Tarih: 01.07.2011 10:40

FT: Rekor büyüme baş ağrısı yaratıyor

Facebook Twitter Linked-in

Financial Times gazetesi, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde Çin'i geçerek büyüme rekoru kırmasını yorumladı. Gazete aşırı ısınmış büyümenin, bir kutlamadan ziyade baş ağrısı yarattığını yazdı.

Gazeteye göre, tüketici harcamalarının beslediği büyüme, Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutup yavaşlatmak için aldığı geleneksel olmayan önlemler konusunda şüphelere yol açıyor.

Merkez Bankası'nın uyguladığı başlıca önlem, faiz hadlerini yükseltmekten ziyade bankaların verdiği kredilere sınırlama getirmek.

Gazetenin muhabiri Delphine Strauss, açıklanan bir başka verinin, ülkenin dış ticaret açığının 10.1 milyar dolar gibi rekor bir düzeye ulaştığını ortaya koyduğunu ve bunun da Merkez Bankası'nın iç talebi düşürüp şişen cari açığı azaltma hamlesi önündeki zorluklara işaret ettiğini savundu.

İngiltere'deki Royal Bank of Scotland'ın ekonomistlerinden Timothy Ash'in, 'Ekonominin yavaşladığına dair hiçbir işaret yok' dediğini aktaran Financial Times, uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisine baktıklarında sürdürülemez bir büyüme gördüklerini de yazdı.

Değerlendirmede Merkez Bankası'nın 'Türkiye ekonomisinin fazla ısındığını gösteren hiçbir kanıt yok' şeklindeki karşı görüşlerine de yer veriliyor.

Gazeteye göre, Merkez Bankası'nın yükselen ekonomilere sermaye akışının yavaşladığını gösteren işaretler nedeniyle, yüksek faizin sıcak para akışını hızlandırarak cari açığı artıracağı öngörüsü artık geçerli değil. Ancak banka yine de daha önce belirlediği tutumunu değiştirmiyor.

Değerlendirmede son olarak, Merkez Bankası'nın tutumunu doğru bulan iktisatçıların, Türkiye'deki ekonomik aktivitenin yılın geri kalanında düşeceğini öngördükleri de belirtiliyor.

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —