Tarih: 12.07.2011 06:26

Alkolün yıkıcı etkisi rapora girdi

Facebook Twitter Linked-in

Seçkin ERGÜN'ün haberi

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi alkol kullanıyor. Bunlardan yaklaşık 76,3 milyonu alkol bağımlısı. Alkol nedeniyle her yıl ortalama 2,5 milyon kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin hazırladığı “Alkol Raporu” ise içkinin birçok kötülüğün anası olduğunu bir kez daha kanıtladı. Raporda cinayetlerin yüzde 85’inin, boşanmaların yüzde 80’inin, trafik kazalarının ise yüzde 70’inin sebebinin alkol olduğu belirtildi. Raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye de dâhil 30 ülkeyi kapsayan araştırmasına yer verildi. İşte araştırmada Türkiye’ye dair çarpıcı sonuçlar:

BİRAYLA BAŞLIYOR

Raporda biranın, aslında en ağır alkollü içkilere ve diğer uyuşturuculara giden yolun başlangıcı olduğu ifade edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre birada yüzde 5 ile yüzde 15 oranında alkol bulunduğu, alkol bağımlılığına düşen insanların yüzde 80’ini biranın bağımlılığa ittiği belirtildi.

FAKİRLİK İÇKİYİ AZALTMIYOR

İstanbul’daki lise öğrencileri arasında yapılan araştırmada, ekonomik durumu kötü olan ailelerin çocuklarının daha fazla sigara, alkol ve esrar tükettiği belirlendi. İstanbul Emniyet MüdürlüğüNarkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün İstanbul’daki liselerde yaptığı araştırma sonuçlarına göre; İstanbul’da doğan gençlerin diğerlerine oranla daha fazla alkol kullandığı ortaya çıktı.

ESRAR TEHLİKESİ

Raporda İstanbul’da doğanların yüzde 34’ü alkol kullandığını belirtirken, bu oran İstanbul’da doğmayanlarda yüzde 28’e geriledi.Öte yandan annesi çalışan gençlerin yüzde 46,3’ünün hayatları boyunca enaz bir kez sigara içtiği, yüzde 43.6’sının alkol kullandığı, yüzde 4.1’inin ise esrar içtiği belirlendi. Annesi ev hanımı olan çocukların ise yüzde 43,9’unun sigara, yüzde 28,8’inin alkol, yüzde 3’ünün ise esrar kullandığı ortaya çıktı.

ALKOL YAŞI 11’E DÜŞTÜ

Araştırmaya göre Türkiye’de alkole başlama yaşı 11’e kadar düştü. İlköğretim öğrencileri arasında bir kez bile olsun alkol kullananların oranı yüzde 15.4. Ortaöğretimde bu oran yüzde 45-50’ye kadar çıkıyor. Üniversite öğrencilerinde alkol kullanım yaygınlığı ise yüzde 43- 54 ve hâlen içenlerin oranı ise yüzde 23. Raporda yer verilen bir başka araştırmaya göre, kendileriyle mülakat yapılan ağır vasıta sürücüleri arasında en önemli kaza neden olarak, “Alkollüyken araç kullanma” diyenlerin oranı yüzde 23.5 çıktı.

SOKAKLAR TEHLİKELİ

Her akşam dışarı çıkan öğrencilerin yüzde 60,7’sinin sigara, yüzde 42,8’inin alkol, yüzde 9.2’sinin ise esrar içtikleri belirlendi. Buna karşın hiç dışarı çıkmayan veya çok az çıkan öğrencilerde zararlı alışkanlıkların daha az olduğu tespit edildi. Araştırmaya göre, ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarını tanıması sigara, içki ve alkol kullanımını azaltıyor. Ebeveynleri arkadaşlarını tanıyan gençlerin yüzde 42’sinin en az bir kez sigara içtiği belirlendi.

BUGÜN GAZETESİ

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —