Tarih: 24.06.2011 09:36

SPK, manipülasyonlara sıkı markaj

Facebook Twitter Linked-in

Zeynep Aktaş'ın haberi

İşbirliği ile suç işlenmeden caydırıcılığı öne çıkarılmaya çalışılmakta

100 milyon liralık vurgun iddiasıyla 35 kişinin gözaltına alındığı borsa operasyonu, yatırımcıların gözlerini Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) çevirmesine neden oldu.

SPK yetkililerinden öğrendiğimiz bilgiye göre, Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen operasyonda, SPK verdiği teknik destek ile olayın açığa çıkmasını sağladı.Kurul, piyasadaki usulsüz işlemlere karşı adeta savaş açmış durumda. 2006 yılında 131 kişinin gözaltına alındığı ‘keriz silkeleme operasyonu’ olarak bilinen soruşturma neticesinde ise 13 dava açılmış, bunlardan 4’ü mahkumiyetle sonuçlanırken, 9 dava halen devam ediyor.

Kurul, İMKB’nin altyapısından da istifade ederek manipülasyonla mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürdüğünü gösteriyor.

Operasyon sınırlı hissedeSon operasyonun boyutu ise şimdilik tam açığa çıkmış değil. SPK yetkilileri, her ne kadar isim vermekten kaçınsa da dolandırıcılık işlemlerinin 10’a yakın hissede gerçekleştiğine vurgu yapıyorlar.

Manipülasyona karışanların sayısı 30’u bulan bildik isimler. Söz konusu isimler çoğu zaman birlikte hareket etmekle birlikte karşı karşıya gelmemeye dikkat ederek ayrı ayrı manipülatif işlemlere de girebiliyorlar.2010’da başlayan yeni gözetim sistemiyle ister tek isterse birden fazla kurumdan işlem yapılsın tüm işlemlerinin anında takip edilmesi mümkün. SPK kurduğu gerçek zamanlı takip sistemi ile şüpheli işlemleri mercek altına alıp işlemlerin manipülasyona yönelik olup olmadığını değerlendirebiliyor.

SPK diğer kurumlarla işbirliğindeŞüphelenmesi halinde ise bu bilgisini savcılıkla paylaşarak emniyetin de desteğini alıyor. Emniyetin teknik takip ve dinleme yolu ile suçun oluşup oluşmadığı ek delillerle birlikte bir bütün halinde toplanabiliyor.

SPK diğer kurumlarla işbirliği becerisini geliştirirken bu önlemlerin etkin bir caydırıcılık niteliği taşıması bekleniyor. Suçun tamamen ortadan kalkması beklenmiyor. Ancak kurumlar arası ortak hareket yeteneği ile minimuma düşürülmesi amaçlanıyor.

Yatırımcı zararını telafi edebilecek

Borsadaki vurgunların en büyük mağduru şüphesiz yatırımcılar. Fiktif hareketlerle ya da çıkarılan söylentilerle zarara uğratılan yatırımcılar bu güne kadar kaderine boyun eğdi. Hakkını arama yoluna gitmedi. Oysa ki manipülasyon da neticede bir haksız fiil.

Haksız fiile uğrayan herkes gibi yatırımcılarda uğradıkları zararı manipülatörlerden yada onlara göz yuman aracı kurumlardan talep etme hakkına sahip bulunuyor. Bunun için dava açmaları ve uğradıkları zararın sebebinin manipülatif işlemler olduğunu ispat etmeleri yeterli.

Erhan Topaç Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı: ‘Suç oluşturan konular yeniden düzenlenmeli’

“Son dönemde SPK yeni bir yaklaşım benimsedi. Anında gözetim sistemi ile işlemlere anında müdahale, hisselerin sınıflandırılması, dar hisselerin kredili ve açığa satış listelerinden çıkarılması, brüt takas uygulaması gibi çok sayıda yeni düzenlemeyi devreye aldı.

Bu yaklaşımla birlikte işlem yasaklılarına yönelik beyaz bir sayfa da açıldı. Bu aşamada önemli olan işlem normlarının bir an önce düzenlenmesidir.

Sadece SPK tarafından bilinen kriterlerle önemli bir yol alınabileceğini düşünmüyorum. Hangi tip işlemler şüpheli işlem, hangi tip işlemler suç unsuru taşıyor gibi detaylı bir çalışmanın hazırlanıp tüm sektöre anlatılması çok önemli.

Böylece aracı kurumlar, aracı kurum çalışanları, tüm sektör gözetim ve denetim elemanları ve en önemlisi işlem yapan yatırımcılar neyin yapılmaması gerektiğini başından bilecektir.

Aracı kurum ve çalışanlarının sorumluluğu da netleştirilmelidir. İyi bir eğitim ve yazılım çalışmasıyla bir çok şüpheli ve suç unsuru taşıyan işlemin daha işlem yapılmadan engellenmesinin önü açılacaktır.

Ek olarak, eski yeni hisseler, sermaye azaltımı - eşanlı sermaye artırımı ve ortak alış satışları gibi mevcut durumda suç bataklığı oluşturan konular yeniden düzenlenmelidir.

Tüm bu düzenlemeler, piyasadaki gelişmelere göre tabiî ki zaman zaman geliştirilebilir. Ancak düzenlemelerin başarısı yapılacak etkin sektör eğitimleri ile birebir orantılıdır.”

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —