Hırvatistan'dan 1990'lı yıllardaki savaş nedeniyle Bosna-Hersek'e göç eden Sırplar savaş suçundan aranan Goran Haciç'in yakalanmasına tepki gösterdi.
Goran Haciç'in başkanlığını da yaptığı Sırp Cumhuriyeti Krajina'ya Hırvatistan'ın 4 ile 7 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Fırtına Operasyonu'yla son vermesinin ardından bu bölgede yaşayan Sırpların bir kısmı Bosna-Hersek'e kaçtı.
Bosna-Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan Hırvatistanlı Sırpların temsilcileri, Hırvatistanlı Sırpların eski siyasi lideri Goran Haciç'in tutuklanmasını kınadı.
Hırvatistan'ın Batı Slavoniya bölgesinden göç etmiş Sırpların Birliği Başkanı Krsta Jarkoviç, Bosna Sırp Cumhuriyeti haber ajansı SRNA'ya yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Haciç'i yakalamasını ''Eski Sırp Cumhuriyeti Krajinalı Sırplara açık bir ihanet'' olarak nitelendirdi.
Jarkoviç, Haciç'in yakalanmasının ardından eski Sırp Cumhuriyeti Krajina'da savaşan ve Hırvatistan tarafından savaş suçundan aranan diğer Sırpların tutuklanmalarının beklenebileceğini söyledi.
Eski Sırp Cumhuriyeti Krajina'dan göç etmiş olan Sırp İşçilerin Derneği Başkanı Nikola Puzigaça, yaptığı açıklamada, Haciç'in Hırvatistan'daki Sırpların korunması için ayaklanan bir lider olduğunu iddia ederek, ''Sürekli Sırpların tutuklanması kabul edilemez. Hırvatistan, hala Sırpların bir çok hakkını yerine getirmiyor'' dedi.
SAVAŞ SUÇLULARI
Bu arada Eski Yugoslavya'da işlenen savaş suçları için Lahey'de kurulan mahkemede Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç'in de aralarında bulunduğu 161 kişi yargılanıyor.
Bu kişilerden 66'sı Bosnalı Sırp, 26'sı Sırbistanlı Sırp, 19'u Bosnalı Hırvat, 11'i Hırvatistanlı Hırvat, 9'u Boşnak, 6'sı Kosovalı Arnavut, 4'ü Hırvatistanlı Sırp, 3'ü Karadağlı Sırp, 2'si Arnavut ve 2'si Makedon, 13 kişinin milliyeti konusunda ise açıklama yapılmadı.
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.