Ebru Erdoğan'ın haberi
Bir kilo yünün fiyatı 15 dolara kadar dayanınca bu alanda dışa bağımlı olan tekstil ve hazır giyim sektörü yeni sezonda yüzde 30’a varan zammı şimdiden gündemine aldı.
Sektör temsilcileri hammadde fiyatlarındaki artışı tüketiciye yansıtmak zorunda olduklarını belirtirken, özellikle erkekler için üretilen takım elbiselerinde zamdan kaçışın olmadığını söylüyorlar. Türkiye’de 25 milyon metre yünlü kumaş kullanıldığını kaydeden Kiğılı, yaşanan artışlar nedeniyle hazır giyimcilerin artık yünden vazgeçip polyester ve viskona kaydığını dile getiriyor.
Tekstil sanayiinin hammadde girdileri yün, pamuk, polyester gibi ürünlere gelen zamlar, bu yıl kış aylarının daha da soğuk geçmesine neden olacak. Özellikle yün fiyatlarının bir yılda iki kattan fazla artıp kilosunun 15 dolarlara çıkması nedeniyle bu kış, tekstil fiyatlarında en az yüzde 30’luk bir artış olacağı belirtiliyor.
GEÇEN YIL PAMUKTU ŞİMDİ YÜN OLDU
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, geçtiğimiz yıl pamuk fiyatlarındaki artış nedeniyle sektörün büyük sıkıntı çektiğini, bu artışın perakende fiyatlara da yansıdığını belirterek, bu yıl aynı sorunun yünde yaşandığını söyledi. Geçen yıl pamuktaki fiyat artışının spekülasyonlar nedeniyle meydana geldiğini belirten Negrin, buna bağlı olarak gelecek yılki yün fiyatlarını da tahmin etmenin mümkün olmadığını kaydetti. 1-1.5 ay sonra vitrinlerde yerlerini alacak kışlık tekstil ürünleri için yün alımının daha önceden yapıldığını ifade eden Negrin, “Hazırgiyimde faaliyet gösteren şirketlerin, kışlık ürünlerin siparişini 4-5 ay önce verdiğini tahmin ediyorum. Bu nedenle sektör, kullanacağı yünü alırken belirli bir artışı yaşadı ama iki katın üstüne çıkan fiyatlardan etkilenmedi. Türkiye yünde ithalat bağımlısı bir ülke. Bu nedenle umarız gelecek yıl yün fiyatlarında da pamukta olduğu gibi toparlanma yaşanır” diye konuştu.
'FİYATLAR DÜŞMEZ'
Woolmark Türkiye temsilcisi Mahmut Koçak, bir yandan yüne olan talep artarken, diğer yandan bütün dünyaya ihracat yapan Avustralya’da hayvan sayısının son 10 yılda düşüş yaşadığını belirterek, fiyatların artışının ardındaki nedeni buna bağladı. “Stoklar, yün iyi fiyat görünce geliyor; ama yine de talebi karşılayamıyor” diye konuşan Koçak, yün fiyatlarında pamukta yaşandığı gibi ani düşüş beklemediklerini söyledi. Hazırgiyimde kullanılan yünün ince mikronlu Merinos yünü olduğunu ve dünya piyasasının yüzde 80’inin Avustralya tarafından karşılandığını anlatan Koçak, şöyle devam etti: “Yeni Zelanda’da üretilen yün, daha çok ev tekstilinde kullanılır. Türkiye’de üretilen ise kalın mikronlu olduğu için giyime çok da uygun değildir; daha çok halı dokumalarında kullanılır.”
HABERTÜRK EKONOMİ
Kaynak : haber7.com