Tarih: 01.01.0001 00:00 501

İyimaya: Meclise girmemek doğru değil!

AK Parti Ankara Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, parlamentoya girmeyerek, protesto etmek gibi bir tavrın, toplumsal iradenin tazelendiği bu günlerde doğru bulmadığını belirtti.

İyimaya: Meclise girmemek doğru değil!

İyimaya, kaydını yaptırmak üzere geldiği TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekillerinden, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi halinde Meclise gelmeyeceklerine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine İyimaya, hukuki sürecin tamamen siyaset kurumunun dışında, bağımsız ve tarafsız yargı organının güncel sorunu olduğu için değerlendirme yapmasının doğru olmadığını söyledi.

Ahmet İyimaya, yargı organının neye göre karar vereceğinin anayasada yazılı olduğunu, hukuka, anayasaya, kanuna ve vicdana göre karar verileceğini kaydetti. İyimaya, sözlerini öyle sürdürdü:

''Yargı organlarının kararları, şu mu, bu mu olmalı şeklinde öngörüde bulunmak, bir siyasetçi için görülmekte olan dava olduğundan dolayı doğru olmaz. Ancak sorunun varlığı kesin. O sorun da 12 Eylül Anayasasının modellemesinden, inşa, yapım kusurundan kaynaklanıyor. Dokunulmazlığı mutlak şekilde düzenlemesine karşın 'suçüstü hallerde ağır cezalık, ölüm cezası getiren hallerde dokunulmazlık olmaz' diyor. Bir de tüm kategorileri bir yana atarak 'devlete, düzene, rejime karşı işlenen suçlarda, eğer suç milletvekili olmadan önce işlenmiş ve kovuşturmasına başlanılmışsa dokunulmazlık' olmaz diyor. Kusur buradadır.

Bence yargı organının, istenmeyen veya arkadaşlarımızın arzu etmediği doğrultuda karara varmaları halinde, kurulu düzene saygı göstermek lazım. Parlamentoyu protesto etmek, girmemek gibi bir tavrın hele milli irade, toplumsal irade tazelendiği şu günlerde böyle tavrın doğru olmadığını düşünüyorum. Belki o gibi durumda, siyaset kurumuna bir görev düşer, anayasanın bu kuruluş, kurgu ve yapım hatası ortadan kaldırılabilir. İlla bir dokunulmazlıkta istisna tanınmak gerekiyorsa insana ve haklarına karşı yönelen suçlarda belki olabilirdi. Dokunulmazlığı Fransız modeline yakın şekilde yeniden ele almak lazım. Sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Bir düğüm gözlemiyorum. Yargı organının kararı bugün yarın belli olacak, tersine gerçekleşmesi halinde siyaset kurumu mukayeseli akıldan, özgürlükten, demokrasinden yararlanarak 12 Eylül Anayasasındaki bu hatayı düzeltir.''

Bunun için yeni bir anayasa gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine İyimaya, ''Anayasanın yorumuyla bir sonuca ulaşılamıyorsa toplumsal talep, ortak akıl da onu gerektiriyorsa gerekirse o da yapılır'' dedi.

İyimaya, bağımsız milletvekillerinin, ''Yemin ederiz ama bağlı kalmayız'' açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin istenmesi üzerine, parlamentonun açıldığı gün ortak aklın egemen olacağını düşündüğünü belirtti. İyimaya, ''Bütün tavır, söylemler de gözden geçirilebilir. Yeter ki doğrunun bulunması için gereken işaretler yolda görünsün'' diye konuştu.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.