GÜNCEL 9.07.2011 08:00:03 529 0

Baykal'dan Kılıçdaroğlu'na genel başkanlık dersi

CHP'nin genel başkanları 'fırça zirvesi'nde buluştu. Baykal Kılıçdaroğlu'na genel başkanlık dersi verdi 'maaş alıp yemin etmeyen vekil istenmez' dedi.

Baykal

Yusuf Çelebi'nin haberi CHP'de halef ve selef genel başkanlar bir araya geldi. Görüşmede Baykal'ın, Kılıçdaroğlu'nu partinin 'yemin krizi'ni iyi yönetemediği konusunda eleştirdiği öğrenildi. 'Zaman geçmeden yemin edelim. Gideceğimiz yolun rotasını biz çizelim' diyen Baykal'ın, partinin siyaseti bilmeyenler tarafından yönetildiği suçlamasında bulunduğu belirtildi

CHP'nin 'genel başkanlar' toplantısı 'fırça zirvesi'ne döndü. Yaklaşık 70 dakika süren ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'deki makamında gerçekleşen buluşmada eski Genel Başkan Deniz Baykal fırça attı, Kılıçdaroğlu dinledi.

Görüşmenin ardından gazetecilere 'resmi görüşlerini' açıklayan Baykal, 'yemin krizinin aşılması için anlayış, değerlendirme ve önerilerini' Kılıçdaroğlu'na ilettiğini kaydetti. Kılıçdaroğlu'na içeride 'fırça', dışarıda 'destek' atan Baykal, 'Partinin izleyeceği politikaya hepimiz destek olmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar izlenen politikaya tam bir katkı verdik, aynı şekilde partinin izleyeceği politikayı destekleyeceğimiz, çok açıktır' dedi.

ESKİ CHP'LİLER RAHATSIZ

Kılıçdaroğlu'nun, yemin krizi ile ilgili partinin politikalarının MYK'da belirlemesine ve TBMM Grubu'na dikte edilmesine itiraz eden vekiller, yemin krizi ile ilgili olarak pozisyonlarını netleştiriyor. CHP sıralarında uzun yıllardan beri partiyi temsil eden vekiller yaşanan durumdan rahatsızlıklarını dile getirmeye başladı. Baykal da dün bu rahatsızlıkları Kılıçdaroğlu'na aktardı.

KARARLARI GAZETELERDEN ÖĞRENİYORUZ

CHP'nin kurumsal olarak tavır koyacağı meselelerde kendilerine danışılmadan karar alınmasından duyduğu rahatsızlığı ifade eden Baykal, 'Ben de tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmaması nedeniyle yemin edilmemesi kararını destekledim. İlk gün 133 milletvekili ayağa kalkıp, bizim gibi seçilen ama aramızda olmayan demir parmaklıkların arkasında olan milletvekili arkadaşlarımız var. O nedenle biz bugün yemin etmiyoruz denilebilirdi. Meclis'in açıldığı gün yemin etmedik, TBMM'nin ikinci oturumunda yemin edip, Meclis Başkanı seçiminde oy kullanmalıydık. Süreçten partimiz zarar gördü' dedi. Baykal, 'Aldığınız kararları gazetelerden, televizyonlardan öğreniyoruz' serzenişinde bulundu.

YÖNETİMİN SİYASETİ BİLMİYOR

Baykal, Kılıçdaroğlu ve ekibinin 'siyaseti bilmedikleri'ni ve hata üstüne hata yaptıklarını gündeme getirerek, şu uyarıları yaptı: 'Sayın Genel Başkan, bu durum böyle devam gitmez. Millet bizi buraya hizmet etmeye yolladı. Ancak, Parlamento'nun işlemesine engel olunduğu intibasını veriyoruz. Yıllardır siyasetin içindeyim. Bu partinin en eskisiyim, sizi de siyasete ben davet ettim ancak siz bize hiçbir şey danışmıyorsunuz. Siyaseti bilmeyenler, İç Tüzük'ten bihaber olanlar, partiyi yönetiyor. Parti yönetimi, AK Parti'nin oyununa geliyor.'

Baykal, milletvekillerinin illerine gidince halkın içinde dolaşamayacakları duruma geldikleri uyarısında bulunarak, 'Halk milletvekiline maaş alıyorsunuz ama yemin etmiyorsunuz der. Yemin etmeden bölgelerine giden milletvekillerimiz sokakta gezemez' dedi.

Diretmenin faydası yok

Kılıçdaroğlu'na 'genel başkanlık' dersi veren Baykal, yemin etmeyerek Parlamento dışında kalmanın kimseye faydası olmadığını kaydetti.

Baykal'ın bu sözleri üzerine Kılıçdaroğlu, amaçlarının TBMM'yi kilitlemek olmadığını söylemek zorunda kalarak, hukuka, yargıya ve evrensel hukuk kurallarına saygı istediklerini dile getirdi. 'Sayın Baykal, biz yemin etmeyeceğiz diye bir şey söylemiyoruz ki. Ancak, tutuklu milletvekilleri serbest bırakılmasa dahi onlarla ilgili bir güvence verildiğini gördüğümüz anda yeminimizi edeceğiz' dedi. Yemin ettikten sonra Genel Kurul'da mücadele etmenin daha doğru olacağını da Kılıçdaroğlu'na aktaran Baykal, yol göstermeyi de ihmal etmedi:

'Bunun için de yasal düzenleme talep edersin. Bu yasal düzenlemenin istenmeyen sonuçlar doğurmasını önlemek için de 'kaçma riski bulunanlar' diye ibare konulmasını sağlarsın. Yargı zaten bu baskı karşısında duramaz. Kısa süre içinde yargı kararıyla da tahliye edilebilirler. İktidarın krizi çözmek için adım atmasını beklemeyelim. Şu an yaşanan yemin krizi değil demokrasi krizi. Kendi sözlerimizin tutsağı olmamalıyız. İktidarı beklemeden kendi tavrımızı ortaya koymalıyız.'

GERİ ADIM ATMAYACAK

Baykal'ın 1 saatlik 'nasıl parti genel başkanı olunur?' dersinde dikkatli bir şekilde dinleyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin demokrasi mücadelesi verdiğini iddia ederek, 'Her türlü sonuca katlanırız ama geri adım atmayacağız' dediği kaydedildi. Baykal'a milletvekillerinin yemin etme haklarının gaspedildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP olarak bu hukuksuz uygulamanın parçası olmayacakları cevabını verdi.

Revizyon rafa kalktı

CHP'nin merakla beklenen Parti Meclisi bugün yapılacak. Daha önce 4 Temmuz'da yapılacağı açıklanan toplantı illerden seçim ile ilgili raporların gelmediği gerekçesi ile 9 Temmuz'a ertelenmişti. Parti içi muhalefetin 'revizyon' umudu taşıyarak beklediği PM'de seçimlerdeki başarısızlığın analizi yapılacak. Baykal ve Sav'a yakın isimlerin PM'de değişiklik isteği ile başlattıkları olaganüstü kurultay taleplerinden vazgeçmeleri ile MYK'da revizyon da rafa kalktı.YENİŞEFAK

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Balıkçı Kenan’ın Öncülüğünde Deniz Canlıları Müzesi 52. Yılını Kutladı

Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.