GÜNCEL 20.07.2011 14:47:29 8080 0

Sabır, şükür ve vuslat

İnsanların teslimiyet ve tevekkülde yarıştığı asrı saadet günleridir. Efendimiz ve ashabının tüm zamanlara ve mekanlara seslendiği gül kokulu günler.

Sabır, şükür ve vuslat

İşte o gül kokulu devirde Medine'de Hifa hatun adında genç, güzel, zengin ve takva ehli bir kadın yaşamaktadır. Hifa Hatun'un güzelliği serveti ve ahlakı herkesi kendisine hayran bırakır. Bu yüzden herkes onunla evlenmek ister. Öyle ki kadınlar bile onunla akraba olabilmek için onu kardeşlerine babalarına hatta kocalarına isterler. Hatta dönemin Habeş kralı Necaşi bile hediyeler ve elçiler göndererek izdivac teklif eder. Ancak Hifa hatun herkes gibi onunda teklifini nazikçe reddeder.

Hifa hatun bir gün Efendimizin huzuruna gelip ''Ya Resulullah bana öyle bir tavsiyede bulununki Cennet’e gitmeme vesile olsun.'' Bunu derken Efendimiz’in kendisine gündüzleri oruç tut, geceleri namaz kıl diyeceğini zanneder.Ancak Efendimiz onun kalbinden geçenleri söylemez ve ''Ya Hifa evlen, zira bununla dininin yarısını emniyete almış olursun'' diye buyururlar.

Bunun üzerine Hifa hatun tereddüt etmeden kabul eder ve ''kiminle ya Resulullah'' diye sorar. Efendimiz bu soruya ''yarın sabah namazına mescide ilk önce kim gelirse onunla evlen ya Hifa'' diye buyururlar. Teslimiyette meleki bir tavır sergileyen Hifa hatun, bu öneriyi de düşünmeden kabul eder ve ''siz nasıl buyurursanız ya Resulullah''dedikten sonra evinin yolunu tutar.

Bu haberi duyan Medineliler çok heyecanlanır ve bir çoğu yarın sabah namazına mescide ilk önce girmek isterler. Ancak mescide bu olaydan haberdar olanların hiç birisi erkenden gelemez. Mescide o sabah ilk önce Medine sokaklarında yaşayan evi ve hiç bir dünyalık malı bulunmayan Süheyb adında zayıf ve fakir bir sahabenin gölgesi düşer. Sabah namazı eda edilip cemaat dağılmaya başlarken Efendimiz Süheyb'i yanına çağırır ve bir gün önce olanları anlatır. Olayları büyük bir şaşkınlıkla dinleyen Süheyb cevaben ''sen daha iyisini bilirsin ya Resullullah'' der. Bunun üzerine Efendimiz Hifa hatuna haberci gönderip onu mescide çağırtır ve mescide ilk Suheyb 'in geldiğini bildirir.

Hifa hatun Suheyb'le evlenmeyi kabul edince Efendimiz nikahlarını kıyar ve Suheyb'e dönerek 'Ya Suheyb eşinin mehrini ver ve elinden tutarak onu evine götür''diye buyurur. Bunun üzerine mahcubiyetten iki büklüm olan Suheyb '' Anam babam sana feda olsun ya Resulullah, benim ne verecek bir mehrim, ne de götürecek bir evim var.'' der ve boynunu büker. Bunun üzerine Hifa hatun yeni evlendiği eşinin mahcub olmasını istemez ve ona mehir olarak verilmesi için bir heybe dolusu hediye verir ve akşam evinde Suheyb'i beklediğini söyler. Bu manzara karşısında çok hislenen Allah'ın Resulu ikisine de hayır dua ederek onları uğurlar.

Hifa hatun evine gider ve akşam evine gelecek eşi için yemek hazırlamaya başlar. Suheyb ise müdavimi  Medine sokaklarında yokluğun verdiği mahcubiyet ile akşama kadar mahzun mahzun dolaşır ve akşam olunca Hifa hatunun tarif ettiği eve gider. Hifa hatun kocasını güler yüzle karşılar ve hazırladığı sofraya oturtturur. Ancak lokmalar Suheyb’in boğazına düğümlenir. Çünkü bir gün önceki hali ve şimdiki hali bambaşkadır. Herkesin gıbta ile baktığı Hifa hatun onun eşidir. Bu yüzden Hifa hatun’a dönerek şöyle seslenir; “Ya Hifa biliyorum ben senin için zahmet ve mihnetten başka bir şey değilim. Bu yüzden senin bana sabretmen gerekir. Ama sen benim için büyük bir lütufsun. Bu yüzden benimde senin için şükretmem gerekir. O halde gel, bu gece zifaf’a girmek yerine sen sabır için, bende şükür için Allah‘a dua edelim.’’ Ve geceyi Rablerine dua ve niyaz ile geçirirler.

Peygamber mescidinde sabah namazı eda edildikten sonra Efendimiz Suheyb’i yanına çağırır ve “Ey Suheyb dün gece olanları sen mi anlatırsın yoksa ben mi söyleyeyim”  diye buyururlar.’’” Sen daha iyi bilirsin ya Resulullah” ’diyen Suheyb’e Efendimiz ‘’Dün gece olanları Cebrail bana haber verdi ve Allah’ın sizi Cennetle müjdelediğini bildirdi.’’ Bunu duyan Suheyb oracıkta hemen secdeye kapanır ve gözyaşları ile şu niyazda bulunur;  ’’Yarabbi, madem benim günahlarımı affettin ve beni cennetine nail kıldın şu ruhumu kabzet ve beni günah işlemekten mahrum eyle.’ ’Suheyb’in duası  hemen kabul olmuş ve ruhunu emanet sahibine teslim etmiştir. Bu manzara karşısında çağlayan sahabe yürekleri büyük bir şaşkınlıkla gözyaşlarına boğulurlar. Bunun üzerine Efendimiz sahabelerine dönerek; ’’Size daha çok şaşıracağınız bir şey söyleyeyim mi? Şu anda Hifa hatun’da evinde can verdi.’’diye buyururlar.

Suat ARSLAN / Haber7 / Sudansuat2981@hotmail.com 

Kaynak : haber7.com


Anahtar Kelimeler:

12 Vali Müfettişlik Görevine Getirildi

Beslenme Saati Uygulamasında Dördüncü Dönem Başladı

EKREM PAMUK'TAN TEPKİ

Turhan Çömez'den Çarpıcı Açıklamalar

MHP’DEN YENİ YEMİN POLEMİKLERİNE YANIT…

Damat'tan Balcıoğlu'nun İddialarına Yanıt

Bakan Güler'den Kazakistan'a Ziyaret

Törene Üst Düzey Katılım

Rektör Prof. Dr. Altun’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Güzide Gençlik Merkezi'nde Yeni Dönem Başladı

Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Onaylandı

Pakistan Büyükelçiliği Ankara'da Mango Tadımı Etkinliği Düzenledi

Bağcılar’da Bağ Bozumu Zamanı

Saniye Caran’a iade-i ziyaret

Yeniden Refahlı Milletvekili Bekin'den 'ekümenik' Eleştiri!


Türkiye’nin Cilt Sağlığına Acil Doktor İhtiyacı Var

185 MİLYAR LİRA EKONOMİYE GERİ KAZANDIRILDI

İtfaiye Haftası Coşkuyla Kutlandı

Gençlere Eğitim Destek Paketi

Erdoğan'dan Küresel İnovasyon Göstergeleri Raporu'na Destek Mesajı

Emrah, özel uçakla dünya turuna çıkıyor!

9 Akademisyen, Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde

Turizmin varış noktası: “Müze” 

İklim Değişikliği ve Enerji Yönetimi Hamlesi

Türkiye Bilişim Ödülleri Ankara’da Sahiplerini Buldu

Bu Festivalde Herkes Aradığını Bulacak

Ahilik Haftası’nda Coşkulu Katılım: Başkan Çalık, Esnaflara Ödüllerini Takdim Etti

Küpeli'den Dağ'a Hayırlı Olsun Ziyareti

Halkın Sesine Kulak Verdi! Şantiye Projesinden Geri Adım Attı

TYBB’den Vali Yunus Sezer’e Ziyaret

Gıda sektöründe 250’yi aşkın alıcı Bursalı firmalarla buluştu

Artar; Kalıcı ve Uzun Soluklu Projeler Yapacağız...

Ahilik Kültürüne Davet...

Kel Aliço Pehlivan Güreşleri Ağası Oğuz Erdinç oldu

Erdoğan: Kredi notu artırılan tek ülke olduk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.