Tarih: 01.01.0001 00:00 1505

Boydak'ın Yunanistan endişesi!

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Avrupa ülkelerinde, özellikle de Yunanistan'da yaşanan ekonomik sorunlara dikkat çekti. Ciddi tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyledi

Boydak

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, bazı Avrupa ülkelerinde, özellikle de  Yunanistan'da yaşanan ekonomik sorunlarla ilgili, ''Avrupa'daki ekonomik sorunlar Türkiye'yi birinci dereceden ilgilendiriyor.

Önümüzde karışık bir dönem var. Türkiye olarak bu süreci çok iyi takip etmemiz ve ciddi önlemler almamız gerekiyor'' dedi.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) haziran ayı olağan meclis toplantısında konuşan Boydak, seçimlerin ardından iş dünyası olarak hükümetten ustalık dönemine yakışır bir hizmet beklediklerini belirtti.

Boydak, söylediği sözlerin tamamına yakınını yerine getirmiş bir başbakan ile çalışacaklarını, ekonominin ısındığı bir dönemde seçimlerin bitmiş olmasından da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Boydak, özellikle Avrupa'dan gelen Yunanistan kaynaklı ciddi ekonomik sorunların yaşandığı bir dönemden geçildiğinin altını çizerek, ''Yunanistan'daki sorunları hepimiz yakından takip ediyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının not düşürmesi ile Türkiye'nin çok altında bir yere geldi.

Normalde AB üyesi bir ülkenin bu duruma düşmesi çok uygun değil. Bu önemli bir probleme işaret etmekte. Artık Yunanistan ile birlikte Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkeleri çıktığımız zaman diğer ülkelerin birçoğunda bu ekonomik problemlerin hala sürmekte olduğunu görmekteyiz'' dedi.

''AB'DEKİ EKONOMİK SIKINTI BİZİ DE İLGİLENDİRİR''

AB ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntının Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Başkan Boydak, şunları söyledi:

''Avrupa'daki ekonomik sorunlar Türkiye'yi birinci dereceden ilgilendiriyor. Önümüzde karışık bir dönem var. Türkiye olarak bu süreci çok iyi takip etmemiz ve ciddi önlemler almamız gerekiyor. Bu önlemler yavaş yavaş alınıyor. Bu önlemlere biraz kızıyoruz ancak, dışarıdaki tablonun biraz daha dikkatli okunması gerektiği kanaatindeyim.

Avrupa'daki bankalara kredi veren Türk bankaları azınlıkta. Buna karşın Avrupa'dan kredi alan kuruluşlar oldukça yoğun. Bu sebeple buradaki sorunlar Türkiye'yi birinci dereceden etkiliyor.

Türkiye hala yabancı kaynaklarla büyümesini artıran bir ülke konumunda. Buralardan fon akışı kısa vadede kesilmese de yeni fonların gelmesi zaman alabilir.''

Boydak, Türkiye'nin finansman kalitesini artırması gerektiğini, doğrudan yabancı yatırımların 2002-2008 dönemindeki gibi Türkiye'ye girmesinin sağlanması durumunda cari açık, cari işlemler açığı gibi sorunların önlenebileceğini kaydetti.

Boydak, ekonomi yönetiminin yine emin ellerde devam etmesini istediklerini, ekonominin risk algılaması yüksek bir kaptan nezaretinde yoluna devam etmesi durumunda elde edilen kazanımların devam edeceğini belirtti.

İş adamlarına da tavsiyelerde bulunan Boydak, ''Özellikle kaynağını ayarlamadığımız, öz kaynak yabancı kaynak oranlarını stabil bir şekilde ortaya koymadığımız ve kredisini ayarlamadığımız işleri mümkün mertebe ertelemek lazım.

Yatırım yapmayın demiyorum ama bu dönemde finansman yönetiminde dikkatli olmak gerekiyor. İşlerimizde biraz düşüş olsa da bu süreci biraz rahat geçirmemiz lazım'' şeklinde konuştu.

Boydak, Kayseri firmalarının büyüme ivmelerinin devam ettiğini, ihracatın 120 milyon dolar bandına oturduğunu, tabana yayılan bir ihracatla birlikte ihracatçı sayısının arttığını, karlı bir şekilde ihracat artışının Kayseri'ye daha yararlı olacağını ve imalat sanayisindeki verilerin normal seyrinde olduğunu söyledi.

KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan da seçimlerin ardından önümüzdeki dönemde meclise tarihi görevler düştüğünü, muhalefetin de yapıcı katkıları ile yeni anayasa çalışmalarına bir an önce başlanması gerektiğini ifade etti.

Arap ülkelerinde yaşanan siyasi ve Avrupa'da yaşanan ekonomik sorunların iş dünyasını tedirgin ettiğini vurgulayan Okandan, ekonomik reformların devam etmesi gerektiğini, yeni hükümetin sanayicilerin rekabet güçlerini artırmak için yoğun çaba harcayacağına inançlarının tam olduğunu söyledi.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.