GÜNCEL 5.07.2011 12:23:43 762 0

Şike soruşturmasını başlatan e-posta

Aziz Yıldırım başta pek çok kişinin gözaltına alındığı büyük operasyon, 'futboldaki Ergenekon' konulu elektronik postanın Emniyet'e ulaşmasıyla başladığı iddia edildi.

Şike soruşturmasını başlatan e-posta
İLİŞKİLİ HABERLER

ABDURRAHMAN ŞİMŞEK- NAZİF KARAMAN- Ali BALCI-Ali ŞAHİN'in haberi

Giresunspor Başkanı Olgun Peker'in takibiyle başlayan soruşturma Aziz Yıldırım'a uzandı. Türkiye'yi sarsan futboldaki şike soruşturmasını ateşleyen gizli ihbar mektubunu SABAH ele geçirdi.

Ulaştığımız belgelere göre, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere pek çok kulüp/ takım yöneticisi ve futbolcunun gözaltına alındığı büyük operasyon, 'futboldaki Ergenekon' konulu elektronik postanın İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ulaşmasıyla başladı. Kimliğinin saklı kalmasını isteyen bir şahıs tarafından gönderilen e-posta, 15 Mart 2011 tarihinde saat 23:38'de Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü'nün posta kutusuna düştü.

Elektronik postada Sedat Peker'in adamı olarak nitelendirilen Olgun Peker'in Giresunspor Başkanlığı dönemindeki mafyatik ilişkileri anlatılıyordu.

'Ben Giresun'da yaşayan biriyim' diye başlayan e-posta, şike operasyonunun Olgun Peker'le ilgili kısmını başlattı. Olgun Peker'in Giresunspor'daki ilişkileri üzerine yoğunlaşan soruşturma, giderek Sivasspor, Eskişehirspor ve Süper Lig'in şampiyonu Fenerbahçe'yi de kapsayan büyük bir şike soruşturmasına dönüştü. Olgun Peker soruşturmasında elde edilen bulgular 2010 yılında polise ulaşan bir başka ihbarla birleşince 'futbolun Ergenekon'u çözülmeye başladı.

Ergenekon operasyonu nedeniyle Türkiye'nin en meşhur savcısı haline gelen Zekeriya Öz, 2007 yılında Ergenekon soruşturmasını başlattığı gibi futboldaki Ergenekon soruşturmasını da başlattı. 15 Mart'ta şike soruşturmasını tetikleyen ihbar mektubu geldikten 15 gün sonra Zekeriya Öz İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne atandı ve dosyayı Özel Yetkili Savcı Mehmet Berk'e devretti. Berk'in dosyayı devralmasından sonra Fenerbahçe-Sivasspor maçı gibi kritik maçlar oynanırken polis gizlice hem teknik hem de fiziki takip yaptığı film gibi bir operasyon yürütüyordu.

BELGENİN BÜYÜK HALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

'OYNAT UĞURCUĞUM' TAKTİĞİ

Emniyet'te özel bir ekip hem maçlara giderek, hem de maçları futbol yorumcuları gibi defalarca izleyerek şüpheli pozisyonları ve golleri mercek altına aldı. Bunu yaparken Erman Toroğlu'nun 'Oynat Uğurcuğum' taktiğinde olduğu gibi bazı pozisyonları geri alarak defalarca izlediler. Polisler, ayrıca futbol yorumcularının kritik maçlarla ilgili görüşlerini de dinlediler. Polis, şike operasyonunu başlatan e-postadan yola çıkarak ön araştırma yapınca ihbardaki bilgilerin doğru olduğunu tespit etti ve bağlantıları çözdü.

Önceki günkü operasyonda gözaltına alınan isimlerden biri olan Giresunspor Başkanı Olgun Peker'den yola çıkılarak teknik takiple Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'a ve oradan Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu isimlere ulaşıldı. SABAH'ın ulaştığı belgelere göre şike operasyonunu başlatan ihbar mektubu, 3649 ihbar ve 91255 aidiyet numarasıyla Emniyet kayıtlarına girdi. Evrak, 6 Mart 2011'de Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü kayıt defterine 2658/140585 numara ile kaydedildi.

KİLİT ŞİRKET REFLEKS MENA

İhbar üzerine Emniyet hemen harekete geçti ve üç ay gibi kısa bir sürede gözaltılar için düğmeye bastı. Bu süre zarfında gözaltına alınan isimlerin de bulunduğu pek çok kişi dinlendi. İhbar mektubu polise ulaştıktan sonra Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü mektubu hemen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne gönderdi. Operasyonda teknik takibe başlanmadan evvel 'ön istihbarat' çalışması yapıldı. Ardından 6 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç imzasıyla bir fezleke hazırlandı ve Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

YASADIŞI GELİRLER REFLEKS MENAJERLİK'TE TOPLANIYOR

Fezlekede şebeke yapılanmasıyla ilgili önemli istihbarat bilgilerine yer verildi. Buna göre Sedat Peker'in yönettiği öne sürülen futboldaki mafya şebekesi, futbolculardan yasadışı yollarla elde edilen paraları Refleks Menajerlik adlı şirketin hesabında topluyordu. Olgun Peker, şike anlaşmasına göre davranmayan futbolculara para cezası kesiyordu. Fezlekede bazı futbolcuların halen Peker'in başkanlık döneminden kalma alacaklarının bulunduğu istihbaratına yer verildi. Fezlekede Olgun Peker'in Sedat Peker'in adamı olduğu ve ihbarda belirtildiği gibi Peker tarafından yönlendirildiği de belirtildi. Fezlekeye göre Refleks Menajerlik isimli şirketin tam unvanı Refleks Menajerlik Sportif Faaliyetler ve Turizm Ltd. Şti. Şirket, 2002 yılında faaliyete geçmiş. Şirketin ortakları Olgun Peker ve Özcan Üstüntaş. Şirket Ulus Nispetiye Adnan Saygun Caddesi, Gümüş Sokak'taki bir adreste faaliyet gösteriyor.

'Bize yardım etsinler yani belli etmeden'

Şike soruşturmasında örgüt lideri olarak gösterilen Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın özellikle şampiyonluk maçı Fenerbahçe-Sivasspor maçı için şike anlaşması yapılmasını sağladığı yönünde bulgulara ulaşıldı.

Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen şike soruşturmasında önemli belgeler ortaya çıktı.

SABAH'ın ulaştığı belgelere göre soruşturmada örgüt lideri olarak nitelendirilen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 22 Mayıs 2011'de oynanan şampiyonluk maçı Fenerbahçe-Sivasspor maçı öncesinde Fenerbahçe'nin maçı kazanabilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Aziz Yıldırım'ın yönetici İlhan Yüksel Ekşioğlu'na bazı Sivassporlu futbolcular üzerinden şike yapılması talimat verdiği, hatta kendisinin de Sivasspor Başkanı ve yöneticileri ile şike amaçlı telefon görüşmeleri yaptığı tespit edildi. Şike için Aziz Yıldırım ile Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın görüşmelerinin ardından irtibatı kurmak üzere Yıldırım'ın sağ kolu Bülent İbrahim İşçen ile Sivasspor yöneticisi ve yeni federasyonda yedek üye olan Ahmet Çelebi görevlendirildi. İkilinin, şampiyonluk maçı için şike görüşmelerini sürdükleri tespit edildi. Emniyet, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın Sivassporlu yönetici Ahmet Çelebi ile görüşmeye giden kendi adamı Bülent İbrahim İşçen'e hitaben, 'Söyle bize yardım etsinler tamam mı, yani belli etmeden yardım etsinler' dediğini kayda aldı.

ANLAŞMA YAPILIYOR

İşçen' in, Ahmet Çelebi ile yaptığı yüz yüze görüşmenin ardından Aziz Yıldırım'ı arayarak, Sivasspor'un maçta şike yapmayı kabul ettiğini, fiyat konusunda futbolcularla görüşüleceğini aktardığı belirledi. İşçen'in Aziz Yıldırım'a 'O arkadaş ile görüştüm o hale gelmiş mallar abi. O gidecek fiyat konuşacak. Gereken neyse, işte onları sordu etti. Ben dedi direkt onları kendim görüşeceğim bizzat' dedi' şeklindeki sözleri telefon tapelerine girdi. Çelebi'nin, anlaşmanın ardından bazı Sivasspor'lu futbolcuları da bizzat İstanbul'a çağırarak, bazılarıyla da maçtan 5 gün önce Sivas'a giderek görüştüğü tespit edildi. Bu görüşmelerdeki anlaşma doğrultusunda kimi Sivassporlu futbolcuların maçta zaman zaman Fenerbahçe lehine davrandıkları ileri sürüldü. Sivasspor yöneticisi olan Faruk Taşseten ile de görüştüğü tespit edilen Çelebi'nin bu görüşmenin ardından İşçen'i arayarak, 'Abicim ben şimdi bizimkiyle görüşmeye gideceğim de senle görüştüklerimizde mutabık mıyız' dediği anlaşıldı. Emniyet, İşçen'in bu sözleri onaylaması üzerine Çelebi'nin, 'Tamam ben yani operasyona başladım. Haberin olsun' dediğini kayda aldı. Fiziki takibe alınan Çelebi'nin, 20 Mayıs'ta Sivas'a gittiği, burada Mecnun Otyakmaz, Faruk Taşseten ve Mehmet Oflaz ile Sivasspor tesislerinde buluştuğu tespit edildi. Çelebi'nin aynı günün akşamında bazı Sivassporlu futbolcularla Büyük Otel'de görüştüğü belirlendi.

FOTOĞRAFLI SORGU

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü şike operasyonunda, zanlıların ifadesi alınırken polis ilk kez fotoğraflı ifade yöntemini kullandı. Şike operasyonu kapsamında takip yapan polis, zanlıların bir araya geldiği veya para alışverişlerinin yapıldığını gösteren fotoğrafları ifadelere koyarak, şüphelilere tek tek fotoğraflar üzerinden soru sordu. Soruşturma kapsamında İbrahim Bülent İşçen'e fotoğraflar üzerinden sorular soruldu.

Menajerlik şirketi aracılığıyla suç örgütü kurdular

YAKUP ÇETİN'in haberi

Türk futbolunu derinden sarsan 'Şike operasyonu'nda çember giderek genişliyor. İlk günkü sorguların ardından, gözaltına alınan isimlerden Olgun Peker'in Refleks Menajerlik Şirketi vasıtasıyla haksız kazanç elde eden suç örgütü kurduğu iddia edildi. Peker'in ortağı Özcan Üstüntaş'ın sorgusunda, Fatih Tekke'nin transferinden bazı futbolcuların tehdit edilmesine kadar birçok konudaki gerçekler su yüzüne çıktı.Futbolda şike soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişilere yöneltilen sorular, operasyonun kapsamının çok geniş olduğunu ortaya koyuyor. Şüphelilere polisteki ifadelerinde kulüpler arasında yapılan transferler, futbolcuların tehdit edilmesi, FIFA tarafından yapılan menajerlik sınavı sorularının ele geçirilerek sınava hile karıştırılması gibi birçok konuda sorular yöneltildi. Alınan bilgiye göre operasyon kapsamında gözaltına alınan menajer Özcan Üstüntaş'a operasyonun içeriğine ilişkin ipuçları veren sorular soruldu. İddiaya göre Giresunspor eski Başkanı Olgun Peker, Refleks Menajerlik isimli şirket aracılığıyla haksız çıkar elde eden bir suç örgütü kurdu. Peker'in lideri olduğu bu örgüt aracılığıyla maçların sonuçlarını etkilediği, futbolcu transferlerine müdahale ettiği ve futbolcular üzerinde baskı kurduğu öne sürüldü. Suçlamaların odağındaki şirketin hisselerinin yüzde 25'i Özcan Üstüntaş'a, yüzde 75'i ise Olgun Peker'e ait.

Suç örgütünün lideri, Olgun Peker

Alınan bilgiye göre Üstüntaş'a sorgusunda önce suç örgütüyle ilgili soru yöneltildi. Soruşturma kapsamında yapılan çalışmalarda Olgun Peker'in kurduğu Refleks Menajerlik şirketi ve kendi kontrolünde olan birtakım menajerlik şirketleri bünyesinde bulunan şahısları etrafına toplayarak haksız çıkar amaçlı bir suç örgütü kurduğu, bu kapsamda yetkisiz şekilde menajerlik faaliyetleri yürüterek futbolcu transferlerinden usulsüz olarak para kazandığı ve futbol müsabakalarının sonuçlarını etkileyerek şike yaptığının anlaşıldığının tespit edildiği belirtildi. Üstüntaş, kendisinin söz konusu örgütle ilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Sorulardan birisinin, 31 Mart 2011 tarihinde FIFA tarafından yapılan futbolcu temsilciliği seçme sınavının sorularının çalınmasına yönelik olduğu öne sürüldü. İddiaya göre Olgun Peker sınavdan önce söz konusu soruları para karşılığı ele geçirdi. Vatan Gazetesi Spor Müdürü İbrahim Seten'in de bu durumdan haberi oldu. Ve bu bilgiyi Peker'e ulaştırdı. Polis söz konusu iddiayı Üstüntaş'a sordu. Üstüntaş reddetse de, dinlemede Peker'e 'Kendi duyumunu anlattı bana (Seten'i kastediyor), sana ulaşamamış bana anlattı.' demesi üzerine polis, Seten ve Peker arasındaki ilişkiyi sorarak neden bu bilgiyi Peker'e bildirmek istemiş olabileceğini sordu. Üstüntaş, 'Bilmiyorum.' dedi.

Dinlemeye takılan bir diğer telefon görüşmesi ise Fenerbahçe Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu ve Özcan Üstüntaş arasında geçiyor. Dinlemeye takılan ifadelerde 8 Nisan 2011 tarihinde Mosturoğlu'nun Üstüntaş'ı aradığı, Üstüntaş'ın 'Ya dediğim gibi çıktı benim hani sana anlatmıştım ya... İşte dün akşam geldiler saat 12'ye kadar ofisi aradılar.' dediği görülüyor. Mosturoğlu'nun da 'Hı hı organize şube mi geldi?' diye sorduğu, Üstüntaş'ın onaylayarak 'Bununla ilgili şikayet varmış, yani futbolculara zorla' dediği Mosturoğlu'nun 'Bunu bir yüz yüze değerlendirelim.' dediği dinlemeye takıldı.

Başka bir soru da, Giresunspor Başkanı Ömer Ülkü'nün fazla borcu olması ve transfer yapamamasından dolayı federasyon tarafından transfer tahtasının kapatılması üzerine Olgun Peker'den yardım istediği, Peker'in de transfer tahtasının açılması için Giresun'da oynayan bazı futbolcuları tehdit ederek alacaklarından vazgeçirdiği yönünde yapılan tespitlere yönelikti.

Polis, Üstüntaş'a Peker'in eğitim durumunu da sordu. Üstüntaş'ın Peker'in ilkokul mezunu olduğunu söylemesi üzerine polis, Peker'in lise mezunu olmadığı halde menajerlik sınavına girebilmek için Bulgaristan'dan lise diploması aldığı, ancak Bulgaristan makamları ile yapılan görüşmelerde böyle bir diplomanın verilmediği, dolayısıyla Peker'in sahte diploma kullanarak sınava başvurduğu ifade edildi. (ZAMAN)

ŞİKE GÖRÜŞMELERİ

Bülent İbrahim İşçen (Yıldırım'ın adamı): O arkadaş ile görüştüm. Gereğini sen hiç merak etme. O Hamsi tarafı da var ya abi. (Trabzonspor'u kast ediyor.) Onlar da şey yapıyorlarmış, baskı yapıyorlarmış dedim. Biz bunu engelleyeceğiz dedim.

Aziz Yıldırım: Bence şeyi (Ahmet Çelebi'yi kastederek) Ahmet'i de gönder.

13 MAYIS 2011

İşçen: Seninle özel görüşmemiz lazım,

Çelebi: Tamam görüşelim.

13 Mayıs 2011

İşçen: O arkadaş caddede beni bekliyor.

Yıldırım: Sen bak o .... söyle bize yardım etsinler. Tamam mı? Yani belli etmeden yardım etsinler.

İşçen: Tabii ağabeyciğim tabii, sen rahat ol...

13 Mayıs 2011

İşçen: Görüştüm. Gidecek fiyat konuşacak. 'Bizzat kendim görüşeceğim' dedi. Sen hiç merak etme.

Yıldırım: Ahmet'i (Çelebi) de gönder.

İşçen: Abi tabii gidiyor. 5 gün orada olacak. Kampta. 'Yapamazsan Aziz abiye selam verme' dedim.

15 Mayıs 2011

Başak (Menajer): Nasıl geçti?

Çelebi: İyi valla herhalde yani 200 milyara bağlayacağız.

16 Mayıs 2011

Çelebi: Tamam ben operasyona başladım, haberin olsun. Seninle konuştuklarımızda mutabık mıyız?

İşçen: Dini imanı para olmuş onun. Yolunu bulacakmış. Lan sen kimsin? Gider Aziz Abiye söylerim.

22 Mayıs 2011 - 22.34

Sefer Yılmaz (Eskişehirspor Ant. Yrd.): Ne yaptınız?

Mehmet Yıldız: Ne yapayım Fenerbahçe'yi şampiyon yaptık gidiyorum.

Sefer Yılmaz: Oğlum orda kafayı çakıp atsana gölü ya. Sen ayakta duruyorsun, ayakta vuramazdın topa.

Mehmet Yıldız: Ne gölü ya ben oraya gol atmaya gitmedim ki. Ben oraya bulunmaya gittim.

SABAH - ZAMAN

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.