Tarih: 01.01.0001 00:00 3204

Türkiye'de havlu atan komşu bankası

Yunanistan'da kaosa neden olan ekonomik krize hükümet çözüm aramaya devam ederken, bankalarda ilk fire Türkiye'den geldi.

Türkiye

Krizdeki Komşu baskı yaptı, ülkenin en büyük ikinci bankası Eurobank EFG Türkiye'den çıkma kararı aldı. Bankanın Türkiye ortağı Mehmet Erten, 'Yunanistan, kaynakları ülke içinde kullanın deyince satış geldi' dedi2006'da Tekfen Bank'ın yüzde 70'ini satın alan Yunanistan'ın en büyük ikinci bankası Eurobank EFG, Türkiye'deki iştiraki Eurobank Tekfen'deki hisselerini vitrine koydu.

Komşuda yaşanan ekonomik bunalımda özellikle ülkenin en büyük bankası National Bank of Greece'in Finansbank'taki hisselerini satacağı dedikoduları dolaşırken, bir diğer dev Eurobank EFG, Türkiye'deki hisselerinin yüzde 70'inin satışı için görüşmelere başladığını duyurdu.

Atina Borsası'na açıklama yapan Eurobank EFG, Türkiye'deki birimi Eurobank Tekfen'de sahip olduğu çoğunluk hisselerinin satışı için öngörüşmeler yaptığı açıkladı.

Banka yaptığı açıklamada 'Mevcut koşullarda Türkiye'deki Eurobank Tekfen'deki çoğunluk hisselerinin olası satışı EFG'nin önemli varlığa sahip olduğu ülkelerdeki faaliyetlerine yönelik fonların yeninden dağıtılmasına imkân verirken likidite ve sermaye tabanına güçlendirecek' denildi.

'BASKI SATIŞ GETİRDİ' Eurobank EFG ve Tekfen Holding ortaklığı Eurobank Tekfen'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten, Yunanistan ekonomisinde kaynakların ülke içerisinde kullanılması baskısı ve Eurobank EFG'nin daha fazla fonlama sağlayamaması nedeniyle bankanın çoğunluk hisselerini satmak için ön görüşmelere başlama kararı aldığını söyledi.

Erten, 'Yunanistan ekonomisinin ve bankalarının içinde bulunduğu durum nedeniyle Türkiye gibi hızlı büyüyen bir ekonomiye de artık daha fazla yeterli fonlama desteği sağlamayı sürdürememelerinden dolayı böyle bir karar aldılar. Bugüne kadar bize yaklaşık 2 milyar euroluk bir fonlama sağladılar.

Eurobank EFG, artık Tekfen'in önünü açmayı istiyor. Ayrıca Yunan ekonomisinde de kaynaklarınızı içeride kullanın baskısı da var. Yeni oluşacak ortaklık yapısında yüzde 30 payımızı tutmayı düşünüyoruz' dedi.

Eurobank Tekfen'in Türkiye'de 57 şubesi, 919 personeli ile 2011'in ilk çeyreği sonunda, konsolide olmayan mali tablolarına göre 4.1 milyar TL aktif büyüklüğü bulunuyor. Geçen hafta Eurobank EFG, '2012'de fonlamanızı kendiniz yapın' diyerek satış için ilk sinyali vermişti.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.