EKONOMİ 25.06.2011 10:15:05 2681 0

'Zorunlu karşılıklar bankaların sigortası'

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda yeni artırıma gidip gitmeyeceği tartışılırken, bankanın Başkan Yardımcılarından Mehmet Yörükoğlu, bankalar için sigorta olduğunu söyledi

‘Zorunlu karşılıklar zor günde bankaların sigortası’Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklarda yeni artırıma gidip gitmeyeceği tartışılırken, bankanın Başkan Yardımcılarından Mehmet Yörükoğlu, bunu zamanın göstereceğini, uygulamanın zor dönemde bankalar için sigorta olduğunu söyledi

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu, döviz alım ihalelerinde bir değişiklik olup olmayacağını  zamanın göstereceğini söyledi. TÜSİAD Ekonomik Araştırma F,orumu ve Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yükselen Piyasalarda İktisadi Dalgalanmalar ve Öncü Göstergeler” Konferansı sırasında, gazetecilerin zorunlu karşılıklarda yeni artırım olup olmayacağına ilişkin bir soruya, “(Yeni munzam artışı) olur ya da olmaz, bunu zaman gösterecek” dedi.Yörükoğlu, piyasa oyuncularının beklediği döviz alım ihalelerine ara verilmesi ya da miktarının azaltılmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna da “Zaman gösterecek” yanıtını verdi. Yörükoğlu, her türlü politikayı değerlendirdiklerine dikkat çekerek, “Politikalarımızı her zaman gözden geçiriyoruz” dedi.Analistler, TL’nin döviz sepeti karşısında 1.97 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından Merkez Bankası’nın günlük 40 milyon dolar seviyesindeki döviz alım ihalelerine ara vermesi ya da alım  miktarını azaltması beklentisi içinde.

Faiz artırımı çözüm değil   Yörükoğlu toplantıdaki konuşmasında da gelecek dönemde yaşanabilecek herhangi önemli bir daralmada, krizde, durgunlukta, para politikası ve faizleri düşürmek yanında, zorunlu karşılıklarla da ekonomiye ve bankacılık sektörüne yardımcı olacaklarını belirtti.

Yörükoğlu, “Bu şekilde düşünüldüğünde aslında zorunlu karşılık ayarlamaları, bankacılık sektörüne piyasada bulamayacağı bir sigorta, piyasadan satın alamayacağı bir sigorta sağlıyor” dedi.Krizden çıkış sırasında gelişmiş ülkelerin büyük oranlarda parasal genişlemeye başvurduğunu, global ölçekteki parasal genişlemenin gelişmekte olan ülkelerdeki toparlanmanın dengesiz olmasına yol açtığını söyleyen Yörükoğlu, Türkiye’de bunun iç ve dış talebin önemli bir ölçüde birbirinden ayrılması şeklinde gerçekleştiğine dikkat çekti.

Yörükoğlu, güçlü sermaye akımları ve kredi büyümesi desteğiyle iç talep hızlı bir şekilde toparlanırken, gelişmiş ülkelerdeki büyümenin yavaş olması nedeniyle, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa’da talep toparlanmasının çok daha yavaş gerçekleştiğini belirtti.Yörükoğlu, iç talepteki hızlı toparlanmanın kontrollü olması için para politikasının yavaşlatıcı tedbirler almasının beklenebileceğini, bunun temel yönteminin politika faizlerinin yükseltilmesi olduğunun düşünülebileceğini söyledi. Ancak gelişmekte olan ülke dinamikleri ve yapısal farklılıkların politika üzerinde kısıtlar oluşturduğunun altını çizen Yörükoğlu, bu durumda para politikası üzerindeki temel kısıtın dış dengedeki gelişmeler olduğunu ifade etti.Yörükoğlu, faiz artırarsa iç talep yavaşlasa da olası kur değerlenmeleri sonucu dış talepte toparlanmanın daha da yavaşlayabileceğini ve dış dengesizliklerin artabileceğini belirtti. 

Kurumlar arası koordinasyon Türkiye’de Merkez Bankası’nın dış dengeyi bozmadan iç talebi yavaşlatmayı amaçladığına dikkat çeken Yörükoğlu, bu politikanın temel aracının zorunlu karşılık olduğunu hatırlattı.

Yörükoğlu, diğer otoritelerin de konut kredisinde alınabilecek kredi miktarını sınırlama ve tüketici kredilerinde maliyeti artırıcı yöntemler gibi diğer makro ihtiyati tedbirler i uyguladığını belirterek, “Bu örnek, politika tedbirlerinin gelişmekte olan ülkelere ait kısıtlar gözetilerek tasarlanması gerektiğini, kurumlar ve politikalar arasında koordinasyon olması gerektiğinin önemini ortaya koymaktadır” dedi.  Yörükoğlu, kriz sonrası iş çevrimine bağlı olmayan tedbirler uygulanabileceğini ifade ederken örnek olarak yabancı para cinsinden borçlanma üzerinde kısıtlama, finansal sektörün açık pozisyonlarını kısıtlama, bankacılık sektöründe düzenleme ve denetleme çalışmalarını gösterdi. 

‘Tek seferde bütünleşik önlem paketi açıklansın’Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıt, kredilerdeki büyüme hızını yavaşlatmak ve cari açığı azaltmak için alınan mali ve para politikası önlemlerini değerlendirdi. Bayazıt, önlemlerin parça parça ve aralıklarla açıklanmasındansa tek seferde yapılmasının daha doğru olduğunu belirtti.Gazetecilerin önlemlere ilişkin sorularını yanıtlayan Bayazıt, “Bence iki şey önemli, bir bütünleşik paket olması önemli, ikincisi parça parça açıklanması yerine tek seferde yapılması öngörülebilirlik açısından daha doğru.

Sadece finans sektörü değil, reel sektör açısından böylesi daha sağlıklı” dedi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) mevduat sigorta primini artıracağı beklentisiyle ilgili Bayazıt, “Ne maksatla yapılacağının herhalde bir açıklaması olacaktır.

 Munzam karşılık artışını anlıyorum, tüketici kredilerini de anlıyorum ama öbürünün gerekçesini görmemiz lazım” diye konuştu.

 

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.