Tarih: 01.01.0001 00:00 951

MÜSİAD'ın yeni kriz beklentisi var mı?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği 2011 raporunu açıkladığı toplantıda küresel ekonomik kriz ve yemin krizini yorumladı. MÜSİAD krizler konusunda net konuştu.

MÜSİAD
İLİŞKİLİ HABERLER

Hakan GÖKSEL'in haberi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ‘Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Dönüşüm’ adını verdikleri 2011 Yılı Ekonomi Raporu’nu  MÜSİAD Genel Merkezi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısıyla açıkladı.

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nail Opak, Genel Sektreter Yardımcısı Hatice Karahan ve Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Öztürk’ün hazır bulunduğu toplantıda Vardan basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Haber 7’nin ‘Türkiye’de cari açık, döviz kurundaki hareketlilik, AB üyesi Yunanistan’ın içinde bulunduğu kriz, ABD’nin kırılganlığın ekonomisi ve son dönemde Türkiye’deki yeni kriz mi geliyor tartışmalarını bakılarak yeni kriz bekliyor musunuz?’ sorusunu yanıtlayan Vardan şunları söyledi:

 ‘Kriz beklentimiz yok. Raporumuzun giriş kısmında da küresel krizin dinamiklerini detaylı olarak açıkladık. Gelişmiş ülkelerde ekonomideki kırılganlık hala devam ediyor. Yunanistan’ın durumunu biliyoruz. Dünyanın gelişmiş ekonomilerin durumlarını biliyor. En gelişmiş ekonomilerden Japonya’nın kredi notu düşürüldü. Bir kriz riski var gibi gözüküyor. Belirsizlik yüksek ama ekonomik veriler bizi rahatlatıyor. ‘dedi

Bu belirsizlik döneminde Türkiye olarak yapılması gerekenleri sıralayan Vardan önerilerini 4 ana başlıkta topladı. Vardan’a göre

-        İstikrarın bozulmasına mahal verilmemeli

-        Pozitif ayrışma derinleşmeli

-        Mali disiplin devam ettirilmeli

-        Reformlar hızlandırılmalı

olarak sıraladı. Vardan makroekonomik tedbirlerin 2001 yılında yaşanan kriz sonrasında alındığını ve Türkiye’nin makroekonomik bozulmayla karşılaşmadığı sürece kriz karşısında sağlam duruşunu muhafaza edeceğini açıkladı.

MECLİSTEKİ YEMİN KRİZ

Vardan, TBMM’de yemin krizi ile ilgili soruları ve bunların ekonomiye etkisini de değerlendirdi. Meclisteki yaşananların tarihe not düşülecek bir olay olduğunu ifade etti. Vardan seçimlere yüzde 87 gibi yüksek bir katılım olduğunu bunun meclise yansımasının yüzde 96 seviyelerinde gerçekleştiğini söyledi. Bu durumun tüm kesimlerde iyi bir umut doğurduğunu ifade eden Vardan ‘Herkesin yeni Anayasa için çalışacağı bir ortam oluştu. Ama bir el sanki istikrarın bozulmasını istiyorcasına ortalığı karıştırıyor. Nasıl oluyor da, vekiller, ülke geleceği için yapılması gerekenler varken TBMM’ye girmiyor. Eğer çözülmesi gereken bir sorun varsa bunun adresi Meclis olmalı, dışarıda kalıp bunu çözümlemek mümkün değil. Yeni Anayasa’nın yapılması için belirsizlik hakim, sanki uzlaşmak için geliyoruz diyenler, uzlaşma olmasın diye çabalıyor. Sonuçta yaşananlar ekonomiyi etkiler. Mevcut Anayasa ile ekonomi bu geldiği seviyelere kadar çıkabildi. Bir takım hedefler var bunlara ulaşmayı yeni anayasa hızlandıracaktır. Ama mevcut Anayasa ile bu duruma devam edilirse bu hedeflere yine ulaşılır ama bu yavaş yavaş gerçekleşir   dedi.  ’

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.