Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ulaştırma esnafı arasında hazırlanan Antalya Toplu Ulaşım Sistemi (ATUS) Katılım Sözleşmesi'nin içeriği belli oldu.
ATUS'a göre, Büyükşehir Belediyesi, haksız bir gerekçe ile ruhsatını iptal ettiği otobüse 750 bin tam bilet ücreti tazminat ödemeyi kabul ediyor. Halk Kart'ta tam bilet ücretinin 1,5 TL olduğu dikkate alındığında bu, belediyenin otobüs başına bir milyon 125 bin lira tazminat ödemesi anlamına geliyor. Oysa bir hat fiyatı araç dahil 300 bin liraya satılıyor. ATUS'ta dikkat çeken bir diğer madde ise şu an araç başına düşen günlük 400-450 yolcu sayısı 750'ye ulaşmadan sisteme yeni araç girişi engelleniyor.
Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin, 2 Haziran 2011 günü 'açıklık ve rekabete' uyulmadığı gerekçesiyle iptal ettiği Halk Kart ihalesinin, seçimler öncesinde CHP'ye zarar vereceği gerekçesiyle kamuoyundan gizlendiği ortaya çıkmıştı. Davayı açan esnaf kazandığı davadan vazgeçmişti. Belediyenin davadan vazgeçilmesi karşılığında ulaşım esnafına ciddi tavizler verdiği iddia edilmişti. Mahkemenin iptal kararının ardından, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile minibüs ve halk otobüsü esnafı arasında hazırlanan ATUS'un detayları bu iddiaları doğrular nitelikte. 8 maddeden oluşan ATUS'un 'İdarenin Görev ve Yükümlülüklerini' düzenleyen 6. maddesi tartışmaya neden oldu. Sözleşmede idare olarak anılan Antalya Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım aracı başına günlük 750 yolcu kapasitesine ulaşılmadan sisteme yeni araç girişi yapmamayı, ayrıca halkı bir sebebe dayanmadan sözleşmesini feshettiği otobüs başına 750 bin tam bilet ücretini hat bedeli olarak ödemeyi kabul ediyor.
HAT FİYATI 300 BİN TL, GÜNLÜK DOLULUK 400-450 YOLCU
Antalya'da; 27'si 14 yolcu kapasiteli M plakalı, 635'i 26 yolcu kapasiteli AB plakalı toplam 662 minibüs, 167 halk otobüsü, 40 kırmızı otobüs, 16 Şehirlerarası Otobüs Terminali otobüsü olmak üzere 885 toplu ulaşım aracı bulunuyor. Halk otobüsü esnafının verdiği bilgiye göre, hafta için bir araç 400-450 TL kazanıyor. Halk Kart'lı tam biniş ücreti 1,5 liradan hesaplandığında bir otobüs günde 300 civarında yolcu taşıyor. ATUS ise günlük yolcu sayısı 750'ye ulaşmadan sisteme yeni araç girişini önlüyor. Uzmanlar, Antalya'nın merkez nüfusu 1 milyon olarak kabul edildiğinde nüfus 2,5 milyona ulaşmadan belediyenin yeni otobüs alamayacağı anlamına geliyor.
300 BİN TL'LİK HAT İÇİN 1 MİLYON LİRA TAZMİNAT
ATUS'ta ayrıca; 'Belediye, haklı bir sebebe dayanmaksızın sözleşmeyi fesih eder ya da sözleşmede belirlenmiş denetim, yürütüm görevini kötüye kullanarak, haksız ve mesnetsiz tutum ve işlemlerle taşımacının ruhsatını iptal eder ise taşımacının uğramış olduğu zararları saklı kalmak kayıt ve şartıyla her bir otobüs için ayrı ayrı 750.000 (yediyüzellibin) tam bilet ücreti, hat bedeli olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder.' ifadesine yer veriyor. Tam bilet ücreti 1,5 TL olarak hesaplandığında ortaya tazminat bedeli olarak 1 milyon 125 bin lira gibi bir rakam çıkıyor. Toplu ulaşımdaki hat ücretinin, araç dahil olmak üzere 300 bin TL olduğu dikkate alındığında, belediyenin çok ciddi bir yükün altına girdiği yorumları yapılıyor.
HUKUKÇULAR: SÖZLEŞME ÇOK AĞIR, VATANDAŞ DAVA AÇABİLİR
ATUS'u yorumlayan hukukçular, sözleşmenin çok ağır maddeler içerdiği görüşünde birleşiyor. Tamamıyla ulaşım esnafının menfaatleri doğrultusunda bir sözleşme hazırlandığına dikkat çeken hukukçular, sözleşmenin ileride Büyükşehir Belediyesi'ne büyük bedeller ödetebileceğini savunuyor. Ciddi kamu zararı oluşması riskine işaret eden hukukçular, 'Vatandaş bunu dava açabilir.' hatırlatmasında bulunuyor.
(CİHAN)
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.