Tarih: 01.01.0001 00:00 637

Son Sırp kasap Goran Haciç yakalandı

Savaş suçundan aranan son kaçak Goran Haciç ormanda, sakalsız ve sahte kimlikle yakalandı. Sırbistan Haciç'in bugüne kadar nerede saklandığını bilmediklerini açıkladı.

Son Sırp kasap Goran Haciç yakalandı

Sırbistan Savaş Suçları Savcı Yardımcısı Bruno Vekariç, savaş suçundan aranan Goran Haciç'in ormanda sakalsız ve sahte kimlikle yakalandığını söyledi.

Vekariç gazetecilere yaptığı açıklamada, Goran Haciç'in en geç bugün veya yarın savcılığa getirileceğini belirterek, ''Haciç, Lahey'deki mahkemeye teslim edileceği ana kadar yaklaşık 7 gün Belgrad'daki Savaş Suçları Özel Mahkemesinin tutukevinde kalacak'' dedi.

Savcı Yardımcısı Vekariç, Haciç'in tutuklandığı sırada sakalsız olduğunu ve sahte kimlik taşıdığını ifade etti.

Sırbistan basını ise Haciç'in yakalandıktan sonra Sırp İstihbarat Servisi'nin (BİA) Belgrad'daki genel merkezine getirildiğini ve şu anda burada tutulduğunu duyurdu.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAMA YAPTISırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, Lahey'deki mahkeme tarafından aranan Goran Haciç'in yakalandığını belirterek, ''Haciç yakalandı, kanuni ve manevi sorumluluğumuz yerine getirildi'' dedi.

Sırbistan Devlet Başkanı Tadiç, düzenlediği basın toplantısında, 7 yıldır aranan Goran Haciç'in Sırbistan İstihbarat Servisi (BİA) ekiplerince Voyvodina bölgesindeki Fruşka Gora ormanlık bölgesinde sabah saat 8.30 (TSİ 9.30) sıralarında yakalandığını söyledi.

Goran Haciç'in yakalanmasıyla birlikte Sırbistan'ın Lahey'deki mahkemeyle işbirliğine son noktayı koyduğunu ifade ederek, ''Haciç yakalandı ve kanuni yükümlülüğümüzün yanı sıra manevi sorumluluğumuz da yerine getirildi'' dedi.

Tadiç, Haciç'in tutuklandığı yerin yakınlarında bir manastır ve Sırp ordusunun tesislerinin bulunduğuna yönelik iddiaların sorulması üzerine, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

''SIRBİSTAN, GORAN HACİÇ'İN NEREDE SAKLANDIĞINI BİLMİYORDU''

Ratko Maldiç'in 26 Mayıs'ta yakalandıktan sonra medyada ''Sırbistanlı yetkililerin Mladiç ve Haciç'in nerede saklandığını bildiğine'' yönelik iddiaların hatırlatıldığı Tadiç, ''Sırbistan, Goran Haciç'in nerede saklandığını bilmiyordu'' dedi.

Sırbistan İstihbarat Servisi (BİA) ve Ulusal Güvenlik Kurumu'nu, savaş suçlusu Goran Haciç'in yakalanmasında gösterdiği başarıdan dolayı tebrik eden Tadiç, bu konuda başarıya ulaşmak için son 3 yıldır yoğun çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Ratko Maldiç ve Goran Haciç'in taktik ve savaş anlamında tecrübeli şahıslar olduğunu hatırlatan Boris Tadiç, ''Onları yakalamak kolay değildi. Biz bütün çalışmalarımızı kanunlara uygun yürüttük ve bu işlerin yapılmasında emeği geçenlerle gurur duyuyorum'' dedi.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI TADİÇ: ''GORAN HACİÇ'İ SIRBİSTAN'IN VATANDAŞLARI, SAVAŞ KURBANLARI VE BARIŞ İÇİN YAKALADIK''

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, savaş suçundan aranan Goran Haciç'in yakalanmasıyla ilgili olarak, ''Goran Haciç'i Sırbistan'ın vatandaşları, savaş kurbanları ve barış için yakaladık'' dedi.

Tadiç, düzenlediği basın toplantısında, firardaki savaş suçlulularının yakalanmasının Sırbistan'ın yükümlülüğü altında olduğuna işaret ederek, Ratko Mladiç ve Goran Haciç'in yakalanması sırasında sistematik olarak çalıştıklarını ifade etti.

Mladiç ve Haciç'e firarda oldukları sırada yardım ve yataklık edenlerin de ortaya çıkartılacağına işaret eden Tadiç, bu kişilerin de gereken cezaya çarptırılacağını belirtti.

Tadiç, gazetecilerin Ratko Mladiç ve Goran Haciç'in yakalanmasının neden bu kadar uzun sürdüğüne yönelik sorusunu, ''Bu kişilerin yakalanması için yoğun çaba harcadık. Usame bin Ladin'in yakalanması da 10 yıldan uzun sürdü'' dedi.

''AB'DEN REAKSİYON BEKLEMİYORUZ''

Tadiç, AB'li yetkililerden ne yönde bir tepki beklediği yönündeki bir soru üzerine, ''AB'den bir reaksiyon beklentisi içerisinde değiliz. AB'nin yetkilileri ile bugün bazı görüşmelerde bulunacağım'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Uluslararası toplumun baskılarından dolayı Sırbistan'ın savaş suçlularının yakalanmasında zorlanıp zorlanmadığı'' yönündeki sorusuna da ''Baskıların hiçbir etkisi olmadı ve baskılar önemsizdi. Bize bu işleri yapmaya mecbur kılan manevi sorumluluğumuzdur'' şeklinde yanıt verdi.

Sırbistan'ın daha önce Slobodan Miloşeviç, Radovan Karaciç, Ratko Mladiç gibi savaş suçlularını Lahey'deki mahkemeye sevk ettiğini hatırlatan Tadiç, ''Bu konularda iddia edildiği gibi hiçbir ticaret söz konusu değildir. Haciç'in yakalanmasıyla Sırbistan tarihindeki zor ve ağır bir sayfayı kapattık'' diye konuştu.

AB'DEN SIRBİSTAN YÖNETİMİNİN KARARLILIĞINA ÖVGÜ

AB, savaş suçlusu olarak aranan son Sırp lider Goran Haciç'in yakalanmasını son derece memnuniyetle karşılayarak Belgrad yönetiminin kararlılığını övdü.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın yayımladığı ortak açıklamada, Haciç'in yakalanmasının 'Sırbistan'ın Avrupa perspektifinin gerçekleştirilmesinde önemli bir yeni adım olduğu ve uluslararası adalet için kritik önem taşıdığı' belirtildi.

'Sırbistan liderliğinin kararlılığını ve taahhüdünü selamlayan' AB liderleri, Belgrad yönetiminin Ratko Mladiç'in yakalanmasının ardından AB'ye ve komşularına yeni bir olumlu sinyal gönderdiğini ifade etti.

Ortak açıklamada 'Sırp halkı geçmişiyle yüzleşmekte ve daha iyi Avrupalı gelecek için sayfayı çevirmektedir' denildi.

Açıklamada, Haciç'in vakit geçirilmeden Lahey'deki eski Yugoslavya uluslararası savaş suçları mahkemesine teslim edilmesi istendi.

Eski Yugoslavya'daki iç savaş sırasında Hırvatistan'daki Sırpların liderliğini yapan Goran Haciç, 1991-1995 yılları arasında yüzlerce sivili katletmekle suçlanıyor.

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.