Tarih: 01.01.0001 00:00 498

Pala, özür dilenmesi için YAŞ'a başvurdu

Ünlü edebiyatçı Prof. Dr. İskender Pala, itibarının iadesi için Milli Savunma Bakanlığı'na başvurdu

Pala, özür dilenmesi için YAŞ

Salih Bilici'nin haberiSadece iade-i itibar için başvuru yaptığını ifade eden Pala, “Ben silahlı kuvvetlerinden o zor günlerde eşim ve kızımın aktığı her damla gözyaşı için bir lira tazminat istiyorum. Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanının beni çağırıp huzurunda ‘kusura bakmayın, size bu ülkede yanlış yapıldı. Bu yanlıştan geri dönüyoruz’ demelerini istiyorum. Başka hiçbir şey istemiyorum” dedi. Pala 1996 yılında emekliliğine sadece 2.5 ay kala dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’nın emriyle YAŞ kararıyla ordudan atılmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 'irticai faaliyet' suçlamasıyla uzaklaştırılan 1543 kişi kamu kurumlarına dönme veya emekli olma hakkı kazandı. O isimlerin içerisinde ünlü edebiyatçı Prof. Dr. İskender Pala’nın olduğu ortaya çıktı.

Prof. Dr. İskender Pala, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarıyla ordudan atılan subaylar için çıkarılan kanundan faydalanmak için Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) başvurduğunu söyledi.

Ancak, Pala’nın derdi ne emekli olmak ne de bir kamu kurumunda araştırmacı olarak çalışmak. Pala, tek derdinin iade-i itibar olduğunu belirtti.

HER DAMLA GÖZYAŞI İÇİN 1 TL TAZMİNAT

1996 yılında emekliliğine 2,5 ay kala TSK’dan “irtica” gerekçesiyle atılan Pala, “Ben de bu kanun çerçevesinde Milli Savunma Bakanlığı’na müracaat ettim. Başvurum kabul edildi. Ben TSK’dan atıldığımda emekliliğime 2.5 ay vardı” şeklinde konuştu.

Sadece iade-i itibar için başvuru yaptığını belirten Pala, Silahlı kuvvetlerden hiçbir şey istemediğini, o zor günlerde eşinin ve kızının döktüğü her damla gözyaşı için sadece 1 TL’lik tazminat istediğini söyledi.

KUSURA BAKMAYIN SİZE YANLIŞ YAPILDI

Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Pala, şöyle konuştu: “Ben profesör olarak emekli oldum. Milli Savunma Bakanlığı’na verdiğim dava dilekçemde şunları yazdım: ‘Ben silahlı kuvvetlerinden eşim ve kızımın aktığı her damla gözyaşı için bir lira tazminat istiyorum’ diye yazdım. Ve Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanının beni çağırıp huzurunda ‘kusura bakmayın, size bu ülkede yanlış yapıldı. Bu yanlıştan geri dönüyoruz’ demelerini istiyorum. Başka hiçbir şey istemiyorum.”

İskender Pala, 1982 yılında edebiyat öğretmeni olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nde teğmen olarak başlamıştı. 15 yıl orduda başarılı bir şekilde görev yapan Pala, bu süre içerisinde 40 kitap hazırlayarak TSK’ya kazandırmıştı.

TAYYİP ERDOĞAN’IN “BİZİM İSKENDERİ”

Tayip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Kuzey Deniz Saha Komutanı İlhami Erdil'le sohbet ederken İskender Pala için “bizim İskender” ifadesini kullanmıştı. Bu olaydan sonra Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Güven Erkaya’nın talimatıyla İskender Pala ordudan atıldı.

SİVİL HAYATTA DA ASKERİYE’DE DE BAŞARILI

Pala, sivil hayatta da başarılı bir edebiyatçı olarak öne çıktı. Divan edebiyatıyla ilgili önemli çalışmalar yaptı. Kullandığı sade dille Divan edebiyatının yeniden keşfedilmesini sağladı. 30’u aşkın kitap ve yüzlerce makale yayınlayan Pala, Türk edebiyatına hizmetlerinden dolayı sayısız ödüle layık görüldü.

İskender Pala, 15 yıllık askeri hayatında yaşadıklarını “iki darbe arasında” isimli kitabıyla yayınlamıştı. Pala’nın en son Şah ve Sultan isimli kitabı yayınlandı.

İSTEDİĞİ OLDU

İskender Pala daha önce bir gazeteye verdiği bir demeçte “YAŞ kararları yargıya açılabilir. Olmadı, insanların itibarları iade edilir. Çünkü o insanların sicilleri bozuldu. Mesela ben oğlumun ileride üst düzey bir devlet yetkilisi olabileceğini sanmıyorum” demişti.

Türkiye Gazetesi

 

 

 

Kaynak : haber7.com


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.