Tarih: 15.07.2011 11:40

Polisin demokrasi algısını medya etkil

Facebook Twitter Linked-in

Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Özden Demir ile Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi Sibel Güzel Yüce tarafından yapılan bir araştırma kapsamında, polis adaylarının ''demokrasi'' kavramını nasıl algıladıkları ve bu kavramla ilgili mevcut algılamalarında hangi kaynakların etkili olduğunu belirlemek amacıyla anket düzenlendi.

Adana Kemal Serhadlı Polis Meslek Yüksek Okulu 2. sınıf öğrencisi 192 kişiye yönelik yapılan ankette, polis adaylarının demokrasi algılarını tespit etmek için metaforlar (benzetme) kullanıldı. Anket formunun ilk kısmında, araştırmaya katılan polis adaylarının her birinden demokrasi kavramına ilişkin sahip oldukları metaforları ortaya çıkarmak amacıyla ''demokrasi gibidir, çünkü...'' cümlesinin tamamlanması istenirken, ikinci kısmında ise metaforları oluştururken etkilendikleri kaynakları belirtmeleri amacıyla açık uçlu sorular yöneltildi.

Polis Bilimleri Dergisi'nde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, polis adayları en fazla metaforu ''özgürlük anlayışı olarak demokrasi'' kategorisinde üretti, en az metaforu ise ''barış aracı olarak demokrasi'' kategorisinde değerlendirdi.

Polis adaylarının çoğu, metafor ve metaforla ilgili açıklamalarında, ''demokrasi kavramının özgürlük, değişim, gelişme, süreç, çeşitlilik, eşitlik, işbirliği, denge ve sistem gibi ayırt edici özelliklerine'' değinirken, polis adaylarının çok azının ise demokrasinin karar verme, seçim ve katılım gibi ayırt edici özelliklerinden bahsettiği görüldü.

Demokrasi kavramına ilişkin üretilen metafor ve gerekçelere göre, polis adaylarının yüzde 81.46'sının olumlu, yüzde 18.54'lük bir kısmının ise olumsuz bir demokrasi algısına sahip oldukları ortaya çıktı. Olumlu demokrasi algısına sahip polis adaylarının, demokrasi kavramını, ''toplum ve birey için değerli, vazgeçilmez bir unsur olarak algıladıkları'' sonucu elde edilirken, olumsuz demokrasi algısına sahip polis adaylarının ise ''demokrasi kavramının otorite sahibi yaptığına'' ve ''demokrasi kavramının erişilmesi güç bir varlık olduğuna inandıkları'' tespit edildi.

POLİS ADAYLARININ DEMOKRASİ ALGISINI EN ÇOK MEDYA ETKİLİYOR

Araştırmada, ayrıca polis adaylarının demokrasi algısını etkileyen faktörlere de ulaşıldı. Polis adaylarının demokrasi algısını en çok etkileyen faktörün, yüzde 41.08 oranıyla kitle iletişim araçları olduğu belirlenirken, sosyal çevre ve toplumun yüzde 18.11 ve kitapların yüzde 15.95 etkiye sahip olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili hazırlanan makalede, polis adaylarının kullandıkları temel kavram ve unsurları tanımalarında, Polis Meslek Yüksek Okullarında verilen ''İnsan Hakları ve Kamu Hürriyetleri'', ''Medeni Hukuk'', ''Ceza Hukuku'' gibi derslerin de etkisi bulunduğu kaydedildi.

Makalenin sonuç bölümünde ise genel olarak olumlu bir demokrasi algısına sahip polis adaylarında, bu kavramla ilgili yeterli bir birikimin oluşmadığı, polis adaylarının demokrasi konusundaki bilgi eksikliklerinin de eğitim programıyla aşılabileceği vurgulandı.

Kaynak : haber7.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —