EKONOMİ 21.06.2011 14:19:43 1539 0

Ankara ve Konya OSB'lerini denetleyecekler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş teftiş müfettişleri, Organize Sanayi Bölgelerinde Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında Ankara ve Konya'daki organize sanayi bölgelerini denetleyecek.

Ankara ve Konya OSB

İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı, Ostim ve İvedik organize sanayi bölgelerinde yaşanan patlamaların ardından bu bölgelerdeki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yıl sonuna kadar sürecek projelendirilmiş alan denetimi yapacak.

Daha önce genel ve sektör teftişleri yapan iş müfettişleri, bu kez Organize Sanayi Bölgelerinde Çalışma Koşullarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında farklı iş kollarını barındıran organize sanayi bölgelerinde denetimlerde bulunacak.

Proje için yapılan ön değerlendirmede, organize sanayi bölgelerinde çalışma mevzuatı yönünden yasal sınırları aşan fazla çalışma yapılması,vardiyalı çalışmaların ve gece çalışmalarının yasal düzenlemelere uygun yapılmaması, yıllık ücretli izinlerin İş Kanunu'na uygun kullandırılmaması, gerçek ücretlerin kayıtlara yansıtılmaması, özürlü kontenjanında açıkların bulunması gibi sorunlar yaşandığı tespit edildi.

Projeyle, farklı işkollarında faaliyet gösterse bile aynı alanda kurulu bulunan işyerlerinin tümünde iş mevzuatının uygulanmasının sağlanması, aynı bölgede ve aynı alanda faaliyet gösteren işyerleri bakımından çalışma ilişkilerinden kaynaklanan haksız rekabetin önlemesi amaçlanıyor.

İlk aşamada, işyerinde var olan sorunlar saptanacak, çözüm yolları, tarafların işbirliği ile ortaya konulacak, eksikliklerin giderilmesi için işverenlere süre verilecek, projenin ikinci aşamasında ise işyerinde ilk teftişte tespit edilen eksikliklerin giderilip giderilmediği kontrol edilecek, eksikliklerin giderilmemesi konusunda direnen işverenlere yaptırım uygulanacak.

İşçi ve işverenlere yönelik, işyerlerinde ve toplu olarak eğitim ve duyarlılaştırma toplantıları da düzenlenecek proje, tüm kesimlerle işbirliği içerisinde yürütülecek. İş müfettişlerinin koordinasyonunda, işçi ve işveren sendikaları ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapılacak.

SENDİKALARIN TESPİTLERİ

Sendikaların organize sanayi bölgelerindeki çalışma, iş sağlığı ve güvenliği koşullarına ilişkin tespitlerinden bazıları şöyle:

-Organize sanayi bölgelerinde kayıtdışılık yaygın bir şekilde uygulanıyor.

-Kayıtdışılık beraberinde kuralsız çalışmayı getiriyor ve iş güvenliği tedbirlerinin yeteri şekilde alınmamasına neden oluyor.

-İşçiler düşük ücretle, uzun sürelerle çalıştırılıyor, İş Kanunu'ndan kaynaklı bir çok hakkını kullanamıyor.

-Tehlikeli üretim yapan iş yerleri ile normal üretim yapan iş yerlerinin birbirine çok yakın olması felaketlere davetiye çıkarıyor.

-Organize sanayi bölgelerinde sendikal örgütlenme yok denecek noktada. Bu durum, çalışanların karşı karşıya kaldığı hak ihlallerini arttırıyor.

-Sendikalara başvuran işçilerin birçoğunun kayıt dışı olması, işçilerin yaşadığı işsiz kalma korkusu, sendikal örgütlenmeyi imkansız kılıyor.

-Bir işyerinde sendikal örgütlenme başladığında diğer işverenler örgütlenmenin başarısız olması için dayanışma içine giriyor.

-Çok sayıda iş yerinin bulunduğu organize sanayi bölgelerinde büyük iş kazalarının önüne geçilebilmesi için bütün organize sanayi bölgelerinin iş güvenliği tedbirleri açısından sistemli bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor.

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.