt tasarrufu sağladığını belirten Çetrefli sözlerine şöyle devam etti: “Kağıt tasarrufunun yanında mürekkep, enerji yakıt, zaman ve insan kaynağı konularında da tasarruf sağlanıyor. AB verilerine baktığımızda 12 milyona yakın ağaç bu tedbirler sayesinde kurtarılmıştır”

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —