GÜNCEL 12.07.2011 13:15:50 475 0

Telekulak skandalında polis de sorgulanıyor

İngiltere'nin en çok satan gazetesi News of the World'un karıştığı telefon dinleme skandalına ilişkin ilk soruşturmayı yürüten ikisi eski dört polis yetkilisi, ilerleyen saatlerde milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak.

Telekulak skandalında polis de sorgulanıyor

Londra Emniyet Müdürlüğü'nün üst düzey yetkililerinden John Yates, emekli emniyet yetkilileri Andy Hayman ve Peter Clarke, İçişleri Komisyonu'nda söz alacak. Londra Emniyet Müdürlüğü'nün iki numaralı ismi Sue Akers da komisyona çıkacak. Telefon dinleme skandalına ilişkin ilk soruşturma, 2005'te başlatılmıştı. Milletvekilleri, polis memurlarına cinayet kurbanlarının sesli mesajlarının dinlendiği yolundaki kanıtları neden ilk soruşturmada ortaya çıkarmadıklarını soracak.

Polis yetkilileri halihazırda News of the World için çalışan özel dedektif Glen Mulcaire'in elinde kişisel bilgileri bulunan yaklaşık dört bin kişiyle temasa geçmiş durumda. Komisyonun ilk soruşturmayı idare eden eski emniyet yetkilileri Hayman ve Clarke'a, bu istihbaratın neden gözardı edildiğini sorması bekleniyor. Soruşturma, News of the World Kraliyet muhabiri Clive Goodman ve yardım aldığı özel dedektif Mulcaire'in kraliyet üyelerinin yardımcılarının sesli mesajlarını dinlemeye çalıştıkları gerekçesiyle 2007 yılında hapse atılmaları sonrası kapatılmıştı.

Milletvekilleri soruşturmayı kapatma kararının, İngiltere Emniyet Teşkilatı Scotland Yard'ın News of the World gazetesinin bağlı olduğu News International grubuyla iyi ilişkilerini koruma çabasının mı yol açtığını bilmek istiyor. Londra Emniyet Müdürlüğü'nün üç numaralı ismi John Yates de soruşturmayı 2009 yılında yeniden açmayı reddetmişti. Yates, ilk soruşturmanın kapsamının savcılığın verdiği hukuki tavsiye, News of the World'dekilerin yeterli işbirliği göstermemesi ve kaynakların terörle mücadele çalışmalarına kaydırılması ihtiyacı nedeniyle kısıtlandığını söylemişti.

Telekulak skandalı, Guardian gazetesinin geçen hafta News of the World adına çalışan kişilerin, 2002'de öldürülen Milly Dowler adlı genç kızın telefonunu da dinlediklerini ortaya dökmesi ardından patlak vermişti. Bu gelişmeyi, Londra'da 7 Temmuz saldırıları kurbanlarının, ayrıca Irak ve Afganistan'da ölen askerlerin yakınlarının da dinlendiği haberleri takip etmişti. Bir biri ardına ifşa edilen bu olaylar, medya devi Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu 168 yıllık News of the World gazetesinin geçen Pazar yayın hayatına son noktayı koymasını getirdi.

Polis soruşturmasının yanı sıra İngiltere başbakanı David Cameron, iki ayrı soruşturma sözü verdi. Bunlardan biri polis soruşturması tamamlanınca başlayacak, diğeri ise gazetecilik sektöründe etiği ele alacak. Eski başbakanın bilgileriİngiltere'nin eski başbakanı, İşçi Partili Gordon Brown'un, maliye bakanlığı yaptığı dönemde Sunday Times'ın kişisel bilgilerini hedef aldığı yolundaki iddialar karşısında sarsıldığı belirtiliyor. Telefon kayıtları ve kimi belgeler, Sunday Times adına çalışan bir kişinin Brown'un mali ve emlak bilgilerine ulaşmak için 'blagging' denen yöntemi kullandığını gösteriyor.

Bu yöntemi kullanan kişi, kendisini olduğundan farklı biri gibi tanıtıyor ve aradığı bilgiyi elde etmek için bir çok telefon görüşmesi yapabiliyor. Her bir görüşmede hedefine biraz daha yaklaşıyor ve sonuçta elde ettiği bilgileri para karşılığı satıyor. Brown ve eşi Sarah ayrıca kistik fibrozis hastası oğulları Fraser'ın sağlık kayıtlarının da bu şekilde elde edilmiş olabileceğinden endişe ediyor. 2006 yılında çiftin oğlunun hastalığını basına duyuran Sun gazetesi olmuştu. Sunday Times ve Sun gazetelerinin bağlı olduğu News International, iddiaları soruşturma sözü verdi.

Enerjiden sorumlu bakan Chris Huhne, 'bu iddiaların doğru çıkması halinde, Murdoch imparatorluğu üzerindeki etkilerinin de devasa olacağı' yorumunu yaptı. Huhne, bu işin News Corporation üzerinden gelişmiş olduğu doğrulanırsa o zaman Murdoch'ın BSkyB'yi satın alma planlarının da etkilenebileceğini söyledi. 

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.