EKONOMİ 20.07.2011 14:54:00 2275 0

Erdoğan'ı kopyalasak daha başarılı oluruz

500 milyar dolar için umutsuz değiller ama bürokrasi dertleri hiç bitmiyor. Erdoğan'a Türk markası deyip kopyalamak istiyorlar. Türk okulları ise onlar için yeni ticaret limanı!

Erdoğan

Hakan GÖKSEL'in söyleşisi

Türkiye'nin 500 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefinin hiç de imkansız olduğunu düşünmüyorlar... Siyasi istikrar ve diğer ülkelerle ilişkilerin sağlıklı tutulması ile 2023 ihracat hedefinin yüzde kaçı olursa olsun 'başarı' olacağına inanıyorlar...

Türkiye’nin yıllardır marka yaratma sevdasını, Başbakan Erdoğan'ın tek başına sağladığını söylüyor üstelik bunu ihracatçılar olarak her yerde tepe tepe kullanıyorlar...

Bürokrasiden o kadar yılmışlar ki, 'keşke Başbakanı kopyalasak da bütün bakanlıklara dağıtsak' diyorlar... Başbakandaki azmi enerjiyi bakanlıkların diğer kadrolarında da görmek istiyorlar...

Türkiye’de bürokrasinin üst kademelerinde bulunan bazı kimselerin ihracatı anlamadığını ya da idrak etmediğine inanıyorlar... İşletme körlüğü yaşayan bürokratlar ve işbilmezler ise tam bir sorun...

İhracatın başarısının temelinde siyaset olduğuna inanıyor 'Siyaset olmazsa Ticaret olmaz' sözünü kıyasıya savunuyorlar... Daha çok diplomasi daha çok ülke ile siyasi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesini istiyorlar.. 

Yurt dışındaki Türk elçiliklerinin kapısından kovuldukları günü hatırlayıp yurt dışındaki Türk okullarının sadece eğitim ve kültür değil en büyük destekleri olduğuna şahit olmuşlar ve onlar için 'Bizim yurt dışındaki limanlarımız' diyorlar.

Haber 7 Ekonomi Editörü Hakan Göksel,  İstanbul İhracatçılar Birliği Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete ile ihracatçının sorunları beklentilerini konuştu.

Hükümet Türkiye İhracatçılar Meclisi ile bir çalışma yapıp 2023 için 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını açıkladı. Kamuoyunda hedef yankı buldu tartışıldı. İhracatçı olarak bu hedefin gerçekleştirebilirliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şimdi tabi önünüze bir hedef koymalısınız ki o hedefi yakalamak için de bir takım çalışmalar yapmalısınız. Türkiye’nin bundan evvel hedefi yoktu. 2002 yılında Ak Parti hükümeti ile beraber o zamanki Bakan Kürşat Tüzmen başladık ve  hep hedeflerle yola çıkıldı. 36-40 milyar dolarlardan 130 milyar dolarlara kadar geldik…

Sonrasında da dünyada kriz patladı. Krizin patlamasıyla petrol, doğalgaz ve emtia fiyatlarındaki yüzde 30 yüzde 40’lık düşüşün ihracatımızı da  yüzde 30-40 düşürmesi gerekiyordu ama bu olmadı. Türkiye’de krizde 100 milyar dolar rakamının altına inmedi. Çok kısa bir süre sonra tekrar yukarıya doğru büyük bir hızla arttı bu sene beklenti 130 miyar doların üstünde bir rakam bekliyoruz.

Dolayısıyla ihracatımızın bu yönde dinamik bir yapısının olması hasebiyle bir program yapıldı 500 milyar dolar hedefi kondu. 500 milyar dolar bir hedefti. Bu hedefi yakalamak için de olmazsa olmazlarının bir programı yapıldı, bir çalıştay yapıldı. Çalıştay yaklaşık 1 buçuk yıl falan sürdü.

Hocalarımız nezaretinde ihracatçılarımızla teknik konular üzerine çeşitli toplantılar yapıldı. İhracatta öngördüğü hedefi yakalayabilecek olan sektörler var ama yakalayabileceklerine inanmadığım sektörlerde var. Bu benim şahsi fikrim.

Sonuçta konjonktürde öyle bir hedefi yakalayabilmemiz için lokomotif sektörlerimizin mesela  otomotiv gibi, demir-çelik, elektronik gibi yüksek rakamlara ulaşması gerekiyor. Hedefler yakalanmaz mı, muhakkak yakalanır. Ama dünyada yaşanan krizler, Avrupa’nın durumunun bize getireceği sıkıntılar nelerdir, işin açıkçası bilmiyoruz!

Ama bir hedefimiz var 2023’te 500 milyar dolar! Türkiye 2002’den 2010’a yılına kadar 8 yıllık süreçli ciddi bir performans gösterdi. Rakam büyüdükçe bunun hızlı bir şekilde dönmesini beklemek bence yanlış. Ama Türkiye siyasi iktidarın istikrarı ile beraber,  komşu ülkelerdeki politikaları ile beraber bunu başarabilir.

2. SAYFAYA GEÇİNİZ!!!

Kaynak : haber7.com


MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Türkgenç’ten Aday Adayları İçin Kritik Değerlendirme

İmamoğlu, Kıydı Özel ve Çaykara Mesaj Verdi

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım


Sandıkçı, Eğitimden Sorumlu Başkan danışmanı Oldu

MHP'den "Vakit Tamam" Mesajı…

Öğretmenlerin Sanatsal Bakış Açısı Ödüllendirildi

Öğrenciler ara tatilde hem eğleniyor hem öğreniyor

Kadın Liderliği Yerelden Yükseliyor...

Barış Mahallesi Kapalı Pazaryeri Hizmete Açıldı (Görüntülü Haber)

Sakarya potada Konya’ya konuk oluyor

Esenyurt Eğitimde Yeni Bir Adım Atıyor!

20 Bin Öğretmen Ataması İçin Tercih Süreci Başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC paylaşımı

PTT'den 'Yüreğimde Filistin' pulu tedavülde

Gülben Ergen yeni şarkısını espirili video ile duyurdu

Vizyona 6 yeni film girdi

Kocaeli'de savunma sanayiini buluşturan etkinlik

Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma

Erdoğan ile Bahçeli Beştepe'de buluştu

RTÜK'ten gündüz kuşağı programlarına etik ayarı

20 bin öğretmen ataması için tercih süreci başladı

İYİ Partili Akalın, çiftçinin TMO'daki sıkıntısını gündeme getirdi

Sürdürülebilir eğitim Antalya’da tartışıldı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.