Çin'in fakirleri İtalya'da göçmen işçilik yaparken, hali vakti yerinde olanlar Bristol Katedrali'nden apartma katedrallerin önünde fotoğraf çektiriyor.
Küçük bir Avusturya köyü olan Hallstatt’ın başına geçen mayıs ayında tuhaf bir iş geldi. Bir sabah uyandıklarında köylerinin aynısının Çin’de de olduğunu öğrendiler. Bu 800 kişilik köy, evlerinin güzelliğiyle ünlü ve bu nedenle her sene yüz binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Ziyaretçiler arasındaki bazı Çinliler köydeki her evin her köşesinin fotoğrafını çekerken kimse endişelenmemiş. Ancak köyün, çevresindeki göl dahil her şeyiyle Çin’in Guangdong eyaletinde inşa edilmekte olduğu öğrenilince işler değişmiş. Der Spiegel’in haberine göre köyün muhtarı Alexander Scheutz olan bitenden çok memnun değil. Kızgınlıktan çok bir şaşkınlık seziliyor muhtarın sözleri okununca. Köyün rahibi ise enikonu kızgın. Köyün kilisesinin Çin’deki kopyasının da kilise olarak tanınmasını talep ediyor. Hallstatt’ın başına gelen bir ilk değil. Şanghay’ın otuz kilometre yakınında bir Töton şehrinden esinlenerek bir Alman şehri inşa edilmiş. Şehirdeki evlerin Alman mimarisiyle yapılması bir yana, şehir meydanında Goethe ve Schiller heykelleri de mevcut. Kopya şehir meraklıları Çinli müteşebbisler sadece Cermen halklarına yakınlık göstermiyor. 2005 senesinde İngiltere’nin Dorchester şehrini model alan bir başka şehir daha yapılmış. Daha küçük de olsa İskandinav şehirlerine de, minik Barselona ve Venedik kopyalarına da rastlamak mümkün. Der Spiegel, Çinli orta sınıfın bu kopya şehirleri çok sevdiğini yazıyor. Fakir Çinliler Avrupa şehirlerini seviyor mu bilmiyorum. Ancak IlSole24Ore’nin haberine göre İtalya’da Toskana bölgesinde bulunan Prado şehrinde 40 bin Çinli yaşıyor. Bu küçük şehirde tekstil sektöründe çalışan işçilerin ürettiklerinin üzerine ‘Made in Italy’ damgası vuruluyor. Yani bazı Çinliler İtalyan şehirlerinde son ütücülük yaparken bazı başka Çinliler kopya Avrupa şehirlerinde hatıra fotoğrafı çektiriyor. Kopya Avrupa katedrallarinin önünde hatıra fotoğrafı çektiren Çinlilerden daha önemli konu, Çin Başbakanı’nın yanında hatıra fotoğrafı çektirmeye doyamayan bazı Avrupalı siyasetçiler. Çin Başbakanı Wen Jiabao’nun yaklaşık bir ay önce gerçekleştirdiği Avrupa seyahati, mesela Macaristan için çok verimli geçti. Sözü verilen Çin yatırımlarıyla Macaristan’ın borç krizinden çıktığı söyleniyor. Macar Başbakanı ve ateşli bir anti-komünist olan Viktor Orban iki ülkenin ortak komünist geçmişinden övgüyle bahsetmeyi ihmal etmedi. Macaristan’da yüzler gülüyor. (Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz)Özgür Mumcu - Radikal
Kaynak : haber7.com
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.